IR senzor - pomemben element alarmnega sistema

Senzorji gibanja so pomemben del alarmnega sistema, saj zaznavajo spremembe, ki sprožijo alarm. Vsak senzor gibanja je vezan na alarmno centralo, ki v primeru prejetega signala obdela podatek in sproži akcijo. Alarmni sistem lahko sestavljajo različni senzorji. Uporabnik se lahko odloči za IR senzor, senzor dvojne tehnologije ali senzor loma stekla. Na voljo pa je tudi kombinacija različnih senzorjev.

Notranji IR senzor gibanja360 stopinjski IR senzorSenzor gibanja dvojne tehnologijeZunanji IR senzor premika

Med najpogosteje uporabljenimi IR senzorji sta notranji IR senzor premika in notranji infrardeči 360-stopinjski senzor gibanja. IR senzorji premika beležijo premike na celotnem področju zaznave, pri tem pa uporabljajo infrardečo svetlobo. Signal, ki sproži alarm, je sprememba temperature znotraj polja zaznavnosti. IR 360-stopinjski senzor gibanja pa je senzor gibanja za komercialno uporabo in je idealen za brezhibno pokrivanje območij pod stropi, nadstreški, odprtimi garažami ali balkoni. Posebna zasnova omogoča dolgoletno brezhibno delovanje. Po zaslugi večnivojskega procesiranja signala, temperaturne kompenzacije in širokega razpona žarkov IR 360 stopinjski senzor brezhibno deluje tudi v vročih poletnih dneh. Zaradi izredne imunosti pred radiofrekvenčnimi, statičnimi in drugimi vplivi pa ne sproža lažnih alarmov.

OGLEJTE SI VEČ PODROBNOSTI O POSAMEZNIH SENZORJIH

IR senzorji naj bodo nameščeni na ustrezna mesta

Ne glede na to, kakšne senzorje gibanja izberemo, je pomembno vedeti, kam jih lahko oz. kam jih ne smemo namestiti. Če bodo IR senzorji nameščeni na ustrezna mesta, ste lahko prepričani, da se bo alarmna centrala aktivirala vsakič, ko bo v vašo hišo vstopil nepovabljeni gost.

Jasno je, da IR senzor ne sme biti usmerjen v premikajoče se predmete, saj lahko vsak njihov premik sproži lažni alarm. Poleg tega je v prvi vrsti treba poskrbeti, da IR senzor ne bo vgrajen blizu naprav, ki oddajajo elektromagnetno valovanje. Ni ga dobro usmeriti niti naravnost v klimatske naprave in grelce radiatorjev ali pa v zavese, okna in ostale odbojne površine.

Še posebej pazljivi moramo biti, kadar želimo senzor gibanja postaviti v majhen prostor, saj so IR senzorji precej bolj občutljivi na zunanje vplive in zato hitreje zaznavajo temperaturne spremembe. IR senzorji gibanja tudi ne sodijo v prostore z visoko vlažnostjo, kot sta kopalnica in pralnica.

Naprava naj ima čim bolj odprto polje pokritja - za optimalno pokritje je IR senzor najbolje namestiti na višino med 1,8 in 2,3 metra.

Postavitev senzorjev gibanja je najbolje prepustiti strokovnjakom. V podjetju Mobicom d.o.o. bomo poskrbeli, da bo vaš alarmni sistem deloval brezhibno. Vabljeni na našo spletno stran!

Mobicom d.o.o. | IR senzor, IR senzorji, senzor gibanja - povezave do naše spletne strani: