Pošlji povpraševanje

Tlakovci: zunanji tlakovci za tlakovanje dvorišč in ostalih zunanjih površin

Tlakovci so ena najpogostejših izbir za zunanje talne površine, saj so te relativno poceni, hkrati pa so preprosti za montažo in demontažo. Primerni so tako za pohodne kot tudi za vozne površine, kar je za zunanjo ureditev definitivno prednost. Poleg tega ponujajo ogromno različnih postavitev in variacij, zato bo nekaj za svoj okus našel prav vsak.


Tlakovci: zgodovina betona

Beton in cement imata v zgodovini človeštva pomembno vlogo že od časa Rimljanov. Prav beton je bil tisti, ki je zaslužen za izgradnjo monumentalnih stavb, kot je npr. Panteon in njegova znamenita kupola. Danes za beton uporabljamo malce drugačno mešanico in razmerje, še vedno pa beton slovi po svoji nosilnosti in trpežnosti. Relativno poceni betonski tlakovci so tako tudi danes primerni za najrazličnejše obremenitve, ki jih tlakovci okoli hiše morajo prenesti- od vremenskih razmer do obremenitev zaradi vožnje z avtomobilom.

betonski tlakovci


Vrste in tipi zunanjih tlakovcev

Tlakovci okoli hiše so izdelani v najrazličnejših oblikah in dizajnih, zato se bo našlo nekaj prav za vsak okus. Tlakovanje dvorišč je namreč v prvi vrsti namenjeno uživanju lastnikov, zato si priskrbite vam najbolj primerne tlakovce.


Pravokotni zunanji tlakovci

Najbolj razširjeno in najbolj praktično je gotovo tlakovanje dvorišč s pravokotnimi tlakovci. Okoli hiše je vse vogale najlažje oblikovati prav s pravokotnimi elementi. Zunanje tlakovce izdelujemo v različnih dimenzijah. Nekaj standardnih dimenzij je:

  • 16 cm x 16 cm x 6 cm,
  • 20 cm x 16 cm x 6 cm,
  • 24 cm x 16 cm x 6 cm,
  • 13 cm x 26 cm x 7 cm,
  • 26 cm x 26 cm x 7 cm,
  • 39 cm x 26 cm x 7 cm …


Šestkotni tlakovci okoli hiše

Če so vam pravokotniki preveč dolgočasni ali vsakdanji, se lahko odločite za šestkotne zunanje tlakovce. Njihova geometrija prijetno razigra zunanjost in jo napravi bolj zanimivo. Standardne dimenzije tlakovcev so 20 cm x 22,7 cm x 6 cm.

tlakovci šestkotnik

»H« tlakovci

Tlakovanje dvorišča s »H« tlakovci omogoča, da se te med seboj »staknejo«, zato onemogočajo drsenje enega mimo drugega. Ime so dobili po svoji obliki, ki spominja na črko »H«. Standardne dimenzije tlakovcev so 20 cm x 16,5 cm x 6 cm.

H tlakovci

»Y« tlakovci

Ena izmed priljubljenih vrst poceni betonskih tlakovcev so tudi ti. »Y« tlakovci. Zaobljena trikotna oblika spominja na črko »Y«, it česar izhaja tudi poimenovanje za tlakovce. Prav tako kot »H« zunanji tlakovci, se tudi »Y« tlakovci med seboj »staknejo«. Standardne dimenzije tlakovcev so 20 cm x 17 cm x 6 cm.

Y tlakovci

Tlakovanje dvorišč- navodila za polaganje tlakovcev

Čeprav se tlakovanje dvorišč zdi marsikomu precej preprosto, je potrebno še vseeno slediti določenim navodilom in ustaljenim postopkom. Ta pripomorejo k daljši življenjski dobi zunanjih tlakovcev, hkrati pa tudi vašemu dolgotrajnemu zadovoljstvu. Če se torej odločite za tlakovanje dvorišča v lastni režiji, preprosto sledite naslednjim korakom.


1.       Priprava nosilnega sloja za tlakovce okoli hiše

Predpriprava za polaganje tlakovcev okoli hiše je utrjevanje nosilne zemljine. Ta je sestavljena in 50-70 cm debele plasti gramoza, kjer ni nevarnosti zmrzali. S tem se izognemo dviganju in spuščanju tlakovcev v zimskem delu leta, kar skrajša življenjsko dobo tlakovanja okoli hiše. Nosilni sloj dodatno utrdite z valjanjem in zbijanjem, maksimalni naklon zemljine pa je lahko 2,5%.

2.       Opcijska drenažna folija pod tlakovci

Pod ali na nosilni sloj lahko dodatno položite drenažno folijo. Ta preprečuje spiranje proda v zemljo, s njo pa boste zagotovili tudi ravna tla tlakovcev.

3.       Drenažni sloj pod zunanjimi tlakovci

Na nosilni sloj oz. drenažno folijo je potrebno nasuti drobni pesek frakcije 4-8 mm. Drenaži sloj je visok 3-5 cm in ga ne vibriramo.

4.       Polaganje zunanjih tlakovcev

Ko izpolnite vse prejšnje zahteve, se lahko lotite polaganja tlakovcev okoli hiše. Priporočeno je, da s polaganjem začnete v vogalu, po možnosti na najnižji točki tlakovanja. Med tlakovci ohranjajte primerno razdaljo za fuge in tlakovcev med seboj ne stiskajte, da ne pride do nezaželenih napetosti v samih zunanjih tlakovcih.

5.       Fugiranje tlakovcev okoli hiše

Reže med tlakovci oz. fuge zapolnite s kremenčevo mivko v suhem vremenu. Odvečno mivko odstranite, ko se mivka posede pa postopek ponovite 2x ali 3x. Za polnjenje fug med ploščicami potrebujete približno 2,5-3 kg/m2 kremenčeve mivke.

6.       Vibriranje tlakovanja dvorišča

Da se tlakovci dokončno »usedejo« v podlago, jih je potrebno po montaži še vibrirati. Pomembno je, da se vibracijsko ploščo obleče z zaščitno gumo, da se z vibracijo ne poškoduje površine tlakovcev.


Ideje in predlogi za tlakovanje dvorišč

Če si želite prenoviti dvorišče, smo za vas pripravili nekaj predlogov in idej. Tlakovanje dvorišč je namreč eno najpomembnejših elementov pri zunanji opremi, saj zavzame največ površine, zato izberite tlakovce s premislekom.

tlakovanje dvorišča

Tlakovci okoli hiše v sivini

Siva barva je za tlakovce zelo priljubljena, saj se poda skoraj k vsaki barvi fasade. Tudi estetsko je preskok iz asfaltirane glavne ceste na sivo tlakovanje dvorišč nemoteče, saj sta si barvi sorodni. Sivo tlakovanje je posebej priporočljivo za tiste, ki še ne veste točno, kako bi oblikovali ostal zunanji prostor, zato si s sivim poceni betonskimi tlakovci ne zapirate nobenih vrat pri oblikovanju.

tlakovci okoli hiše

Mešanje tekstur pri tlakovanju dvorišč

Tako kot pri notranjem oblikovanju, je tudi pri oblikovanju zunanjosti potrebno preučiti več različnih kombinacij, da najdete tisto pravo. Nekateri tlakovci se lepo podajo z okrasnim lubjem ali belim peskom, drugi se z raznobarvnimi tlakovci ne skladajo.