IP kamerebrezžična IP kamera

IP kamere (klasične, bullet, dome kamera itd.) so digitalne kamere za različne namene. V nasprotju z analognimi lahko IP kamere pošiljajo in prejemajo podatke preko računalniškega omrežja in interneta ter jih lahko uporabljamo torej tudi za zabavo (pošiljanje slik ipd.), vendar uporabljamo IP kamere predvsem za varnostne kamere.

Varnostna kamera

Varnostna kamera se uporablja pri video-nadzornih sistemih za zajem slike. Nadzorni sistem ob varnostni kameri potrebuje še digitalni snemalnik in povezave med njima. Varnostni sistem deluje tako, da kamera (IP ali analogna) zajame sliko prostora in jo prenese v snemalnik. Tam se jo obdela in arhivira v pomnilnik snemalnika.

Video nadzor z IP kamero

Katero varnostno kamero izbrati?

Odgovor na to je odvisen od različnih dejavnikov. Izbira varnostne kamere je odvisna od objekta, ki ga nadzoruje, namembnosti in cene.
Varnostne kamere se ločijo po:

  • obliki: ločimo klasične »škatlaste« ter bolj sodobne dome kamere (zaobljene oblike, ki spominjajo na kupolo ali bučo) ter bullet kamere (majhne v obliki naboja, »bullet« = naboj);
  • tehnologiji (analogna, IP megapixel kamere, HDcctv itd.);
  • namembnosti: lahko izbiramo med varnostnimi kamerami za zunanje ali notranje snemanje ter med varnostnimi kamerami za dnevno ali nočno snemanje.

Katalog IP kamer in videonadzornih sistemov


Če želite razpoznati obraze, priporočamo kvalitetno kamero z večjo ločljivostjo, ki zmore natančno in ostro sliko ne glede na svetlobo v ozadju. Če vam je pomembneje spremljati gibanje, dogajanje in frekventnost, zadostujejo tudi črno-bele varnostne kamere. V primeru, da vam je pomembna medsebojna združljivost IP opreme, je video nadzorna IP kamera prava izbira, kamere z vgrajenim IR filtrom pa zagotavljajo optimalno delovanje tudi ponoči in v pogojih zmanjšane osvetlitve. Izbira varnostne kamere pa je odvisna tudi od pogojev in tipa objekta, ki ga varujemo. Jih potrebujete več ali le eno? Kakšen kot mora kamera pokrivati in ali nameravate varnostni sistem nadgrajevati? Najfleksibilnejši je sistem z IP kamerami, ki ga lahko po potrebi tudi razširimo. IP kamere lahko uporabljamo tako za zunanje kot za notranje snemanje. Lahko jih priključimo na vsak podatkovni strežnik (Windows, Linux, ...) ter jih enostavno konfiguriramo z IP naslovom osebnega računalnika, na katerem se shranijo podatki snemanja.

Dome kamereHD Dome IP kamera

Izraz dome kamera se nanaša na njeno obliko, ki spominja na kupolo ali bučo. Dome kamere so estetske, praktične in zelo diskretne, saj ne izstopajo iz okolja. Včasih so bile dome pogoste v nočnih lokalih, barih, restavracijah ter pisarnah, dandanes pa se zaradi prefinjene oblike in neopaznosti dome kamere vedno pogosteje pojavljajo kot del domačega varnostnega sistema.


Če ste v dvomih, kaj pomeni IP kamera, analogna kamera, kakšna je razlika med klasično, bullet in dome kamero ali se v splošnem ne morete odločiti, katera varnostna kamera je za vaš dom najprimernejša, so vam strokovnjaki v podjetju Mobicom zmeraj na voljo. Pokličite nas ((01) 561 01 50) ali nam pišite (info@mobicom.si) in zagotavljamo, da si bomo vzeli čas za vas!