Pošlji povpraševanje

Primerjava toplotne črpalke zrak voda z ostalimi tipi

Toplotna črpalka zrak/ voda je najcenejša in najpogostejša toplotna črpalka na trgu, ki je znana tudi po preprostem načinu vzdrževanja in majhni porabi elektrike. Ima veliko prednosti pred ostalimi, saj za njeno namestitev ni potrebno vrtati vrtin ali vgrajevati kolektorjev, zato je tudi najpreprostejša. Njena cena je nižja kot pri ostalih dveh tipih voda/voda ali zemlja/voda, hkrati pa ste v primeru, da živite v občini, ki ima sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka, upravičeni tudi do subvencije Eko sklada (več o subvenciji si preberite na strani Ekosklad.si).

Toplotna črpalka zemlja/voda za vir energije uporablja toploto zemlje, v kateri se zbira ogromna količina energije. Zahteva izkop kanala, v katerega se položi cevni kolektor, cevi pa so lahko položene vertikalno, horizontalno ali spiralno. Težavo pri namestitvenih delih lahko predstavlja velikost parcele, kjer so položeni zemeljski kolektorji, saj mora biti njena površina načeloma vsaj 2x večja kot velikost ogrevanega objekta. Tovrstna črpalka sicer ni majhna investicija, saj bomo za kvaliteten model srednje moči odšteli kar konkreten znesek, vendar pa prihranek pri ogrevanju, ki ga z njo dosežemo, lahko znaša tudi do 75%. Njena prednost je tudi tišje delovanje.

Toplotna črpalka voda/voda kot vir toplote uporablja podtalno vodo, kar doseže s prečrpavanjem podtalnice skozi tako imenovani uparjalnik. Voda odda toploto in se nato vrne nazaj v zemljo, za kar je potrebna vrtina. Črpalka zahteva prisotnost ustreznega vodnega vira z dovolj močnim pretokom. Tovrstne naprave se ponašajo z najboljšo energetsko učinkovitostjo, saj dosežejo grelno število več kot 5, kar pomeni največji prihranek pri stroških ogrevanja. Vendar je cena same investicije visoka ter odvisna od okoljskih / nravnih danosti.

Podjetje Orca predstavlja ogrevalne sisteme z napravami zrak voda imenovane DUO 200, DUO 300, DUO 300 Solar in MONO. Delijo se na visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke, pri čemer so prve primerne za namestitev v slabo izolirana stanovanja, nizkotemperaturne pa za dobro izolirane hiše / stanovanja, ki so bila ne dolgo nazaj obnovljena ali pa so novogradnje. Notranje enote z ali brez že vgrajenega bojlerja, so povezane z zunanjimi enotami Mitsubishi, ki omogočajo najbolj učinkovito in najcenejše ogrevanje tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in slabih vremenskih pogojih.

Ogrevanje s toplotno črpalko zrak - voda

Koliko elektrike porabi toplotna črpalka

Poraba električne energije toplotne črpalke je odvisna od velikosti hiše in moči naprave. Stenske različice potrebujejo zelo malo električne energije za svoje delovanje, zaradi česar v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, kot je utekočinjen naftni plin, zemeljski plin, kurilno olje ali peč na pelete, nudijo najcenejše ogrevanje. Ogrevalne naprave Orca porabijo le 1 kWh električne energije, medtem ko večino potrebne energije (4 kWh) načrpajo iz zraka. Glede na to, da je zrak zastonj in vsepovsod prisoten vir energije je njihovo delovanje resnično med najbolj ekonomičnimi.

Visokotemperaturne toplotne črpalke cena

Če govorimo o stroških za toplotno črpalko, je vredno omeniti, da je cena visokotemperaturne toplotne črpalke odvisna od različice naprave. Poznamo namreč več vrst, med katerimi pa ima najugodnejšo ceno visokotemperaturna toplotna črpalka tipa zrak/voda. Ker za njeno namestitev ni potrebno vrtati vrtin ali polagati horizontalnih kolektorjev, kot to zahtevajo naprave tipov zemlja/voda in voda/voda, je cena njene montaže in namestitve temu primerno nižja, ugodno pa je tudi kasnejše vzdrževanje, saj so vsi njeni deli enostavno dostopni.

Cene ogrevanja z visokotemperaturno toplotno črpalko

Poleg tega pa sta že nekaj let državljanom RS, na področju rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb, pod določenimi pogoji na voljo tako kredit, kot subvencija (nepovratna sredstva) za nakup toplotne črpalke. Za kandidiranje na razpisih Eko sklada je potrebno pripraviti določeno dokumentacijo, subvencijo pa je možno pridobiti le za toplotne črpalke, ki so uvrščene na seznam javnega poziva.