Betonski robniki vsestransko uporaben gradbeni material

Betonski robnikiBetonski robniki so vsestransko uporaben gradbeni material, ki se uporablja predvsem za zunanjoureditevnepremičnin. Beton odlikujejo številne pozitivne lastnosti: cenovno je ugoden, izdelan je iz naravnih materialov, ni škodljiv niti zdravju niti okolju, brez težav pa kljubuje tudi vremenskim vplivom. Oblikujemo ga lahko poljubno, glede na debelino pa lahko betonski robnik uporabimo za različne namene. Debelejši in s tem močnejši betonski robniki se uporabljajo za ureditev cest, pločnikov, parkirišč, ulic in drugih površin, namenjenih vožnji in parkiranju osebnih in tovornih vozil. Uporabljamo jih tudi pri polaganju tlakovcev. Tanjši betonski robniki pa se uporabljajo predvsem za urejanje vrtov, dvorišč, stezic in parkov. V gradbeništvu se uporabljajo robniki različnih dimenzij, najpogosteje gre za robnike dimenzij od 5,5cm X 100cm X 20cm do 15cm X 100cm X 24,5cm.

PROFESIONALNO POLAGANJE ROBNIKOV

Betonski robniki - cestni, dvoriščni in vrtni betonski robnik

Cestni, dvoriščni in vrtni robniki so tudi del bogatega proizvodnega programa podjetja Cementni izdelki Jarc. Vsi robniki so dvoslojni in zmrzlinsko obstojni, cestni so še posebej odporni na zmrzovanje v prisotnosti talilnih soli.

Robniki

Cestni betonski robnik je primeren za ureditev dvorišč, dovoznih površin ter cest. V ležečem položaju je namenjen kot povozni robnik pred vhodom na dvorišče. Z vgradnjo takšnega robnika dobimo nekaj centimetrov višji nivo dvorišča od dovoza.

Vrtni betonski robniki debeline 5 centimetrov pa so na voljo v dveh oblikah: lahko so polkrožni ali polkrožni in ravni. Primerni so za ureditev vrtov, dvorišč, parkov ter zelenjavnih vrtov. Uporabimo jih lahko tudi za razmejitev različnih vrst materiala ter za premostitev nizkih višinskih razlik.

Polaganje robnikov v sveži beton

Polaganje robnikovObstojnost in življenjska doba betonskih robnikov sta odvisni od pravilne priprave terena in pravilnega načina polaganja. Tako kot polaganje tlakovcev mora biti tudi polaganje robnikov skrbno in natančno opravilo.

Polaganje robnikov se začne s kopanjem jarka, v katerega nasujemo sveži beton. Ta ne sme biti preveč moker oz. tekoč, ker nam lahko betonski robniki zaradi lastne teže potonejo oz. se posedejo. Robnike je treba postaviti na ustrezno višino, ki mora biti zaradi odvodnjavanja v ustreznem padcu. Nikakor jih ne smemo položiti enega ob drugega, saj neposreden stik lahko pripelje do poškodb betonskih robnikov. Ko je polaganje robnikov končano, pa lahko pričnemo še s polaganjem asfalta ali tlakovcev.

Na naši spletni strani si lahko ogledate našo pestro ponudbo betonskih izdelkov, pripravili pa smo tudi nekaj navodil za polaganje tlakovcev in njihovo vzdrževanje.

Cementni izdelki Jarc | Betonski robniki, polaganje robnikov, betonski robnik - povezave do naše spletne strani: