Pošlji povpraševanje

Betonski zidak v svetovni arhitekturi


Betonski zidak je v arhitekturi populariziralo gibanje v 50-ih letih dvajsetega stoletja, ki se je imenovalo brutalizem. Brutalizem in gradnja z betonskimi zidaki se je iz Francije razširila po celem svetu, primere gradnje z betonskimi zidaki pa še zmeraj najdemo v Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji, Kanadi, Braziliji, Avstraliji, Izraelu, Združenih državah Amerike, na Japonskem, Filipinih in drugje. Betonske zidake so pri gradnji uporabljale predvsem izobraževalne institucije, brutalizem pa je poleg betonskega zidaka izkoriščal še lepoto stekla, železa, neobdelanega kamna in opeke.


Čeprav je brutalizem zamrl sredi 70-ih let dvajsetega stoletja, najdemo dandanes po svetu še zmeraj veliko primerov vključenosti betonskega zidaka v arhitekturo. Eden najslavnejših je cerkev Chiesa di Dio Padre Misericordioso v Rimu, ki je delo nagrajenega arhitekta Richarda Meierja. Prav tako fascinanten je Avditorij Tenerife, zgrajen leta 2003, katerega osnovni material je betonski zidak. Betonske zidake so uporabili tudi za gradnjo Long muzeja v Šanghaju, Nacionalnega muzeja v Braziliji, za Vilo Saitan v Kjotu na Japonskem, zidak iz betonapa je osnova znane ameriške zasebne Univerze Yale.

betonski zidaki Jarcbetonski zidak cena

Betonski zidaki Jarc


Težko je posnemati velikane arhitekture in skoraj nemogoče si je na domačem dvorišču zgraditi Muzej znanosti ali Vilo Saitan, lahko pa lepoto betonskega zidaka izkoristimo za okrasitev in dopolnitev dvorišča. Na voljo vam je več vrst betonskih zidakov. Cena je ugodna, material vzdržljiv in enostaven za sestavljanje tudi zahtevnejših projektov. Zid lepo zaključimo z betonsko kapo za zid, dopolnim ga pa lahko tudi z estetskimi koriti za rože. Zid si lahko sestavimo iz monolitnih kock treh velikosti, ki so dvostransko lomljeni in se med seboj zlepijo z lepilom, štiristransko lomljeni betonski zidaki pa so odlična izbira za gradnjo privlačnih betonskih stebrov. Cena betonskih zidakov je nizka, a bo vaše dvorišče kljub temu z malo domišljije zasijalo v vsej ekstravaganci arhitekturnega brutalizma. Preverite ponudbo na naši spletni strani, ob vprašanjih pa smo vam zmeraj na voljo.

CESTNI ROBNIKI

CEVI IN POKROVI