Pošlji povpraševanje

Toplotna črpalka za sanitarno vodo – cena vložka se hitro povrne

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je toplotna črpalka, ki izkorišča toploto, na katero je ogret zrak okoli nje, in z njo segreva sanitarno vodo. Ker je pri njenem delovanju poraba elektrike zelo majhna, drugače pa za svoje delovanje izkorišča obnovljiv vir energije, to je toploto iz zraka, je končna cena ogrevanja sanitarne vode neprimerno nižja od cene ogrevanja pri uporabi drugih načinov ogrevanja. Določene toplotne črpalke za sanitarno vodo lahko še dodatno izkoristimo za hlajenje prostorov, na primer kleti, kamor se spelje hladni izstopni zrak črpalke.

Toplotna črpalka

Poraba elektrike za delovanje toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so učinkovite prav zato, ker je njihova poraba elektrike za normalno obratovanje izredno nizka glede na toploto, ki jo proizvajajo. Razmerje med porabo elektrike in toploto, ki jo proizvajajo, se izraža v koeficientu COP (Coefficient Of Performance). Višji koeficient COP nakazuje bolj učinkovito toplotno črpalko za sanitarno vodo: na primer pri koeficientu 4 je bilo za proizvedeno izstopno toploto potrebna le ena četrtina elektrike, ostala energija se je pridobila iz temperature zraka, ali povedano drugače, za eno enoto porabe elektrike smo pridobili štiri ekvivalentne enote energije v obliki toplote. Nekatere toplotne črpalke je mogoče sprogramirati tudi tako, da dogrevajo vodo predvsem v nočnem času, ko je cena elektrike nižja, kar dodatno zniža pri končno ceno ogrevanja. Namestitev toplotne črpalke za sanitarno vodo je torej dobra rešitev, kako trajno znižati ceno ogrevanja sanitarne vode.

Kaj je obtočna črpalka za sanitarno vodo?

Obtočna črpalka za sanitarno vodo je črpalka, ki skrbi, da so izgube toplote vode zaradi napeljave manjše. Največje izgube v temperaturi sanitarne vode nastanejo v ceveh med rezrvoarji in pipami. Če ni nameščene obtočne črpalke, voda v ceveh ne kroži in se sčasoma shladi, kar privede do točenja vode v prazno, ko porabnik čaka na toplo sanitarno vodo. V manjših stanovanjih, ko razdalja med pipami in bojlerjem ni velika, te razlike niso tako velike, drugače pa je pri večjih hišah, kjer je včasih rezervoar tople vode nameščen v kleti, kopalnica pa je v drugem nadstropju. V tem primeru obtočne črpalke poskrbijo, da po ceveh kroži manjša količina ogrete vode, zaradi česar na toplo vodo ni treba dolgo čakati. Tako se zmanjša poraba odpadne vode, hkrati pa z regulacijo delovanja, ki ga je mogoče prilagajati s senzorji in sprogramirati na določene časovne termine, ko je poraba najbolj verjetna, privarčujemo tudi pri porabi elektrike, saj sistem ne rabi nenehno dogrevati vode.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Financiranje toplotne črpalke za sanitarno vodo: cene, akcije in subvencije

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je investicija, ki se povrne v relativno kratkem času, saj njena uporaba občutno znižuje ceno ogrevanja sanitarne vode iz meseca v mesec. Ko primerjamo cene toplotnih črpalk, nam lahko občasne promocijske akcije proizvajalcev dodatno znižajo končno ceno investicije. Tudi če ne ujamemo takšne akcije s popusti za nekaj sto evrov, lahko računamo na podporo države, saj ta prek Eko sklada namenja subvencije za namestitev toplotnih črpalk za sanitarno vodo. Če živimo v hiši, kjer so razdalje med rezervoarjem, kjer se hrani topla sanitarna voda, in kopalnicami večje, je mogoče še smiselno, da cevi dodatno izoliramo in namestimo še obtočno črpalko. S temi ukrepi bomo drastično znižali mesečno ceno ogrevanja sanitarne vode.

Življenjska doba toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo je relativno enostaven sistem, ki po montaži ne zahteva veliko vzdrževanja. Proizvajalci dajejo nanje ponavadi vsaj petletno garancijo, medtem ko lahko pričakujemo, da je življenjska doba toplotne črpalke znatno daljša, sploh če se odločamo za zanesljivega proizvajalca. Pri izbiri pazimo raje na kvaliteto kot na ceno, saj je to dolgoročna investicija. Pri tem je vredno biti pozoren še na posamezne lastnosti toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki še podaljšujejo pričakovano življenjsko dobo, med katerimi so, na primer, uporaba sistema, ki preprečujejo nabiranje vodnega kamna.

Preberite o toplotni črpalki Mitsubishi