Toplotna črpalka voda voda črpa toploto iz podtalnice

toplotna črpalka voda voda cenaToplotna črpalka voda voda je ena najučinkovitejših metod ogrevanja in hlajenja hiš ter sanitarne vode. Podtalnica je najbolj zanesljiv in konstanten vir toplote. Delovanje toplotne črpalke temelji na prestrezanju in izkoriščanju toplote podtalnice. Najboljša lastnost toplotne črpalke voda voda je v tem, da zagotavlja ogrevanje in hlajenje skozi celo leto brez pomoči drugih virov ogrevanja. Celotna investicija v sistem ogrevanja in hlajenja s toplotno črpalko voda voda je večji finančni zalogaj, je pa potem izkoristek tako velik, da se investicija povrne zelo kmalu. Cena ogrevanja s toplotno črpalko je najnižja in najbolj učinkovita od vseh sistemov ogrevanja z naravnimi obnovljivimi viri.

IŠČETE TOPLOTNO ČRPALKO ZRAK VODA?

toplotna črpalka voda vodaZa vgradnjo toplotne črpalke je potrebno najeti strokovnega izvajalca

Preden se odločite za investicijo v toplotno črpalko, je potrebno narediti obsežne geološke raziskave terena in pridobiti določena soglasja. Potrebno je opraviti tudi temeljito analizo podtalnice. Za vrtanje vrtin je najboljše poiskati ustreznega izvajalca iz tega področja, ker morajo biti vrtine narejene v skladu z zakonskimi predpisi. Ko so gradbena dela končana, se namesti v vrtino iz katere se črpa podtalnica potopno črpalko. Podtalnica se prečrpa skozi toplotno črpalko in jo nato ohlajeno za nekaj stopinj vrnemo skozi drugo vrtino nazaj v zemljo. Podtalnica, ki kroži po sistemu toplotne črpalke je zavarovana pred onesnaženjem. Kompresor toplotne črpalke toploto prenese v sistem ogrevanja. Hiša oziroma stanovanje mora imeti za dober izkoristek velike ogrevalne površine zaradi nizke temperature ogrevalne vode. Za toplotno črpalko voda voda je najprimernejši nizkotemperaturni režim talni, stropni ali stenski sistem ogrevanja.

Toplotna črpalka voda voda lahko ogreva tudi sanitarno vodo

Toplotna črpalka voda voda ima tudi možnost gretja sanitarne vode v vgrajenem bojlerju ali v že obstoječem bojlerju. Tako se poraba elektrike zelo zmanjša. Električni bojlerji so zelo velik porabnik električne energije zato je ob vgradnji toplotne črpalke smiselno razmisliti tudi o možnosti gretja sanitarne vode.