Pošlji povpraševanje

Škarpnice - podporni zid iz škarpnic in zelenja tudi kot zaščitna stena

Betonske škarpniceVrtovi ponavadi niso povsem ravni, zato je nagibe pogosto treba zavarovati, terase pa podpreti. Odlično rešitev predstavlja podporni zid, narejen iz škarpnikov oz. škarpnic. Površina iz škarpnic, ki je zasajena še z bujno vegetacijo, lahko predstavlja čudovito kombinacijo betona in zelenja. Škarpnice dajejo rastlinam ugodne življenjske pogoje. Korenine imajo namreč zaradi okrogle oblike škarpnice dovolj prostora za nemoten razvoj. Tako so rastline bujne, nagib terena pa je stabilen. Obenem škarpnice lahko služijo tudi kot zaščitna stena pred hrupom ali pa pred preveč radovednimi tujimi pogledi.

V podjetju Cementni izdelki Jarc izdelujemo različne betonske izdelke, med njimi tudi škarpnice. Na voljo so okrogla betonska škarpnica in betonska škarpnica Skleda ter lomljeni škarpnik. Na naši spletni si lahko preberete tudi navodila za pravilno polaganje škarpnic.

NAVODILA ZA POLAGANJE ŠKARPNIC

Škarpnice - okrogla betonska škarpnica

Okrogla betonska škarpnicaOkrogla betonska škarpnica premera 35 centimetrov z odrezano 'lunco' je primerna za utrditev brežin, ozelenitev vertikalnih površin ali razmejitev prostora. Lahko jih nalagamo eno na drugo, tako horizontalno kot vertikalno, s tem pa pridobimo možnost zasaditve rastlin. Naklon brežine je lahko od 45 stopinj pa vse do 90 stopinj.

Tudi betonska škarpnica Skleda je odlična rešitev za utrditev brežin. Možen naklon brežine je od 30 do 70 stopinj, odvisno od želene količine ozelenitve brežine.

Lomljeni škarpnik pa je element za urejanje brežin in škarp. V videzu naravnega kamna se lepo sklada z okolico. Lahko jih zlagamo tikoma, z razmikom ali pa delamo okrogline.

Navodila za polaganje škarpnic

Polaganje škarpnic ni zahteven postopek, brez težav jih lahko položite sami. Najprej je treba izkopati zadosten prostor za izvedbo tampona s temeljem. Na dno jame nasujemo tampon iz zmrzlinsko obstojnega materiala v debelini od 30 do 70 centimetrov. Na tampon zabetoniramo temelj v debelini 20 centimetrov, ki predstavlja nosilno osnovo za podporni zid. V sveži beton temelja položimo prvo vrsto škarpnic, z zunanje strani pa jo še dodatno zabetoniramo. Tako zmanjšamo možnost zdrsa celotnega podpornega zidu. Na notranjo stran se namesti tudi drenažna cev, ki služi za odvod vode, ki se lahko nabira v brežini za škarpnicami.

Polaganje škarpnic

Od tu naprej sledi polaganje škarpnic eno na drugo, lahko tudi v ustreznem razmiku. Pomembno je, da se postavlja vrsta na vrsto, škarpnice pa ob polaganju sproti polnimo z zemljo, da jih dobro utrdimo. Na koncu podporni zid iz škarpnic po želji še ustrezno ozelenimo.

Poleg škarpnic v podjetju Jarc d.o.o. izdelujemo tudi palisade.

Cementni izdelki Jarc | Škarpnice, betonska škarpnica, polaganje škarpnic - povezave do naše spletne strani: