Pošlji povpraševanje

Daljinsko ogrevanje vse pogosteje nadomešča uporaba obnovljivih virov


Ogrevanje poteka z zelo različnimi napravami oziroma vrstami goriva. Ker je opcij kar precej, je izjemno pomembno, da dobro razmislite o tem, katera je resnično najprimernejša za vaš dom. Ena izmed osnovnih dilem je denimo ta, ali izbrati individualno ali daljinsko ogrevanje. Vse več ljudi pa danes razmišlja tudi o tem, kako izvesti prehod k uporabi obnovljivih virov. Dejstvo, da gre za ekonomično in ekološko rešitev, dela to opcijo vse bolj privlačno.

Ogrevanje

Individualno ali daljinsko ogrevanje hiše? Primerjava prednosti in slabosti

Z besedno zvezo daljinsko ogrevanje je običajno mišljeno pridobivanje energije iz večjega, glavnega vira (npr. iz toplarne), posledično pa ni potrebe po lastnih pečeh oz. podobnih napravah v vsakem posameznem gospodinjstvu. Toplota se tako do uporabnikov dovaja »daljinsko«, praviloma po ceveh, prek vode ali pare. O obliki daljinskega sistema pa bi bilo pogojno mogoče prav tako govoriti pri oskrbi z zemeljskim plinom ipd. Čeprav ima daljinsko ogrevanje nedvomno določene prednosti (npr. boljši izkoristek nekaterih goriv v večjih kuriščih), pa ne moremo povsem mimo slabosti te opcije. Prva je na primer ta, da je razvejanost daljinskih omrežij po nekaterih predelih zelo slaba. Verjetno še večja slabost pa je, da smo tu precej omejeni glede izbire goriva – daljinsko ogrevanje namreč zajema predvsem uporabo virov, ki niso najbolj prijazni do okolja.

Preberite več o ogrevanju

Ogrevanje na toplotno črpalko vse bolj priljubljena rešitev

V zadnjih letih so postala opozorila glede tega, kako pomembno je zmanjševanje našega ogljičnega odtisa, izredno pogosta. Vse več posameznikov in posameznic se zaveda, da imajo naše vsakodnevne navade vse prej kot zanemarljiv vpliv na okolje oz. na planet, ki si ga delimo. Sem pa seveda med drugim sodi to, katero možnost izberemo za ogrevanje hiše. Primerjava z mnogimi drugimi rešitvami hitro razkrije, da je ogrevanje na toplotno črpalko ena izmed okolju najbolj prijaznih opcij. Delovanje te naprave namreč temelji pretežno na izkoriščanju naravnih, obnovljivih virov, ki jih uporablja za pridobivanje toplote, in sicer gre za toploto iz okoliškega zraka, iz podtalnice ali iz zemlje. Nedvomno pa je za večino glavni draž te opcije v tem, da lahko na dolgi rok prihranimo ogromno denarja. Viri, ki se izkoriščajo, namreč niso »samo« obnovljivi, ampak so hkrati brezplačni. Čeprav naprava za svoje delovanje še vedno potrebuje določen delež električne energije, pa so končni stroški vendarle občutno nižji, še posebej pri najkakovostnejših, izredno učinkovitih modelih. Gre torej za naložbo, ki se investitorju v celoti povrne. To se bo zgodilo nadpovprečno hitro, če vam uspe pridobiti nepovratno finančno spodbudo Eko sklada. Najugodnejši je sicer tip zrak–voda, saj za vgradnjo v tem primeru niso potrebna posebna gradbena dovoljenja, kar bi povečalo stroške projekta.

Daljinsko ogrevanje

Kako deluje centralno ogrevanje s toplotno črpalko?

Vsekakor je ogromno dobrih razlogov, ki govorijo v prid odločitvi za ogrevanje na toplotno črpalko, in sicer tako stanovanja kot sanitarne vode. Naprave znamke Orca (visokotemperaturne ali nizkotemperaturne), kombinirane z zunanjo enoto Mitsubishi, poskrbijo za še posebej velike prihranke, saj so učinkovite v najrazličnejših pogojih, celo najbolj ekstremnih – npr. ko se zunanje temperature spustijo zelo nizko, celo vse do –28 stopinj Celzija. Na naši spletni strani si je mogoče ogledati lastnosti posameznih modelov, po potrebi pa vam seveda pri izbiri najustreznejše rešitve za vaše konkretne okoliščine pomagamo z dodatnimi nasveti. Niste povsem prepričani, kako deluje tovrstno centralno ogrevanje? Osnovni princip je povsem preprost. Voda, ki se segreje s pomočjo toplote, pridobljene iz zunanjega zraka, se širi po ceveh in do radiatorjev. Nizkotemperaturne naprave pa ne delujejo le v kombinaciji s klasičnim centralnim ogrevanjem, ampak jih lahko montiramo tudi v objektih s talnim, stropnim ali stenskim gretjem. Nikakršnih omejitev torej ni, zaradi katerih se ne bi mogli odločiti za tovrstno ogrevanje hišeprimerjava različnih modelov naprav vam bo pomagala, da najdete optimalen nabor lastnosti za svoje potrebe.

Več o delovanju centralnega ogrevanja

0
 Advanced issues found