Pošlji povpraševanje

Talno ogrevanje s toplotno črpalko – katere so njegove prednosti?

Talno ogrevanje ima v primerjavi z radiatorji veliko prednosti, zato je bilo o njem veliko rečenega in ogromno napisanega. Zaradi visokih cen energentov danes iščemo nove načine, s pomočjo katerih bi znižali stroške električne energije, ki jo porabimo za segrevanje bivalnih prostorov in sanitarne vode. Številne napačne informacije o talnem ogrevanju so razlog, da si o njem ustvarimo povsem napačno predstavo. Čeprav je temperatura pri talnem ogrevanju v primerjavi z radiatorji nizka in se giblje med 40 – 60 °C, ga lahko izkoristimo kot zelo učinkovit način ogrevanja in sicer tako, da ga uporabljamo v kombinaciji s toplotno črpalko, sončnimi kolektorji ali drugimi načini. Talno gretje skupaj s stenskim in stropnim uvrščamo v skupino ploskovnih ogrevanj. Se sprašujete, kako vse skupaj deluje? V primeru klasične oblike so cevi položene v tla pod območje estriha. Tako se toplota prenosnika, ki je v primeru talnega gretja voda, prenaša na talno konstrukcijo, od tod pa na zrak v prostoru s pomočjo konvekcije in sevanja. Pri tleh je tako temperatura najvišja in proti stropu pada, kar je idealno, saj se tako izognemo nepotrebnemu segrevanju prostora pod stropom. Zahvaljujoč številnim pozitivnim lastnostim, ki jih prinaša talno ogrevanje, se zanj pogosto odločamo v primeru novogradenj.

Talno ogrevanje

Katere so prednosti talnega ogrevanja v kombinaciji s toplotno črpalko?

Prednosti talnega ogrevanja v primerjavi z ostalimi sistemi sicer lahko opišemo, vendar jih je veliko bolje občutiti na lastni koži. Tla ob stiku s stopalom niso hladna in nam ne povzročajo neprijetnih občutkov, kar je prav posebno doživetje. Toplota je pri kombinaciji talnega ogrevanja in toplotne črpalke enakomerno razporejena od tal do stropa, grelne naprave v prostorih niso opazne, montaža sistemov pa je hitra in preprosta. Samo s talnim ogrevanjem lahko stroške znižamo za približno 6 – 12 %, če pa se odločimo tudi za uporabo toplotne črpalke, je lahko ta odstotek še višji. Zaradi počasnejšega gibanja zraka je dvigovanje in kroženje prahu po bivalnih prostorih minimalno, prav tako pa talno ogrevanje prispeva tudi k manjši izsušenosti zraka v bivalnih prostorih. Z zdravstvenega vidika je uporaba tovrstnega sistema še posebej varna, saj ima blagodejne učinke na telo. Ker zmanjšuje dviganje in kroženje prahu po prostorih, je talno gretje odlična izbira za domove, v katerih prebivajo otroci, starejši ljudje in ljudje z alergijami ali astmo.

Toplotna črpalka za talno ogrevanje

Ponudba na naši spletni strani

Na kaj moramo biti pozorni pri odločanju za talno ogrevanje?

Ko se odločamo za talno ogrevanje, moramo vedeti, katero talno oblogo bomo izbrali, saj vse ne bodo prišle v poštev. Najpogosteje se uporabljajo laminati, linolej, parketi, kamen, keramika in tekstilne talne obloge. Debelejši parketi ne pridejo v poštev, saj bodo podaljšali čas, ki je potreben, da sistem segreje tla oziroma prostor. Prav tako si je potrebno zagotoviti pravilno izvedbo in uporabo – v primeru, da pride do napake in sistem preneha delovati, je namreč potrebno uničiti tla v prostoru z namenom, da bi odpravili obstoječo napako. Vsem tem napakam se lahko izognemo, če se odločimo za izbiro kvalitetnega sistema talnega gretja in najboljše toplotne črpalke na trgu. Prav takšne najdemo v ponudbi podjetja Orca Energija. Toplotne črpalke Orca v svoji kakovosti in delovanju visoko presegajo najstrožje evropske standarde, kar dokazujejo tudi certifikati najpomembnejših neodvisnih strokovnih institucij v Evropski uniji. Če potrebujete nasvet ali pomoč pri izbiri, lahko brez skrbi kontaktirate strokovnjake iz podjetja Orca Energija, ki bodo storili vse, da vam bodo pomagali znižati stroške ogrevanja.