Pošlji povpraševanje

Centralno ogrevanje hiše - najpogostejša oblika ogrevanja

Izbira ogrevalnih sistemov za stanovanjske objekte je velika. Med seboj se razlikujejo po načinu delovanja in po kurivu, ki ga uporabljajo. Stanovanjske hiše, predvsem novogradnje, se najpogosteje ogrevajo s centralnim ogrevalnim sistemom, ki zagotavlja centralno pripravo toplote in sanitarne vode. Centralno ogrevanje nam omogoča večje udobje in bolj ekonomično ogrevanje hiše. Sistem temelji na fizikalnem zakonu, po katerem voda, segreta v kotlu, postaja lažja in se po ceveh, povezanih s kotlom, prek radiatorjev širi v druge prostore. Segreta voda se širi, ohlaja, postaja težja in se zato vrača h kotlu, kjer se ponovno segreje.

TOPLOTNA ČRPALKA PREDSTAVLJA ZELO UČINKOVIT NAČIN OGREVANJA

Pri odločitvi glede energenta za centralno ogrevanje je najpogostejša izbira kurilno olje, utekočinjen naftni plin ali zemeljski plin. Uporaba zemeljskega plina je skorajda samoumevna, kadar je v bližini izgrajeno omrežje zemeljskega plina in obstaja možnost priključitve na to omrežje. V primeru, da te možnosti ni, še vedno prevladuje odločitev za centralno ogrevanje s kurilnim oljem, vedno bolj pa narašča tudi število gospodinjstev, ki se odloča za ogrevanje hiše s utekočinjenim naftnim plinom.

centralno ogrevanje hiše

Sestavni deli sistema

Centralno ogrevanje je načeloma sestavljeno iz:

  • kotla oz. peči za ogrevanje, ki je izvor tople vode in mora zagotoviti ustrezno toplotno energijo za ogrevanje hiše (toplotno energijo v kotlu lahko zagotavljamo z vsemi vrstami goriv, na primer s trdnimi gorivi, oljem ali plinom, segrevamo pa ga lahko celo na elektriko);
  • ogrevalnih teles, v katere se po ceveh iz kotla prenaša topla voda (najpogosteje uporabljana ogrevalna telesa so radiatorji, ki segrevajo zrak, ta pa zaradi temperaturnih razlik kroži po prostoru);
  • razvodne mreže, ki jo tvorijo med seboj in s kotlom povezane cevi in
  • raztezne posode, naprave, ki preprečuje povečanje pritiska vode in ustvarjanja pare v prekomerno segretem kotlu (pri zvišanju temperature vode se poveča tudi njena prostornina, njeno povečanje pa izravnava raztezna posoda).

Centralno ogrevanje hiše z biomaso

Za popolno centralno ogrevanje vaše hiše vam ponujamo ugodno in okolju prijazno rešitev: peč na pelete.  V primerjavi s pečjo na olje boste za ogrevanje hiše prihranili kar do 60 % na leto.

toplozračni kamini na pelete