Pošlji povpraševanje

Tlakovanje dvorišča: cenovna dostopnost poskrbi za lepo urejenost okolice

Tlakovanje dvorišč velja danes za enega najpogostejših oblik urejanja zunanjih površin okolice različnih stanovanjskih ali poslovnih objektov. Polaganje pred tovrstnimi objekti so zaradi tega najpogostejša izbira talne okrasitve zunanjih površin, katera lahko služi kot urejen prostor za dohodno in dovozno površino. Zelo pogosto pa imajo tudi funkcijo ščitenja hodnih, voznih ali parkirnih površin v okolici določenega objekta, saj tako ločujejo od asfaltirane ceste. Tlakovanje velja v primerjavi z asfaltnim načinom polaganja površine ali rastočo travnato površino za precej boljšo rešitev, saj velja za najcenejšo vrsto zunanje ureditve ter velja za manj zahtevno pri vzdrževanju. Tlakovanje dvorišča tako predstavlja tudi dobro odpornost na različne vremenske vplive in mehanske obremenitve ter so zelo enostavne za čiščenje. Končne cene tlakovanje dvorišča so zelo pogosto odvisne od izbire vrste tlakovcev in velikosti tlakovane površine. Nekako velja dejstvo, da večja kot je površina, večja bo končna cena tlakovanja dvorišča. Cene pa so povezane tudi z različnimi vrstami vzorcev, izbire barvnih kombinacij ter oblikah tlakovcev, kar je vse najpogosteje povezano z željo naročnika ter s skladnostjo ostale zunanje okolice kot je npr. fasada objekta. Tlakovanje dvorišča na Gorenjskem tako prestavlja zelo ekonomičen in preprost način, da okolico kateregakoli objekta opremite z dekorativnim in privlačnim videzom, kateri bo opazen pri vsakem obiskovalcu.


Tlakovanje dvorišča: V prvi fazi izvedemo ključne priprave za dokončno polaganje

Pri tlakovanju dvorišča ločimo dve glavni gradbeni fazi. Prva faza je priprava podlage za tlakovanje, druga faza pa predstavlja postopek tlakovanja dvorišča. Obe fazi morata biti izvedeni na pravilen in kakovosten način. V prvi fazi govorimo o pripravi terena in odstranjevanju morebitne odvečne zemlje, plevela in s tem pripravi terena s primernim naklonom, da se prepreči morebitno odtekanje vode. Tako je priporočljivo, da je delovna ploskev nagnjena za 2,5%. Tlakovanje dvorišča se nadaljuje z nasutjem gramoza, katerega zravnamo in potlačimo, sledi še priprava in posipanje peska in urejanje drenažne folije. Vsi koraki zagotovijo čim manjše končno posedanje tlakovcev. Sledi priprava posteljice, s katero se lahko vključuje tudi del priprave za napeljavo ter morebitno inštalacijo. Vsi našteti omenjeni koraki prispevajo h končnemu cilju in je ključna v celotnem delovnem procesu. Prva faza se sicer zaključi z utrjevanjem podlage s pomočjo valjanja. S tem se zagotovi primerno pripravljen teren, njena ustrezna nosilnost ter se preprečuje morebitno odtekanje vode ali deževnice med delovnimi tlakovci. Ob nepravilno ali preslabo pripravljeni površini lahko ob slabih vremenskih pogojih kar hitro poskrbi za precej preglavic in posledično slabo naložbo. Tukaj lahko govorimo o povečani količini odvečne vode, ki lahko zaradi tega ne odteče dovolj hitro ter lahko poskrbi za razraščanje mahovja. Posledica nepravilnega polaganja so lahko tudi izguba ravnine ali celo mehanske poškodbe, kar vse je lahko razlog, zaradi katere tudi druga faza polaganja ne more biti ustrezna izvedena.


Tlakovanje dvorišč


Tlakovanje dvorišča v drugi fazi poskrbi za dejansko polaganje tlakovcev

Druga faza predstavlja zaključek gradbenega dela. Tlakovanje dvorišč se vedno začne iz spodnjega dela vogala delovne površine, kjer je potrebno med tlakovci pustiti dovolj prostora za fugo. Fugirna masa preprečuje morebitno premikanje pri tlakovanju, medsebojno trenje tlakovcev ter preprečuje razrast plevela, mahovja ali trave. Slednje bi lahko zelo pokvarila končni izgled in videz. Polaganje se nadaljuje proti sredini in se vedno zaključi v zgornjem delu vogala. Pri polaganju moramo biti pozorni na naslednje, da so so izbirajo barve različnih palet na enkrat, kar vse lahko privede do poenotenja in usklajenosti barvne površine tlakovcev okoli dvorišča. Celotni postopek se zaključuje z uporabo primernega drobnega peska ali bolje kremenčeve mivke brez apnenca, kjer je priporočena tista, ki ni škodljiva okolju. Druga gradbena faza tlakovanje dvorišča zahteva suhe in tople pogoje, saj se s tem prepreči morebitno prijemanje peska z delovno površino tlakovcev. S peskom se poskrbi za končni videz, saj se tako zapolnijo vse vidne preostale reže do vrha tlakovca. Faza je zaključena z uporabo vibracijske plošče na podlago, kjer vibracija vsebuje zaščitno gumijasto podlago, ki prepreči morebitne poškodbe zgornjega sloja tlakovca.


Tlakovanje dvorišča: Gorenjska ponuja izkušene in usposobljene strokovnjake

Primerne cene tlakovanja dvorišča vam zagotovijo izkušeni strokovnjaki in mojstri v podjetju Cementni izdelki Jarc iz Gorenjske. Svoje storitve opravljajo že vrsto let, zato ste lahko prepričani, da bodo njihove storitve opravljene hitro, poceni, natančno in strokovno. V podjetju ponujajo ugodne, kvalitetne in poceni storitve tlakovanja dvorišča na Gorenjskem območju in tudi drugod po Sloveniji.  Zato vam svetujejo, da če sami nimate dovolj strokovnega znanja glede tlakovanja dvorišč, delo raje prepustite njihovim usposobljenim strokovnjakom, ki imajo na tem že bogate in dolgoletne izkušnje. Prepričani so, da vas bodo naše znanje, korekten odnos in ugodne nizke cene tlakovanje dvorišča prepričale ter poskrbela za primerno urejenost vašega dvorišča. Za ponudbo obiščite njihovo spletno stran ali pa nas pokličite in se pozanimajte, kakšna konkretna rešitev bi bila za vas najprimernejša. S skupnimi moči do urejene zunanje okolice ter naj tlakovanje dvorišč na Gorenjskem in drugod po Sloveniji pride v vsako vas!

Tlakovanje dvorišča