Polaganje tlakovcev - tlakovanje dvorišča na beton

Polaganje tlakovcev težko narediš sam, saj tlakovanje ni enostavno opravilo, še posebej, če nimate ustreznih izkušenj, znanja in orodja. Tlakovanje dvorišča sicer lahko opravite sami, vsekakor pa vam priporočamo, da delo prepustite strokovnjakom, saj vam ta odločitev lahko prihrani marsikatere kasnejše preglavice. V podjetju Cementni izdelki Jarc polaganje betonskih tlakovcev opravljamo že zelo dolgo, zato ste lahko prepričani, da bo tlakovanje opravljeno hitro, natančno in strokovno. Rade volje bomo upoštevali vse vaše želje, v primeru kakršnekoli nejasnosti pa vam bomo tudi z veseljem svetovali.

UGODNI TLAKOVCI IN CEMENTNI IZDELKI


Navodila naredi sam, nasveti za kakovostno polaganje tlakovcev

Polaganje tlakovcevKer zunanja ureditev dopolnjuje videz vašega doma, morate biti pozorni in natančni tudi pri tlakovanju dvorišča. Površina, kjer bo potekalo polaganje betonskih tlakovcev, naj bo dobro pripravljena, saj je potrebno zagotoviti ustrezno nosilnost. Odstraniti je potrebno humus in zemljo, ter pripraviti tako imenovano posteljico, ki naj bo učvrščena približno 10 cm pod višino končanega tlaka. Debelina posteljice naj meri od 25 do 45 cm, odvisno od nosilnosti terena in pogostosti nizkih temperatur. Na posteljico nasujte tanek sloj peska in ga enakomerno razporedite. Pripravite si le površino za polaganje tlakovcev, ki jo nameravate tlakovati še isti dan. Tlakovanje dvorišča naj se prične v vogalu, na najnižjem delu in pravokotno na glavno vhodno linijo. Tlakovcev ne polagajte enega ob drugega, saj mora vmes biti razmik, ki preprečuje prenašanje bočnih sil na tlakovce. Nastale razmike oziroma fuge zapolnite z mivko polystone. Najbolje je, da si pomagate z metlo, da mivka popolnoma zapolni vse fuge. Tlakovanje dvorišč ob zidovih in robnikih je nekoliko bolj težavno, saj je tlakovce potrebno zaključiti z rezkanjem ali sekanjem. Naj se tlakovanje ne zaključi z betoniranjem, saj boste tlakovce prilepili na zid ali robnik. Če je za kakovostno tlakovanje dvorišča potrebno vibriranje, morate vibracijsko ploščo obleči v gumo, ki prepreči poškodbe na tlakovcih. Vibriranje se uporablja za izravnavanje višin, uporabo pa vam odsvetujemo, če je tlakovana površina mokra oziroma namočena. Kakovostno polaganje tlakovcev se bo zagotovo poznalo na dolgi rok, zato vam svetujemo, da v primeru, da dela niste vešči, le-to prepustite strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami. Tlakovce lahko polagamo tudi na beton.

VEČ O POLAGANJU BETONSKIH PLOŠČ


Tlakovanje dvoriščaTlakovanje dvorišča je zagotovo prava izbira

Betonski tlakovci so izdelani iz naravnih materialov, ki ne škodujejo naravi, zato so vsekakor prava izbira za ureditev vaše okolice in dvorišča. Polaganje tlakovcev pride v poštev za dvorišča, parkirišča, terase in tlakovanje dovozov. Osnova za tlakovanje s tlakovci mora biti trdna. Največkrat se za osnovo uporabi drenažni pesek, možna pa je tudi betonska osnova. Ustrezno pripravljena podlaga, strokovno polaganje tlakovcev ter sama kakovost tlakovcev v veliki meri vplivajo na njihovo življenjsko dobo. Z našo pomočjo ste lahko prepričani, da bo vaše dvorišče še dolgo po tlakovanju čudovito in odporno na različne vremenske vplive.