Pošlji povpraševanje

Toplotne črpalke – cenik je dobra osnova za primerjavo

Toplotne črpalke so tako učinkovit in poceni sistem za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, da jih vgrajujejo skorajda v vse novogradnje. Prav tako se lastniki starejših objektov vse pogosteje odločajo z njimi nadgraditi oziroma zamenjati obstoječi sistem ogrevanja. V obeh primerih gre za pomembno odločitev, ki se odraža tudi v ceni investicije. Da bi si olajšali nakup, se veliko potrošnikov odloči primerjati cenike toplotnih črpalk, da s tem dobijo boljši občutek za cene, da primerjajo ponudbo posameznih dobaviteljev ter da lažje presodijo, kako relevantne so oglaševane akcije za njihovo situacijo. Oglejmo si dva primera za nakup toplotne črpalke – toplotne črpalke za sanitarno vodo in visokotemperaturno toplotno črpalko –, pri katerih je cenik dobra osnova za primerjavo, ni pa edini faktor pri odločitvi.

Toplotna črpalka cena

Cena toplotne črpalke za sanitarno vodo

Če primerjamo cenike toplotnih črpalk za sanitarno vodo, kmalu ugotovimo, da ponudniki toplotnih črpalk za sanitarno vodo ponavadi ne objavljajo svojih cenikov na spletu, če pa ceniki so na voljo, ti navadno vključujejo zgolj ceno toplotne črpalke. Za to obstajajo dobri razlogi: pri toplotnih črpalkah za sanitarno vodo, kot tudi pri drugih toplotnih črpalkah, bi bilo zavajajoče, če bi si kupec razlagal, da je cena toplotne črpalke enaka ceni celotne naložbe. V to se namreč še doda strošek montaže in porabljenih materialov za pravilno namestitev, ki pa je pri vsaki posamezni situaciji drugačna. Pri poskušanju določitve končne cene toplotne črpalke je potrebno upoštevati še to, ali bomo obdržali bojler, ki je že vgrajen v objektu, ali pa se bomo odločili za nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki ima svoj rezevoar. Razlika med obema je precejšnja, ne samo v ceni, kot tudi v načinu namestitve, ki lahko zajema tudi dodatno hlajenje prostora, v kateri je nameščena toplotna črpalka.

Cenik za visokotemperaturne toplotne črpalke

Tudi če se odločimo, da bomo toplotno črpalko poleg ogrevanja sanitarne vode uporabljali še za ogrevanje prostorov, lahko z razpoložljivimi ceniki določimo le osnovo investicije, ki jo bo zvišala še cena montaže. Pri ogrevalnih toplotnih črpalkah je še pomembneje, da pridobimo zares strokovno mnenje profesionalcev, ki imajo večletne izkušnje. Ti nam bodo znali svetovati, kakšna toplotna črpalka je najprimernejša, ne samo glede na obnovljiv vir (zemlja, zrak ali podtalnica), temveč tudi na potrebno moč, ki jo prostor potrebuje. Visokotemperaturne toplotne črpalke imajo višjo izstopno temperaturo vode kot nizkotemperaturne, zato so visokotemperaturne toplotne črpalke primernejše za ogrevanje sanitarne vode in obenem prostorov z radiatorji, nizkotemperaturne pa so primerneše za talno ogrevanje, sploh v novejših, bolj izoliranih prostorih. Že samo ta razlika pri nakupu lahko znatno vpliva na porabo, učinkovitost in življenjsko dobo toplotne črpalke, kar se pozna pri vsakomesečnih stroških ogrevanja.

Cena toplotne črpalke

Akcije ponudnikov toplotnih črpalk

Ponudniki toplotnih črpalk poskušajo privabiti kupce še s posebnimi akcijami, pri katerih znižujejo cene za več sto evrov, ali akcijami, pri katerih ponujajo popuste na določene modele. Pri tem je hkrati dobro vedeti, kakšni so njihovi ceniki montaže toplotne črpalke, kjer so lahko razlike v cenah odločilne za končno odločitev. Dober ponudnik bo torej do kupca odkrit tudi glede tega: na ogled bo ponudil ne samo cenike naprav, pač pa tudi cenike strokovne montaže, materialov za montažo ter pomagal kupcu še pri pridobivanju sredstev iz Eko sklada.

Več o črpalkah mono

Cenik servisa toplotnih črpalk

Ceniki servisa toplotnih črpalk so mnogokrat spregledani pri začetni odločitvi za nakup toplotne črpalke. V prvi vrsti gre za strošek, ki bo potreben v prihodnosti, in če pa bo montaža ob nakupu kakovostne toplotne črpalke narejena strokovno, do tega stroška niti ne bo prišlo pogosto. Kljub temu je dobro, da imamo na vpogled še ta cenik servisa, saj bomo verjetno naročali to storitev pri istem ponudniku, ki nam bo prodal in montiral toplotno črpalko.