Kaj vse je potrebno vedeti preden se lotimo nege kože na obrazu?

Nega kože na obrazu je izjemno pomembna, saj je prav obraz in naše obrazne poteze tisto, kar z ljudmi vzpostavlja prvi stik, na podlagi katerega si navadno ustvarijo mnenje o človeku. Zato je pomembno, da je koža urejena in negovana. Nega kože obraza je največkrat sestavljena iz jutranje in večerne nege. Seveda pa lahko vključimo tudi posebno nego, ki se največkrat izvede pri kozmetičarki. Preden pa se lotimo nege kože moramo poznati tip naše kože, saj se nega suhe kože krepko razlikuje od nege mastne kože na obrazu, pa tudi izdelki, ki jih pri negi uporabljamo so odvisni od tipa kože in jih moramo zato prilagodi posamezniku.

Obraz moramo pred nadaljnjimi koraki nege kože očistiti

Najprej je obraz zmeraj potrebno očistiti. To naredimo tako, da ga speremo z mlačno oz. toplo vodo. Na konice prstov nato nanesemo čistilo in ga enakomerno porazdelimo po obrazu, s konicami prstov pa ga nato dobro očistimo obraz. Po končanem umivanju sredstvo za čiščenje speremo z vodo. Ko končamo s čiščenjem je čas, da se lotimo toniranja. Vatasto blazinico navlažimo z izbranim tonikom, ki mora nujno ustrezati tipu naše kože. Po toniranju je dobro, da koži ponudimo tudi nekaj antioksidatnov. To lahko storimo z različnimi serumi. Poskrbeti pa je potrebno tudi za vlaženje kože in za zaščito pred soncem. To navadno storimo s kremo za obraz, ki ji je dodan faktor.

Negovanje obrazaObrazna masaža

Kako se je najenostavneje soočiti s težavo mastne kože na obrazu?

Veliko ljudi se sooča s težavo mastne kože na obrazu. Čeprav veliko ljudi, predvsem žensk, verjame, da je mastna koža njihov tip kože, je le-ta pogosto lahko zgolj posledica napačne nege kože. Pomembno je, da smo pozorni na naslednje postavke:

  • obraza ni potrebno čistiti več kot dvakrat dnevno;
  • izogibati se moramo mastnim kremam, pač pa naj bodo le-te vlažilne;
  • izogibajmo se agresivnim čistilnim sredstvom, ki škodujejo kožni flori.

Zavedati se moramo, da moramo pri čiščenju mastne kože ubrati nekatere posebne postopke. Posamezniki lahko imajo kožo z mastnim leskom na osrednjih predelih obraza, zlasti na čelu in nosu. Kožne pore so razširjene in koža je debelejša. V najhujših primerih je na dotik moč zaznati mastno oblogo na koži. Posamezniki z mastno koži na obrazu pa se največkrat soočajo tudi s težavo mastnih las oz. mastnega lasišča. Seboreja na lasišču naredi njihove lase mastne in lepljive. V primeru mastne kože na obrazu velja uporabljati tudi različne pilinge, ki nam bodo pomagali pri tem, da se bomo izognili tudi aknam, ki se v nekaterih primerih rade pojavljajo. Koža navadno reagira ravno nasprotno od tega, kar bi pričakovali in tudi od tega, kar bi si želeli. Zato je pomembno, da uporabljamo izdelke, ki niso preveč agresivni, poleg tega pa morajo biti prilagojeni našemu tipu kože.

Poleg mastne, pa se nekateri soočajo tudi s suho kožo na obrazu. V takem primeru je izjemno pomembno, da kožo negujemo z nežnimi in vlažilnimi sredstvi, ki nikakor ne smejo vsebovati alkohola, ki kožo še dodatno izsuši.

Preberite si še več o negi obraza

Nikakor ne smemo pozabiti na nego kože okrog oči

Posebej pa se je potrebno posvetiti tudi negi kože okrog oči. Koža okrog oči je veliko tanjša in zato tudi bolj občutljiva. Izdelki za nego kože okrog oči naj vsebujejo nežne sestavine, ki ne dražijo in ki zmanjšujejo nastajanje gub (odstranjevanje odmrlih celic), v kombinaciji s široko paleto vitaminov in antioksidantov.

Seveda moramo tudi pri negi suhe kože uporabljati izdelke, ki ustrezajo koži posameznika. Veliko, predvsem predstavnic ženskega spola, se odloča za pomlajevanje kože na obrazu. Dan danes kozmetični saloni in dermatološke ambulante ponujajo različne postopke pomlajevanja kože na obrazu, ki so učinkoviti in tudi vse bolj cenovno dostopni.