Pošlji povpraševanje

Kaj so pravzaprav alarmni sistemi?

Alarmni sistemi so skupek medsebojno povezanih naprav, ki je namenjen zaščiti predmeta, običajno objekta, pred vsiljivci in lastniku ali / in nadzorni postaji / centru sporočiti vsako kršitev zaščitenih območij. Glede na zahteve in finančne možnosti so lahko preprosti alarmni sistemi, primerni za osnovno zaščito stanovanja / hiše, ali bolj napredna struktura, ki bo poleg osnovnih funkcij močno izboljšala zaščito lastnine uporabnikov.

Oblikovalec sistema, običajno inštalacijsko podjetje ali preprosto monter, lahko uporabniku (stranki) zelo pomaga, da izbere optimalno rešitev, odvisno od značilnosti objekta in potreb stranke, ob upoštevanju možnosti razširitve za prihodnost. Naprednejši alarmni sistemi lahko opravljajo funkcije, kot so nadzor dostopa, nadzor razsvetljave in ogrevanja ter številne druge naloge avtomatizacije doma. Alarmna centrala oziroma vmesniške naprave (manipulatorji) so sodobne tipkovnice in zasloni na dotik, ki imajo poleg estetskega videza in intuitivnega delovanja možnost shranjevanja zemljevidov objekta na pomnilniške kartice za lažji nadzor nad celotnim sistemom, pa tudi (po izbiri) upravljanje prek mobilnih telefonov oz. osebnih računalnikov je možno.

Alarmni sistemi in njihovi elementi

Alarmna centralaAlarmna centrala je nameščena v namenskem ohišju / omarici skupaj z rezervno / varovalno baterijo, ki zagotavlja delovanje sistema med izpadi električne energije. Ohišje je opremljeno s preklopnim stikalom, povezanim z namenskim vhodom centrale. Če sistem ni v načinu storitve, se za vsak poskus odpiranja ohišja sproži alarm. Alarmna centrala spremlja pravilno delovanje vse opreme, nameščene v sistemu. Zbira podatke s senzorjev (kot je denimo IR senzor gibanja), tipkovnic, odklopnih vezij, zazna morebitne napake v ožičenju in v primeru nepravilnosti vklopi optično in zvočno signalizacijo. Če je alarmna centrala opremljena s komunikacijskim modulom, lahko o ukrepu alarmiranja obvesti uporabnika ali varnostno podjetje. Med izbiro je potrebno biti pozoren, da ima alarmna centrala zadostno število vhodov, izhodov (močnega in nizkega toka) in možnosti razširitve sistema (če bo to potrebno v prihodnosti).

Alarmni sistemi tipkovnicaTipkovnice ter plošče na dotik namestitvenemu programu omogočajo, da namesti alarmno postajo in programira vse funkcije alarmnega sistema, kot je denimo alarm za hišo. Prav tako so uporabniški vmesnik za komunikacijo z alarmnim sistemom, ki zagotavlja informacije o stanju alarma za hišo in omogoča potrebne operacije. Alarmni sistemi običajno vsebujejo eno glavno tipkovnico in (po potrebi) manipulatorje cone / particije. Glavna naprava ima LCD zaslon in numerične tipke ali zaslon na dotik. Predelne tipkovnice imajo numerične tipkovnice in preprosto optično signalizacijo v obliki LED. Uporabljajo se za »oboroževanje in razorožitev« particij, medtem ko je glavna tipkovnica odgovorna za popoln nadzor nad celotnim alarmom.

Senzorji / detektorji so najpomembnejši elementi vsakega alarmnega sistema. Pravilna izbira, uporaba in delovanje senzorjev določa dejansko uporabnost celotnega sistema. Priljubljen senzor je recimo IR senzor gibanja ter senzorji, nameščeni na okvirjih vrat / oken. Te in druge senzorje, ki se uporabljajo v alarmnih sistemih, lahko razvrstimo na naslednji način:

  • detektorji gibanja:
  • Pasivni infrardeči senzorji (PIR)
  • Senzorji mikro-valov (MW)
  • dvojni senzorji (PIR + MW)
  • periferni senzorji (trstična stikala)
  • drugi senzorji: lom stekla, vibracije, voda, ogljikov monoksid, plin, dim, infrardeče ovire (detektorji zaves).

IR senzor gibanja za alarmne sisteme

Načelo po katerem deluje IR senzor gibanja je zaznavanje sprememb toplotnega sevanja zunanjih predmetov v daljinskem infrardečem območju s pomočjo PIR senzorja. Človek, ki prečka segmente, povzroči ciklične spremembe IR sevanja, ki jih osredotočajo elementi na senzorju PIR, kar sproži alarm za hišo.

Danes najbolj razširjeni so protivlomni sistemi znamke DSC. DSC alarm za hišo je sestavljen iz alarmne centrale DSC, ene ali več tipkovnic ter različnih senzorjev in detektorjev. Alarmna centrala, ki je kovinska omara, je običajno nameščena zunaj ali v kleti.

Izbira alarmnega sistema ni nikoli preprosta. Naj bo to stanovanjska hiša, poslovni objekt, optimizacija proizvodnje, turistični kompleks, garažna hiša ali kaj drugega. Učinkovitost sistema bo v veliki meri odvisna od izbrane opreme in programskih rešitev, ki jih ta omogoča. Želje so velike, končna situacija pa naročnika v primeru izbire neustrezne opreme velikokrat razočara. Prav zato se po pomoč obrnite na strokovnjake v svojem poslu.

ALARMNE CENTRALE DSC SERIJA >>