Pošlji povpraševanje

Toplotna črpalka zrak-voda – ugodna cena za toplotno črpalko

Toplotna črpalka zrak-voda je toplotna črpalka, s katero je mogoče zelo učinkovito ogrevati tako bivalne prostore kot sanitarno vodo. Cena toplotne črpalke zrak-voda se na prvi pogled mogoče zdi precejšna, vendar je relativno nizka v primerjavi s cenami toplotnih črpalk, ki za svoje delovanje izkoriščajo temperaturo zemlje ali podtalnice. Toplotne črpalke zrak-voda imajo nizko ceno zato, ker je njihova montaža veliko bolj enostavna od ostalih črpalk, zato jih je po svoje najlažje izbrati. Kljub njeni nizki ceni so prihranki za ogrevanje vsak mesec primerljivi z ostalimi črpalkami, tako da se investicija kmalu povrne. Preden se odločimo, katero toplotno črpalko zrak-voda izbrati, se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki nam lahko iz izkušenj svetujejo, katera toplotna črpalka je najboljša prav za naše potrebe.

Toplotna črpalka zrak-voda

Delovanje toplotne črpalke zrak-voda

Toplotne črpalke zrak-voda delujejo na podobnem principu kot hladilniki: vsebujejo namreč hladilni plin, ki se ob temperaturi zraka segrejejo, potem pa se s pomočjo kompresorja močno stisne, kar še dodatno poveča njegovo temperaturo. Višek te temperature potem segreva vodo, ki potem ogreva prostore oziroma se uporabi kot sanitarna voda. Ohlajen plin se nato po tokokrogu spet vrne na začetno pozicijo in tako se ves postopek začne znova. Toplotna črpalka zrak-voda za svoje delovanje porabi zelo malo električne energije, zaradi česar je cena ogrevanja vsak mesec konstantno nizka.

Najboljša toplotna črpalka zrak-voda – na kaj paziti

Toplotne črpalke zrak-voda se seveda med seboj razlikujejo po kakovosti izvedbe, kot tudi materialih, iz katerih so narejene. Pri tem, katero izbrati, je cena lahko splošno vodilo, ki poleg zanesljivosti proizvajalca nakazuje na kakovost izdelka. Pomagamo si lahko še s koeficientom COP (Coefficient Of Performance), ki nam pove, kako učinkovita je toplotna črpalka: višji koeficient predstavlja bolj kakovosten izkoristek toplotne črpalke. Na primer pri koeficientu štiri lahko pričakujemo, da bo toplotna črpalka pri enem kW porabljene elektrike proizvedla toliko toplote, da ima štiri kW izhodne toplotne moči.

O črpalkah za ogrevanje sanitarne vode

Kako do boljše cene za naložbo toplotne črpalke zrak-voda

Toplotna črpalka zrak-voda je dobra dolgoročna investicija v energijsko učinkovitost stanovanjske zgradbe, zato cena ne bi smela predstavljati odločilne vloge pri nakupu. V realnosti pa je višina cene še vedno eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri končni odločitvi, katero izbrati. Smiselno je, da zato izkoristimo vse možnosti, ki jih imamo na voljo, da znižamo ceno nakupa, pri tem pa ne delamo kompromisov glede kvalitete toplotne črpalke. Najzanesljivejši način za znižanje cene je pridobitev sredstev iz Eko sklada, za kar moramo oddati vlogo še pred začetkom vgradnje. Sredstva lahko zajemajo od dvajset do štirideset odstotkov cene, zaradi česar je mogoče dobro izbrati kakšen boljši model toplotne črpalke zrak-voda, kot bi ga sicer. Včasih pa na pomoč priskočijo tudi dobavitelji z raznimi akcijami, promocijskimi popusti, pa tudi obročnim odplačevanjem. Splača se torej, da si za nakup vzamemo čas, primerjamo cene in posebne akcije, ki so na voljo, ter gremo v akcijo nakupa takrat, ko so plačilni pogoji za nas res ugodni.

Toplotna črpalka zrak-voda

Katero toplotno črpalko zrak-voda izbrati zase

Ko se odločamo, katero toplotno črpalko zrak-voda izbrati, je potrebno najprej določiti, kaj sploh pričakujemo od nakupa, in ali to ustreza dejanskemu stanju v objektu. To pomeni, da imamo dovolj prostora za namestitev toplotne črpalke zrak-voda oziroma ali je bolje z njo nadgraditi že obstoječi sistem ogrevanja. Pri tem nam najbolje svetujejo strokovnjaki, ki nam predlagajo najboljšo rešitev ne le pri tem, kateri model toplotne črpalke izbrati, temveč da hkrati naredijo še načrt za montažo črpalke. Strokovno izvedena montaža je namreč prav tako pomembna kot sama toplotna črpalka. Šele nato naj bi se ukvarjali s ceno naložbe, subvencijami Eko sklada in mogoče celo izkoristili kakšno priložnostno akcijo dobavitelja. Najpomembneje je, da res izberemo najboljšo toplotno črpalko zrak-voda za svoje potrebe, da nam bo služila še mnogo let.