Pošlji povpraševanje

Toplotne črpalke zagotavljajo zelo učinkovit način ogrevanja vode

Toplotna črpalka za sanitarno vodo izkoristi toploto iz zunanjega zraka in jo prenese v vodo. Zunanji zrak prehaja prek uparjalnika (toplotnega izmenjevalnika), ki prenaša toploto na tekoče hladilno sredstvo. Ta hlapi in nato vstopi v kompresor. Kompresor porablja električno energijo za povečanje tlaka (in temperature) hladilnega sredstva in ga ciklično pošilja okoli kondenzatorja (toplotnega izmenjevalnika), kjer se hladilno sredstvo hladi, ko segreva vodo. Kondenzirano tekoče hladilno sredstvo nato prehaja skozi ekspanzijski ventil in cikel se nadaljuje.

Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko: kakšne so prednosti

Prednosti toplotne črpalke za sanitarno vodo so:

  • učinkovita pretvorba energije,
  • vir energije je vedno na voljo,
  • zagotavlja energijsko učinkovito ogrevanje vode lahko se uporablja za hlajenje drugih prostorov,
  • delujejo pa tudi do -10°C temperature vstopnega zraka.

Sanitarna toplotna črpalka

Toplotna črpalka za sanitarno vodo in poraba elektrike

Sanitarna toplotna črpalka je zelo učinkovit način ogrevanja vode in ponuja najučinkovitejšo možnost na osnovi električne energije, saj se električna energija uporablja samo za premikanje toplote, ne pa za njeno ustvarjanje. Koeficient učinkovitosti (COP) ima lahko med 2 in 3, kar pomeni, da za ogrevanje sanitarne vode, toplotne črpalke ustvarijo dva do trikrat več energije, kot jo porabijo za elektriko za pogon črpalke in ventilatorja.

Če upoštevamo vse leto, je toplotna črpalka za sanitarno vodo in njena energetska učinkovitost primerljiva z ogrevanjem na sončne celice. Ogrevanje vode s toplotno črpalko je zato še posebej primerno za mesta s slabšo sončno lego.  

Ker toplotne črpalke porabljajo energijo za prenos toplote in ne segrevanje, je učinkovitost v smislu toplotne moči večja, kot pri drugih načinih. Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode omogočijo tudi do 60 % prihranka na leto.

Razmerje vhodne električne energije in toplotne moči se imenuje koeficient učinkovitosti ali COP; višji kot je COP, učinkovitejša je toplotna črpalka. COP je mogoče povečati s skrbnim načrtovanjem toplotne črpalke (učinkovit kompresor, ventilatorji) in uporabo termodinamično ustreznega hladilnega sredstva.

Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode ima lahko COP med 2 in 3, kar pomeni, da za ogrevanje sanitarne vode, toplotna črpalka ustvari dva do trikrat več energije, kot jo porabi za pogon.

Več o sanitarni toplotni črpalki

Je toplotna črpalka za sanitarno vodo boljša izbira od sončnih kolektorjev

Poleg ogrevanja hiše je ogrevanje sanitarne vode drugi največji strošek v družinskem proračunu. Po več kot 25 letih na trgu je danes samoumevno, da je toplotna črpalka najbolj varčen način ogrevanja sanitarne vode. Primerjava stroškov ogrevanja sanitarne vode za povprečno slovensko družino z različnimi viri energije dokazuje zgornjo trditev. Najcenejšemu načinu ogrevanja sanitarne vode natančno sledijo sončni kolektorji (SSE), če so nameščeni v idealnem položaju. To velja le, dokler ne primerjamo naložbe. Naložba v SSE je običajno dvakrat večja od naložbe v toplotno črpalko za sanitarno vodo.

6 razlogov za izbiro toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

  • Prihranite s stroški ogrevanja za več kot štirikrat.
  • Najbolj ekološko prijazen način ogrevanja - zmanjšuje emisije CO2 za več kot 62 %.
  • Poplačilo naložbe v kratkem času - od 6 do 7 let.
  • Poleg ogrevanja sanitarne vode dobimo tudi brezplačno hlajenje kleti, shrambe ali majhnega prostora, ki se ga nato lahko izkoristi za shrambo z živili?
  • Možnost samostojnega delovanja skozi celo leto ali priključitev na kakršno koli ogrevalno peč - nekatere neodvisne toplotne črpalke sanitarne vode imajo serijsko vgrajen cevni register.
  • V primerjavi s sončnimi kolektorji je naložba dvakrat manjša, topla voda je na voljo vse leto, z namestitvijo in vzdrževanjem pa ni težav.

Podjetje Orca Energija d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo ogrevalnih toplotnih črpalk in toplotnih črpalk za sanitarno vodo ponuja primerno rešitev za skoraj vsako povpraševanje in namestitveno mesto.

Toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode Orca zlahka nadomestijo električni bojler ali drug način ogrevanja vode. Kot glavni vir delovanja uporabljajo zrak, kar občutno zmanjša porabo električne energija.

Podjetje Orca nudi številne vrste izvedb sanitarnih toplotnih črpalk z različno velikimi bojlerji, tako vsakdo lahko izbere optimalno verzijo glede na svoje zahteve.