Megapixel kamera

Tehnološki razvoj na področju analognih kamer ne prinaša večjih novosti - dosega končno stopnjo zmogljivosti, saj več kot ločljivost D (704 x 576) skorajda ne more ponuditi, zato gre razvoj naprej v smeri digitalnih kamer. Napredujeta predvsem megapixel kamera ter HD kamere, ki sta od analognih glede na ločljivost, ki jo posamezna kamera ponuja, tudi cenejši.

IP megapixel kameraMegapixel kamera

IP megapixel kamera zagotavlja visoko ločljivost slike - ločljivosti se giblje od milijon slikovnih elementov navzgor (1,3; 2; 3,1; 5; 8; 10 in celo 16). Povedano pomeni, da imajo lahko IP megapixel kamere celo večjo ločljivost slike kot HD kamere, vendar pa to še ne pomeni, da zagotavljajo megapixel kamere tudi boljšo sliko, saj le ta ni odvisna le od ločljivosti, temveč tudi od obdelave slike in kakovosti objektiva.


Ločljivost IP megapixel kamer, ki so v ponudbi pri Mobiconu, je 2.0 Mpix, kar se je glede na dolžino arhiva in kakovost posnetkov izkazalo kot najprimernejše za namene varnostnega sistema.

Katalog kamer in videonadzornih sistemov MOBICOM

HD kamereHD kamera ADS

HD kamere (high definition) so posebne kamere, izdelane po standardu SMPTE (angl. Society of Motion Picture and Television Engineers).
HD kamere imajo v splošnem sledeče značilnosti:

  • resolucija HD kamere je lahko dvojna: 720p (1280×720 oziroma 921600 pikslov, kar pomeni, da ni megapixel kamera) ali 1080p (1920×1080 oziroma približno 2,1 megapixlov, kar pomeni, da je hkrati tudi megapixel kamera),
  • HD kamere prikazujejo 25 slik na sekundo (živa slika),
  • format slike je 16:9 in je združljiv z današnjimi monitorji,
  • HD kamere imajo standardiziran razpon barv, ki je boljši kot pri klasičnih megapixel kamerah

Kvaliteta ADS kamere

Ali za varnostni sistem izbrati IP megapixel kamero ali HD kamero?

Ali bomo izbrali IP megapixel kamero ali HD kamero je odvisno od tega, zakaj jo bomo potrebovali in kaj od varnostne kamere pričakujemo.


HD kamera omogoča prikaz slike v realnem času. Ko govorimo o minimalni kakovosti je le-ta neprimerno boljša pri HD kameri kot pri megapixel kameri, saj ima boljše dinamične lastnosti in je sposobna prikazati več podrobnosti v sliki. HD kamere so primerne za večino objektov in se dobro obnesejo tako za zunanje kot za notranje snemanje.


IP megapixel kamera je zaradi visoke ločljivosti zmožna nadzorovati večji prostor in več detajlov v okolici. Z megapixel kamero lahko prepoznavamo tudi obraze in identificiramo registrsko tablico, na primer. Odvisno od modela imajo lahko megapixel kamere celo bistveno višjo resolucijo kot HD kamere, zato so odlična izbira tam, kjer je natančen posnetek okolice pomemben. Vendar se megapixel kamere slabše obnesejo pri snemanju slike v realnem času. Petnajst slik na sekundo namreč pomeni nezvezno (pretrgano) sliko.


Če se ne morete odločiti, ali je za varovanje vašega doma boljša HD ali IP megapixel kamera, vam lahko pri izbiri pomagajo strokovnjaki v podjetju Mobicom d.o.o. Glede na vaše potrebe in želje ter glede na objekt vam bomo predstavili možnosti, ki jih imate na voljo, ter vam svetovali, kaj je za vas najboljše in najugodnejše.

Mobicom d.o.o. | IP megapixel kamera, HD kamere - povezave do naše spletne strani: