Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima prepričljive prednosti

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima enak princip delovanja kot ogrevalne toplotne črpalke, to pomeni, da izkoristi toploto zraka iz okolice za proces segrevanja vode. Njen osnovni vir, to je zrak, je zastonj, zato so stroški precej nižji kot pri drugih načinih ogrevanja sanitarne vode – s sanitarno toplotno črpalko lahko prihranimo več kot 60 odstotkov stroškov na leto. Lahko jih vgradimo neodvisno od drugih ogrevalnih sistemov, njihova vgradnja pa je preprosta.     

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Veliko razlogov za vgraditev toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotna črpalka za sanitarno vodo pri vgradnji ne zahteva posebnih priprav, treba jo je le priključiti na vodovodno napeljavo. Kletni prostori, kamor navadno vgradimo toplotno črpalko za sanitarno vodo, se pozimi segrevajo zaradi delovanja električnih naprav. Sanitarna toplotna črpalka to energijo uporabi kot vir za svoje delovanje, ki je brezplačen, zato prihrani do 70 odstotkov energije – in stroškov. Naložba je nizka in se povrne v 4 do 5 letih. Ob delovanju toplotna črpalka za sanitarno vodo izpihuje hladen zrak, ki ga lahko usmerimo v kak prostor, ki ga želimo ohladiti, na primer del kleti, kjer shranjujemo hrano. Ob delovanju pa zrak tudi razvlaži, tako da v vlažnih prostorih preprečuje nastanek plesni. Za manjša stanovanja ali počitniške hišice so posebej primerne stenske toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki zavzamejo zelo malo prostora, pokrivajo pa potrebe po topli sanitarni vodi za 1 do 4 ljudi.

Več o sanitarnih toplotnih črpalkah

Prihranki glede na druge načine ogrevanja

Njena nizka poraba energije je velika prednost pred drugimi načini ogrevanja sanitarne vode. Poleg tega so zasnovane tako, da imajo dva časovna intervala, kar pomeni, da uporabljajo cenejšo električno tarifo. Prihranke prinaša toplotna črpalka za sanitarno vodo tako v primerjavi z ogrevanjem sanitarne vode na olje kot na plin ali z električnim bojlerjem. Poraba energije je odvisna od števila uporabnikov in višine temperature vode, ta se v povprečju segreva do 65 stopinj Celzija. Odvisna pa je tudi od učinkovitosti toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki jo označuje grelno število (COP), to se giblje med 2 za manj učinkovite do 4 in več za zelo učinkovite toplotne črpalke za sanitarno vodo.  

 Koliko elektrike porabi toplotna črpalka za sanitarno vodo?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo iz prejete 1 kwh elektrike da trikrat več toplote, se pravi 3 do 4 kwh toplote. Za primerjavo: električni bojler da iz 1 kwh elektrike 1 kwh toplote.

V povprečju štiričanska družina porabi 120 kwh elektrike na mesec. Stroški se v primerjavah med različnimi družinami seveda razlikujejo, saj na končni izračun vplivata vsrta in učinkovitost toplotne črpalke in seveda poraba vode v posamezni družini. Pri majhni uporabi so lahko stroški tudi nižji od 70€ / leto, pri zmerni uporabi pa se gibljeo po večini med 150 in 300€ / leto (cena kot že rečeno je odvisna od velikosti hiše, stanovanja, od števila uporabnikov 5ter od izbora toplotne črpalke). Cena sanitarne toplotne črpalke z montažo znaša približno 1400 evrov, subvencija Eko sklada pa to naložbo še poceni.

Več o tem koliko elektrike porabi toplotna črpalka za sanitarno vodo

Tehnično dovršene naprave

Toplotne črpalke za sanitarno vodo podjetja Orca energija, d.o.o., so tehnično dovršene, z vsemi omenjenimi prednostmi. Delujejo do temperature 10 stopinj Celzija pod ničlo vstopnega zraka in imajo aktivno antilegionelno zaščito, da je voda vsak hip neoporečna. Oblikovane so ekonomično, primerne za tako rekoč vsak prostor. Ponujajo pa še možnost vgradnje toplotne črpalke za sanitarno vodo za že obstoječi bojler.