Zakaj se odločiti za nakup lesenih oken

Poleg svojega izgleda, ki daleč najbolje vpliva na počutje ljudi in kakovost bivanja, so lesena okna, skupaj z zasteklitvijo zelo dober izolator. Pri zniževanju življenjskih stroškov so pomembni faktor, saj lahko s pravo izbiro oken cene ogrevanja znižamo na polovico. Pri nas in v tujini se ljudje vedno bolj vračajo k naravi in naravnim materialom. Zato se jih vedno več odloči za lesena okna, ne glede na to ali svoj dom prenavljajo ali pa gradijo novega. Ker je cena bistvenega pomena, je potrebno omeniti nepovratna finančna sredstva, do katerih smo upravičeni pri vgradnji energijsko varčnih oken. Ta sredstva dodeljuje občanom Slovenski Eko sklad če so izpolnjeni zahtevani pogoji, kar pa pri naših oknih vsekakor so.

Ker so okna nekakšen zaključek zunanjega videza doma, moramo dobro premisliti o tem za kakšna se bomo odločili.

Lesena okna obnova

Velika izbira barv pri nakupu lesenih oken

V današnjem času je hiša ali stanovanje več kot le streha nad glavo. Dom nam mora dajati navdih in toplino, zagotavljati prijetnost, varnost, predvsem pa mora biti zdravju prijazen. Pomemben vpliv pri vsem tem imajo barve, ki so zelo povezane z našimi občutki. Les s svojimi naravnimi toni blagodejno vpliva na počutje. Ker pa je zaščita pred vremenskimi vplivi pomembna za obstojnost in dolgotrajnost, je potrebno lesena okna zaščititi s kvalitetnimi in zdravju prijaznimi premazi. Za ljudi, ki imajo raje naravne odtenke hrasta, smreke, bora, macesna ali drugih vrst lesa, se uporabljajo premazi, ki ohranijo naraven videz lesa in vidno strukturo. Drugi pa lahko izbirajo med široko paleto barv in odtenkov po barvni in RAL karti proizvajalca. Naši izdelki so visoko kvalitetni, izdelani na vodni osnovi, zato so zdravju in naravi prijazni, zagotavljajo pa dolgotrajno obstojnost in zaščito.

Dimenzije lesenih oken – standardne in po naročilu

Želja vsakega človeka je živeti v svetlem in prijetnem domu. Naravna svetloba je eden od bistvenih dejavnikov, ki vplivajo na naš bioritem, na fiziološke procese v telesu in na našo duševnost. Ker nas je način življenja prisilil, da veliko časa preživimo v prostoru, je zelo pomembno, da se v njem maksimalno dobro počutimo. Zato je zaželeno, da je okolje v katerem živimo svetlo, s čim več naravne svetlobe. Okna so povezava med zunanjim in notranjim svetom, zato moramo njihovi velikosti pred gradnjo ali obnovo našega doma posvetiti veliko pozornosti. V današnjem času se bo podjetje z veseljem prilagodilo našim zahtevam in željam. Pri menjavi oken moramo biti pozorni na velikosti profilov, ker so se te s časom spremenile. Seveda so standardne dimenzije oken ostale, kar je tudi najlažje in najceneje menjati. Če pa nas določene okoliščine prisilijo, da odstopimo od standardov, se je najbolje posvetovati s strokovnjakom, ki nam bo na podlagi svojih izkušenj najlaže svetoval. Danes lahko izbiramo med standardnimi in dimenzijami po naročilu. Proizvajalec nam bo z veseljem prisluhnil in se potrudil ugoditi našim potrebam.

Barve in barvanje lesenih oken

Čiščenje, vzdrževanje in obnova lesenih oken

Kljub temu, da so sodobna lesena okna narejena iz najkvalitetnejših materialov in zaščitena s kakovostnimi premazi, je potrebno les ohranjati v stanju, da bo obdržal prvotno obliko in kvaliteto čim daljši čas. Priporočljivo je redno pregledovanje lesenih delov, in zaščita le teh z negovalnimi sredstvi kot so negovalno mleko ali olja namenjena za osvežitev in zapiranje mikro razpok. Nikakor niso priporočljiva groba in abrazivna čistila, temveč blaga čistila, ki s svojim delovanjem pripomorejo k podaljšanju življenjske dobe oken. Poleg čistil, so na voljo razni seti za vzdrževanje, s katerimi si bomo vsakoletno delo olajšali in nam bo čiščenje in vzdrževanje v veselje in ne v breme. Kljub temu, pa je potrebno po določenem času, ko površina izgubi prvoten sijaj in ko so vidne poškodbe ali razpoke, lesene dele osvežiti. Kdaj je to potrebno, je najbolj odvisno od vremenske izpostavljenosti. Na obnovo ne smemo čakati predolgo, da poškodbe materiala niso prehude in ga ne poškodujejo v globino. Pri vzdrževanju nikakor ne smemo pozabiti na gibljive dele okovja, ki so pomemben sestavni del vsakega okna in jih redno oljiti.

Preberite več o lesenih oknih >>

Barvanje lesenih oken – sami ali s pomočjo strokovnjakov

Kakovostno izdelana in obdelana okna, s primernim vzdrževanjem obdržijo zelo dolgo svojo prvotno podobo. Kljub temu bo prišel čas, ko jih bo potrebno obnoviti. Vsekakor je pravi čas za sanacijo oken poletje. Če se bomo sami lotili tega opravila, je potrebno imeti primeren prostor za barvanje in sušenje. Paziti moramo, da bomo delo opravljali v prostoru kjer ne bo prahu, saj se ta lahko prime na svežo barvo. Tudi veter lahko povzroči marsikatero nevšečnost, in nam na sveže prepleskana okna nanosi prašne delce. Zato moramo biti posebej pozorni na vremenske razmere, ko se bomo dela lotili. Da bodo okna obdržala svojo kvaliteto tudi po obnovi, moramo izbrati kvalitetne izdelke, najbolje tiste, ki jih priporoča proizvajalec. Lahko pa delo od priprave do končne podobe prepustimo strokovnjakom, ki ga bodo s pomočjo svojih izkušen kvalitetno in hitro opravili. Z rednim vzdrževanjem bodo naša okna dolgo služila svojemu namenu z vsemi svojimi pozitivnimi lastnostmi.