Videokamere

Dandanes je mogoče video posneti že skoraj z vsako napravo. Videokamere so vgrajene v prenosne in tablične računalnike, mobilne telefone, fotoaparate, ure in podobno. A zamisel, da lahko nosimo videokamero povsod s seboj v žepu ali v torbi, je bila včasih preveč nenavadna še za tako zelo razvito domišljijo. O HD SDI kamerah ter IR kamerah seveda ni bilo mogoče niti razmišljati. Pa preletimo kratko zgodovino in razvoj videokamer.

Videokamere v ponudbi podjetja MOBICOM

Od Edisona do HD SDI kamere in IR kamere

Celotna zgodovina videokamere se je pravzaprav odvila šele v dvajsetem stoletju, vendar zasluge ne gre pripisati le enemu človeku. Brez postopnega razvoja kamera ne bi bila mogoča. Leta 1877 je Edisonu prvemu uspelo posneti zvok, vendar je bilo to še zelo daleč od snemanja premikajoče se slike.

Video nadzorne kamere
John Baird je bil med pionirji v snemanju gibljive slike za namene televizije, vendar so bile prve kamere velike in nerodne, snemale pa so lahko samo sliko. Demonstracija Bairdove videokamere se je odvila leta 1956. Kasneje so Ray Dolby, Charles Ginsberg ter Charles Anderson predstavili napravo, ki je snemala tako sliko kot zvok, a je bila cena še bolj nedosegljiva za posameznike (75.000 dolarjev), tako da so si jo lahko privoščili le filmski giganti. S časom so postajale videokamere zmeraj cenejše, pa tudi manjše in bolj priročne. Danes videokamera ni več namenjena le filmski industriji ter bogatašem, dostopna je praktično vsem. Razvoj je pripeljal do HD SDI kamer visoke ločljivosti, kjer je slika neverjetno realistična, ter IR kamer, s katerimi lahko snemamo tudi ponoči. Različne kamere uporabljamo za prosti čas, pogovore na daljavo, snemanje družinskih posnetkov, predvsem pa so namenjene video-nadzornim sistemom.

HD SDI kamera - korak naprejHD SDI kamera

HD SDI kamere so kamere visoke kvalitete za sprejem izjemno ostre slike. HD SDI kamera je odlična izbira za domač varnostni sistem, kadar vam le spremljanje dogajanja in gibanja ni dovolj, temveč želite razločiti tudi obraze. Ob tem imajo HD SDI kamere tudi funkcijo White balance, ki omogoča, da je bela barva tudi na posnetku dejansko bela, imajo pa tudi možnost 3D odstranjevanja šuma pri pogojih nizke osvetlitve. S HD SDI kamero pa je mogoče snemati tudi ponoči. Pri Mobicomu nudimo nekaj modelov zunanjih in notranjih HD SDI kamer, primernih za različne objekte in namene.

IR kamereIR kamera

IR kamere so visoko resolucijske termografske kamere (toplotne kamere), ki na osnovi izmerjene temperature vsake posamezne točke na zaslonu prikažejo toplotno sliko celotne opazovane površine. Povedano pomeni, da lahko okolico dobro opazujemo tudi v temi. IR kamere čez dan delujejo kot običajne barvne kamere, ko pa svetloba pade pod določen (in nastavljiv) nivo, IR kamera avtomatsko preklopi na nočni sistem, ki zaradi mehanskega delovanja ohrani visokokvalitetno črno-belo sliko (vse do 0,005 lux).

Mobicom d.o.o. | Videokamere, HD SDI kamera, IR kamera - povezave do naše spletne strani: