Pošlji povpraševanje

Kako deluje toplotna črpalka?

Najprej kaj je toplotna črpalka? Za lažjo predstavo, vam bomo njeno delovanje predstavili na predmetu, ki ga najdete v vsakem domu, kot je hladilnik. Kot veste, je vaš hladilnik v notranjosti hladen, na zadnji strani pa topel. Ta toplota je toplotna energija, ki jo je hladilnik vzel iz predmetov, ki ste jih dali v hladilnik, da se ohladijo. Preprosto povedano, lahko delovanje toplotne črpalke prevedemo tudi v delovanje hladilnika, le da ta naprava ohlaja zunanjost in posledično ogreva notranjost. Toplotna črpalka zrak voda toplotno energijo črpa iz zraka v zunanjem okolju.

Toplotno črpalko, bi lahko opisali tudi kot prenosnik toplote, saj premika toplotno energijo iz enega kraja v drugega, torej v prostor, kjer je potrebna. Količina potrebne toplotne energije, pa je seveda odvisna od  letnega časa. Tudi v zraku, ki se zdi prehladen, je prisotna toplotna energija. Kadar je zunaj hladno, toplotna črpalka zrak voda pridobiva zunanjo toploto in jo prenaša v notranji prostor. Ko je zunaj toplo, preusmeri delovanje in deluje kot toplotna črpalka za hlajenje.

Upoštevajte, da so toplotne črpalke najboljše za zmerno podnebje, za nižje temperature pa bo morda potreben dodaten vir ogrevanja. Kot celoletna rešitev za domače udobje lahko toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda postanejo ključni del vašega ustreznega sistema.

Toplotna črpalka je sestavljena iz dveh glavnih komponent: notranje enote za gretje zraka in zunanje enote, podobne centralni klimatski napravi. Zunanja enota vsebuje kompresor, ki skrbi, da sredstvo kroži, absorbira in sprošča toploto med potovanjem od notranje do zunanje enote.

Toplotna črpalka zrak voda in njene prednosti

Toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda vas, za ogrevanje vašega doma, običajno stanejo od 50 do 60 % manj kot tradicionalni sistem na fosilna goriva. Preprosto povedano, »izkoristek« toplotne črpalke zrak voda je občutno večji.  Prednost toplotne črpalke zrak voda za lastnika stanovanja je zelo visoka učinkovitost, kar ima za posledico nizke stroške ogrevanja vaše hiše ali stavbe. Glavna prednost so zagotovo nizki tekoči stroški ogrevanja.

Toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda

Več o toplotni črpalki zrak voda

7 prednosti, ki jih nudi toplotna črpalka zrak voda

  1. Nižji tekoči stroški

Toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda so cenejše od sistemov, ki temeljijo na zgorevanju. Bolj kot so energetsko učinkoviti sistemi, večji so dolgoročni prihranki energije.

  1. Manj vzdrževanja

Toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda zahtevajo manj vzdrževanja kot ogrevalni sistemi na fosilna goriva. Potrebni so le enkrat letni pregledi oz. preverbe nekaterih podrobnosti sistema, kar lahko enostavno izvedete tudi sami. Tako mora strokovni monter preveriti stanje toplotne črpalke le vsake tri do pet let.

  1. Varnost

Toplotne črpalke so varnejše od ogrevalnih sistemov na osnovi zgorevanja fosilnih goriv.

  1. Emisije ogljika

Sistem toplotne črpalke zmanjša emisije ogljika in ima učinkovito stopnjo pretvorbe energije v toploto.

  1. Toplotna črpalka in hlajenje

V toplih obdobjih lahko toplotne črpalke obrnejo postopek in tako namesto gretja nudijo hlajenje prostorov.  

  1. Dolga življenjska doba

Življenjska doba toplotnih črpalk je relativno dolga. V povprečju to pomeni 15 let, z malo sreče in rednim vzdrževanjem pa tudi do 50 let. Toplotna črpalka nudi izjemno zanesljiv in stabilen vir toplote.

  1. Toplotne črpalke in Eko sklad

Za vgradnjo toplotne črpalke za centralno ogrevanje prostorov je mogoče pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada, in sicer za samostojne naložbe centralnega ogrevanja od 20 % do 50 % vrednosti naložbe, toda največ od 1.000 EUR do 3.200 EUR za toplotne črpalke zrak - voda. Višina finančne spodbude je odvisna od tega ali bo toplotna črpalka zamenjala stare kurilne naprave, ali se bo ta menjava zgodila v občini kjer je ali ni sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka itd.

Toplotne črpalke eko sklad

Več o eko skladu toplotnih črpalk