Pošlji povpraševanje

Sanitarna toplotna črpalka segreva vodo in hladi prostor

Veliko gospodinjstev sanitarno vodo še vedno ogreva z električnimi bojlerji, stroški pa so zato lahko sorazmerno visoki. Zelo osnovna logika in matematika potrjujeta, da je nadomestitev potratnega električnega bojlerja s toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode smiselna. Bojler namreč porabi približno toliko elektrike, kot odda toplote, torej lahko rečemo, da je razmerje med oddajo in porabo 1 : 1. V nasprotju z njim, toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode zaradi svojega načina delovanja porabi manj elektrike, kot odda toplote. Razmerje med elektriko, ki jo porabi in toploto, ki jo odda je sicer odvisno od kakovosti naprave, načeloma pa velja, da se na letni ravni giblje od 1 : 3,5 do 1 : 4,5.

Za segrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko ne potrebujemo naprave z veliko močjo, izberemo pa jo glede na predvideno porabo tople vode oziroma na število članov v gospodinjstvu. Zrak navadno zajema kar v prostoru kjer je postavljena.

Toplotna črpalka zrak/voda za sanitarno vodo

Najpogosteje so za segrevanje vode v uporabi toplotne črpalke tipa zrak/voda, ki toploto zajemajo iz okoliškega zraka. Navadno jih postavimo v klet ali shrambo, lahko tudi na podstrešje, torej v prostor, ker nas vizualno ne moti.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Kakor smo že omenili, moč naprave določimo glede na predvideno porabo tople vode. Povprečna štiričlanska družina porabi približno 200 litrov vode na dan, za kar zadostujeta črpalka z močjo 2 kW in hranilnik vode s prostornino 230 litrov, medtem ko za šest do osem članov potrebujemo 300-litrski hranilnik. Med delovanje toplotne črpalke je potrebno odvajati ohlajeni zrak. Da izkoristimo tudi izstopni ohlajeni zrak, je smiselno, da se toplotno črpalko namesti zraven kleti ali ozimnice, kjer je zaželena konstantna nižja temperatura.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode Zeus so sestavljene iz Aksialnega ventilatorja, ki omogoča velik pretok zraka z možnostjo razvoda, iz velikega toplotnega prenosnika, ki omogoča delovanje tudi pri nizkih temperaturah, elektronskega ekspanzijskega ventila, ki natančno uravnava temperaturo, od Hitachi rotacijskega kompresorja, ki zagotavlja visoko grelno število ter dolgo življenjsko dobo ter iz prenosnika toplote, serijsko vgrajenega električnega grelnika in dveh magnezijevih anod.

Pri pripravi tople sanitarne vode (zlasti v javnih zgradbah), obstaja tveganje okužbe z nevarnimi bakterijami legionele. Pri manjših sistemih, kot so eno ali več družinske hiše, je nevarnost sicer manjša. Da pa bi se ji popolnoma izognili, upoštevamo nekaj dejstev. Omenjene bakterije za svoj razvoj potrebujejo vodo s temperaturo do 55 °C, zato je potrebno sanitarno vodo vsaj kdaj ogreti nad 60 °C, s čimer bakterije uničimo. Ker se s takšnimi stvarmi neradi ukvarjamo imajo toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode Zeus in Wave Composite, ki jih nudi Orca energija, aktivno antilegionelno zaščito za zagotavljanje neoporečnosti vode.

Izkušnje s toplotno črpalko zrak/voda 

Izkušnje na področju uporabe toplotnih črpalk zagotavljajo, da lahko z njihovo uporabo prihranki znašajo tudi od 70%,  vendar pa je potrebno obravnavati vsako gospodinjstvo posebej, saj je razlika v strošku odvisna od navad stanovalcev in njihove dnevne porabe tople vode itd.