Senzor gibanja zazna spremembo, ki sproži alarmAlarmni senzor gibanja

Senzor gibanja je pomemben element protivlomnega alarmnega sistema, saj zazna spremembo v gibanju, ki sproži alarm. Signale o vlomilcu posreduje alarmni centrali, ta pa jih obdela in sproži alarm. Glede na tehnologijo zaznavanja ločimo več vrst senzorjev. Najpogosteje so to IR senzorji, kakršen je notranji infrardeči stropni senzor gibanja 360, ter senzorji loma stekla in požarni senzorji. Pred uporabo infrardečih senzorjev, ki premik beležijo na celotnem področju zaznave, se je za zaščito vrat in oken uporabljal magnetni senzor gibanja.


Senzor gibanja je najbolje vgraditi stran od naprav, ki oddajajo elektromagnetno valovanje, prav tako ga ni priporočljivo usmeriti neposredno v klimatske naprave, grelce radiatorjev, zavese, okna in ostale odbojne površine. Seveda ga ne usmerimo v premikajoče se predmete, saj lahko vsak njihov premik sproži lažni alarm. Senzor gibanja prav tako ne sodi v prostore z visoko vlažnostjo, kakršna sta kopalnica in pralnica. Za optimalno pokritje pa ga je najbolje namestiti na višino med 1,8 in 2,3 metra.

Oglejte si katalog izdelkov protivlomnih sistemov

IR senzorji zaznajo premik v celotnem področju zaznaveIR senzor gibanja

Notranji IR senzorji so najbolj razširjeni način zaščite prostorov, saj beležijo premike na celotnem področju zaznave. Brezžični senzor gibanja pri zaznavanju uporablja infrardečo energijo - Ko se nekdo premakne, signal zazna spremembo toplote v prostoru in sproži alarm. IR senzorji se razlikujejo glede na način vgradnje in polje zaznavanja. Polje, ki ga pokriva senzor, pa je lahko različno glede na uporabljeno lečo in vrsto IR elementa.


Notranji infrardeči stropni senzor za zaznavanje gibanja 360 je idealen za brezhibno pokrivanje v vseh smereh pod stropi, nadstreški, odprtimi garažami ali balkoni. Stropna vgradnja senzorja omogoča enostavno pokritje celotnega prostora brez mrtvih kotov. Stropni senzor gibanja 360 odlikuje izredna imunost pred radiofrekvenčnimi, statičnimi in drugimi vplivi, zato ne prihaja do sprožanja lažnih alarmov.

Magnetni senzor gibanja za zaznavo uporablja magnetno polje

Magnetni senzor gibanja za zaznavo uporablja magnetno polje, ki je v primeru odpiranja vrat ali oken prekinjeno, to pa sproži alarm. Magnetni senzor gibanja je cenovno ugodna rešitev, odlikuje pa ga tudi enostaven način uporabe v nočnem režimu delovanja. Senzorji premika zaradi prisotnosti ljudi v objektu namreč ponoči ne pridejo v poštev.


Vgradnja magnetnega senzorja je smiselna v primeru novogradnje, saj nas takrat ne omejuje razplet ožičenja. Magnetne senzorje v okenska krila pa je dobro namestiti takrat, ko vgrajujemo okna. Le tako bomo namreč ustrezno povezali detektorje s profilom okna in se izognili problematični naknadni vgradnji.

Vabljeni na našo spletno stran!