Česa se je potrebno pred pričetkom nege obraza zavedati?

Z nego obraza je potrebno pričeti že v najstniških letih, ko se koža prične spreminjati in razvijati. Že takrat moramo biti pozorni na to, da kože (sploh s stiskanjem mozoljev) ne poškodujemo. Res je, da se nekatere poškodbe v najstniških letih zacelijo hitreje kot kasneje, v odrasli dobi, vendar vsaka praska na koži predstavlja tveganje za nastanek trajnejše brazgotine.

Da do mozoljev in aken ne prihaja, moramo poskrbeti z nego obraza, ki je sestavljena iz več korakov. Nega kože naj poteka dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Pri tem se jutranja in večerna nega obraza razlikujeta predvsem v uporabi kreme. Krema za zjutraj in krema za nočno nego sta po sestavi drugačni.

Nega kože na obrazuObrazna masaža

Kakšen je postopek nege obraza?

Postopek nege obraza je relativno preprost in je sestavljen iz naslednjih korakov.

  • Kožo moramo najprej očistiti. To naredimo s čistilnim sredstvom, ki ga nanesemo na ovlažene konice prstov in ga nato nanesemo po vsem obrazu ter nežno vmasiramo v kožo.
  • Ko končamo, sredstvo za čiščenje dobro speremo in pričnemo s toniranjem. Toniranje obraza poteka tako, da na vatasto ploščico nanesemo izbrani tonik in z njim kožo temeljito očistimo.
  • V primeru aken se lahko poslužimo tudi pilinga, ki bo pomagal v boju proti trdovratnim črnim mozoljem, seveda pa lahko v ta namen nekajkrat na mesec uporabimo tudi masko za obraz.
  • Na koncu je potrebno kožo še navlažiti. To naredimo z vlažilno kremo. Ko govorimo o jutranji negi kože, moramo biti pozorni na to, da krema za obraz vsebuje še faktor, da našo kožo zaščitimo pred soncem, ki nas lahko v nasprotnem primeru neprijetno opeče.
  • Preden na kožo nanesemo kremo, se lahko odločimo tudi za uporabo seruma, ki bo kožo preskrbel z antioksidanti, ki jih le-ta nujno potrebuje.

Kdaj se posamezniku priporoči nega kože v kozmetičnem salonu?

Ker je lahko pri posameznikih nega kože na obrazu zapleten postopek – sploh če je koža mozoljasta in aknasta, lahko sami povzročimo več škode kot koristi – se v navedenih primerih priporoča tudi obisk kozmetičnega salona. Nega kože v kozmetičnem salonu je profesionalna. Kozmetičarka bo pred samim začetkom nege s parno kopeljo odprla pore na obrazu ter tako omogočila, da bo nega obraza kar se da učinkovita in čim manj stresna za kožo. V salonih se izvaja tudi nega kože za moške, ne samo za ženske.

Ali se nega mastne in suhe kože na obrazu med seboj razlikujeta?

Veliko ljudi pa se ne sooča zgolj z mastno kožo, pač pa tudi s suho kožo na obrazu. Nega kože na obrazu, ki je suha, zahteva nekaj posebnih postopkov. Suhi koži navadno primanjkuje maščobe in vlage. Če uporabljamo izdelek, ki ni primeren za naš tip kože, se lahko pojavi draženje ali celo drobne luske. Zato je za suho kožo primerno nežno čistilno mleko z vlažilnimi sestavinami. Pomembno je tudi, da ne uporabljamo tonikov, ki vsebujejo alkohol, saj le ti kožo še dodatno izsušijo, koža pa se še bolj lušči, velikokrat pa se lahko zaradi suhe kože spopademo tudi z lišaji.

Tonikov z alkoholom prav tako ni priporočljivo uporabljati v primeru občutljive kože. Koža, ki se enostavno razdraži mora biti deležna posebnih tretmajev. V primeru občutljivega tipa kože se poslužujmo nežnih čistilnih sredstev in vlažilnih krem, ki bodo koži zagotovile prav to, kar potrebuje.