Pošlji povpraševanje

Toplotne črpalke so odlična naložba

Že nekaj časa vemo, da je najdražje ogrevanje s plinom iz plinohrama, sledijo mu električne in oljne peči ter infra rdeči paneli. Najcenejše pa je ogrevanje s toplotno črpalko. Pri iskanju najcenejšega ogrevanja za dom pa vse več ljudi prisega na izkoriščanje obnovljivih virov energije, kot so zrak, voda in zemlja, saj je tak način ogrevanja prijazen do okolja. Najbolj ekonomične in praktične za uporabo so prav toplotne črpalke, pa ne le pri novogradnjah, temveč tudi pri starejših objektih. Toplotne črpalke zrak - voda so preproste za vgradnjo, ne potrebujejo dimnika, nekatere pa imajo zunanjo enoto, ki jo je treba umestiti k zunanji steni objekta. Izvedbe toplotnih črpalk voda - voda in zemlja - voda so zahtevnejše, ker potrebujejo vrtino ali izkop za zemeljske kolektorje, zato je tudi investicija za  takšen način ogrevanja, višja.

Pred menjavo ogrevalnega sistema zaradi cenejšega ogrevanja, je vsekakor smiselno najprej razmisliti o investiciji v energetsko prenovo objekta. Če boste namreč del sredstev vložili v nova okna ali izolacijo ostrešja, bo investicija v ogrevalni sistem nižja, saj boste lahko kupili napravo z nižjo močjo delovanja.

Zagotovo najcenejše ogrevanje


Visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke

Kupce pogostokrat zanima, kdaj je primernejša visokotemperaturna in kdaj nizkotemperaturna toplotna črpalka. Visokotemperaturne toplotne črpalke se vgrajujejo v starejše objekte s klasičnim radiatorskim ogrevanjem, uporabljajo pa se lahko tudi za ogrevanje sanitarne vode, če imajo vgrajen bojler. Toplotna črpalka tega tipa torej pride v poštev predvsem pri obnovah, medtem ko je nizkotemperaturna toplotna črpalka odlična rešitev za novogradnje in za objekte, ki so dobro toplotno izolirani. Nizkotemperaturne toplotne črpalke so kompatibilne s talnim, stropnim in stenskim sistemom gretja ter z nizkotemperaturnimi radiatorji, uporablja pa se jih tudi za ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem bojlerju.

Toplotne črpalke lahko namestite tudi v stanovanje. Tudi te so lahko visokotemperaturne ali nizkotemperaturne. Zelo pogosta izbira uporabnikov, ki si želijo najcenejše ogrevanje, je toplotna črpalka zrak - voda, saj je cenovno ugodna, v stanovanje pa se vgradi zelo hitro in enostavno. Ker toplotna črpalka deluje tako, da energijo za ogrevanje pridobi iz obnovljivih, brezplačnih virov, je prihranek z njihovo uporabo zagotovljen. Tako toplotna črpalka pravzaprav ni strošek, ampak investicija. Za izjemne prihranke poskrbi tudi sanitarna toplotna črpalka, s katero ogrevamo vodo. Bojler je lahko vgrajen v napravo, na voljo pa so tudi sanitarne toplotne črpalke za obstoječe električne bojlerje.

Več o visokotemperaturnih toplotnih črpalkah


Kaj pa hlajenje?

Hlajenje objektov s toplotno črpalko je dobra alternativa klimatskim napravam, ki mnogim ljudem zaradi pihanja mrzlega zraka v prostor povzročajo zdravstvene težave in se ob njihovem delovanju neprijetno počutijo. V prostorih, hlajenih s klimatsko napravo, ljudje pogosteje obolevajo za prehladi, večkrat tudi čutijo bolečine v mišicah in sklepih. K sreči obstaja moderna rešitev, ki poleti ohladi prostore brez neprijetnega pihanja in povzročanja zdravstvenih težav zaradi mrzlega piša.

Reverzibilne toplotne črpalke poleg gretja zagotavljajo tudi hlajenje na aktiven način (pri hlajenju deluje kompresor toplotne črpalke) ali na pasiven način (pri toplotnih črpalkah zemlja - voda in toplotnih črpalkah voda - voda, kjer pri hlajenju delujejo samo primarne črpalke).  Ob tem pa je potrebno zagotoviti prenos hladu v prostore, kar lahko izvedemo z dinamičnim hlajenjem (konvektorji) ali z mirnim hlajenjem (talno ali stensko hlajenje). Najučinkovitejše in najcenejše so reverzibilne toplotne črpalke zrak - voda. Te uporabnikom pozimi zagotavljajo ekonomično ogrevanje prostorov in sanitarne vode, poleti pa ogrevanje sanitarne vode in hlajenje prostorov.


Katero toplotno črpalko izbrati?

Najkakovostnejše visokotemperaturne toplotne črpalke

Nenehen razvoj in številna testiranja ter uporaba najkvalitetnejših materialov, zagotavljajo najboljše toplotne črpalke zrak – voda za najcenejše ogrevanje. Pri izboru prave črpalke za svoj dom, bodite pozorni na več dejavnikov; energetsko učinkovitost toplotne črpalke, njene temperaturne omejitve, možnosti krmiljenja toplotne črpalke, slišnost njenega delovanja, garancijo, za katero jamči ponudnik toplotne črpalke, kvalitetno izvedeno montažo naprave ter organiziranost servisne službe v primeru okvare toplotne črpalke.

Preberite več o delovanju toplotne črpalke