Urejanje okolice hiše naj izvedeno premišljeno

Ko boste urejali okolico hiše, se držite sledečega:

  • Naj bo okolica urejena funkcionalno.
  • Za težja dela raje najemite strokovnjake (polaganje tlakovcev, pralnih plošč, vrtnih korit, kaminov ipd).
  • Pri oblikovanju dvorišča razmislite za kaj ga boste vse uporabljali.
  • Naj bo razmerje med tlakovano površino in zeleno površino v prid zeleni površini.
  • Naj bo ureditev okolice zasnovana trajno.
  • Naj bo okolica hiše urejena tako, da boste z njo imeli čim manj dela.
  • Naj ima vaš vrt tudi gredice (razmislite tudi o visokih gredicah in zunanjih koritih).
  • Naj bo oklica narejena tako da boste v njej lahko uživali.

Ureditev okolice hiše

Funkcionalna ureditev okolice hiše in uporaba prostora

Pravilni način urejanja funkcionalnosti okolice hiše pri s prepoznavanjem naših navad. V kolikor urejamo okolico hiše kjer že dlje časa živimo bo to dokaj enostavno. V kolikor pa smo se ravnokar preselili v nov dom, potem bomo morali delati bolj po spominu.

Razmislite o tem kdo vse uporablja prostor okoli vaše hiše. V kolikor imate otroke potem ga najverjetneje uporabljate vi in otroci. Vendar to niso vsi uporabniki. Pod uporabnike se šteje tudi vaše goste. V kolikor radi gostite in se to dogaja na vašem vrtu morate pri oblikovanju okolice hiše razmišljati tudi o tem.

Na podlagi vaših navad se boste lažje odločili koliko površin mora biti tlakovanih in koliko jih je lahko prekrito s travo, rožami, zelenjavo, sadnim in drugim drevjem.


Težja dela pri urejanju okolice hiše

Pod težja dela prav gotovo spada tlakovanje dvorišč in postavitev ograje. Kakšne tlakovce boste uporabili je odvisno od vas in vašega okusa ter seveda od učinka, ki ga želite doseči. Na razpolago je mnogo različnih tlakovcev v različnih odtenkih in oblikah.

Pred nakupom si lahko ogledate široko paleto tlakovcev tudi pri podjetju Jarc, cementni izdelki, kjer vam bodo poleg dobave tlakovcev nudili še strokovno svetovanje in polaganje tlakovcev, betonskih vrtnih ograj, vrtnih kaminov, umivalnikov in korit ter vaz.

Ogljete si vrtne kamine in umivalnike


Tlakovci in palisadeZunanja ureditev okolice hiše


Razmerje med tlakovano in zeleno površino

V preteklosti je bila moda, da se čim večji del dvorišča tlakuje, saj je tako z njim najmanj dela. Danes se probamo temu izogniti. Uredite okolico hiše tako da imate del dvorišča tlakovan, preostali prostor pa v zelenju.

Naj bodo vozila parkirana čim bližje izhodu. Za zaščito si lahko omislite pergolo ali druge vrste streho. Tlakovani del naj bo namenjen tudi igram z žogo, zato ga omejite, na cesto z ograjo ali drugo zaščito.

Preostali del okolice hiše pa naj raje zaseda trava, okrasna drevesa (s sadnimi boste imeli kar precej dela in če vam to ni po godu, se jih raje izogibajte) ali grmovnice, gredice ali korita s trajnicami za popestritev ter vsaj eno ali dve gredici, lahko sta tudi visoki, namenjeni sajenju zelišč, dišavnic in zelenjave.


Trajnostna zasnova

Ko omenjamo trajnostno zasnovo mislimo na kvaliteten vzdržen material in na funkcionalno ureditev, ki bo ustrezna za vsa obdobja življenja. Torej naj bo okolica urejena tako, da bosta dvorišče in vrt uporabna ko ste samski, ko imate otroke in tudi kasneje ko boste v zrelih letih. Da ne bo potrebno dvorišče obnavljati vsakih nekaj let, si pri nakupu tlakovcev izberite takšne, ki nudijo zadostno nosilnost. Tako bodo vzdržali konstantno težo vozil.

Enako razmišljate o rastlinah. Če želite vrt, ki se ne spreminja, si izberite vzdržna drevesa, tako travno mešanico, ki je podobna travniški, ter okrasne rastline kot so trajnice, ki jih ni potrebno pozimi izkopavati (narcise, tulipani in podobno v takšnem primeru niso najbolj ustrezne rože). V kolikor pa ste navdušeni nad vrtičkanjem pa ste seveda na področju izbire rastlin veliko bolj svobodni.


Gredice okoli vaše hiše

Poznamo veliko vrst gredic. Od takšnih, ki so namenjene okrasnim rastlinam, do takšnih, ki jih uporabljamo za gojenje zelenjave. V kolikor vam je delo na vrtu sprostitev in hobi, potem si zamislite velike površine gredic, v kolikor pa si želite ustvariti le nekaj zelenjave za domačo uporabo potem sta gredica ali dve popolnoma dovolj.

Vedno bolj pogosto se uporabljajo betonska korita za rože in visoke gredice za zelenjavo, začimbe in dišavnice. S koriti si pogled na vrtu naredimo bolj razgiban. Različne višini na vrtu lahko dosežemo, kot že omenjeno z betonskimi koriti, visokimi gredicami ter seveda s klasiko, kot so grmovnice in drevesa.


Zunanja ureditev - za ureditev okolice hiše vam nudimo številne betonske izdelke

Izdelke iz betona v podjetju Cementni izdelki Jarc izdelujemo že od leta 1961. Nobenega dvoma ni, da dolga tradicija priča o visoki kakovosti končnih proizvodov. V naši ponudbi so različni betonski izdelki za ureditev dvorišča, parkirišča, dovoza ali terase. Sem spadajo betonski tlakovci, betonski škarpniki, cestni in vrtni robniki, prane betonske plošče, zid in ograjni elementi, škarpnice in palisade, kanelete in muldnice, jaški ter pokrovi,... Zunanja ureditev z našimi izdelki, ki redno sledijo novim trendom, je prava igra domišljije, zato nam brez zadržkov zaupajte, kakšno dvorišče si želite. Pomagali vam bomo pri uresničitvi vaših želja in poskrbeli, da bo ureditev okolice hiše navdušila tako vas kot vaše obiskovalce. Če vas ureditev dvorišča ne veseli oziroma če nimate znanja ali časa, vam polaganje tlakovcev in ostalo urejanje okolice lahko opravijo tudi naši strokovnjaki. Na ta način bo tlakovanje dvorišč, postavitev palisad in ograj ter ostalo delo opravljeno natančno in strokovno, saj imamo večletne izkušnje in dobro tehnično podkovanost.

Tlakovci ComboTlakovci MultimoVrtni robniki


Obisk na domu pred urejanjem okolice hiše

Zavedamo se, da vam zunanja ureditev pomeni veliko, zato vam pri izbiri pravih izdelkov z veseljem pomagamo. Pred pričetkom polaganja tlakovcev oziroma drugih montažnih del vas obiščemo, pregledamo teren in svetujemo o najboljši možnosti za kakovostno in estetsko ureditev dvorišča.


Nekaj nasvetov če se polaganja tlakovcev nameravate lotiti sami

Urejanje okolice in tlakovanje dvorišč ni tako enostavno, kot se sprva sliši. Ureditve dvorišča se ljudje nemalokrat lotijo sami, za kar pa jim je v prihodnosti pogosto žal. Preden se lotite polaganja tlakovcev, morate o celotnem postopku dobro premisliti. Površini, kjer bodo stali tlakovci, je treba zagotoviti ustrezno nosilnost, odstraniti pa je potrebno humus in zemljo. Tako imenovana posteljica naj bo 10cm pod želeno višino končnega tlaka, debelina same posteljice pa od 25 do 45cm. Preden pričnete s polaganjem tlakovcev, dobro premislite o morebitnih inštalacijah, saj vam to lahko prihrani kasnejše nevšečnosti. Polaganje tlakovcev naj se prične v vogalu, in sicer na najnižjem delu terena. Za dobro barvno usklajenost vam priporočamo, da tlakovce sproti jemljete z različnih palet. Ne pozabite na fugo oziroma vmesni prostor med tlakovci, saj se le-ti ne smejo držati skupaj. Če vam polaganje tlakovcev ne gre od rok, bomo za kakovostno ureditev dvorišča poskrbeli mi. Zaupajte nam, saj bo zunanja ureditev z našo pomočjo izvedena hitro in natančno, hkrati pa bomo prisluhnili vsem vašim željam.

Navodila za polaganje tlakovcev