Palisade - nepogrešljivi elementi pri urejanju okolice

Pri zunanji ureditvi so za oporne zidove zelo priljubljeni stebrički in palisade, ki jih lahko uporabimo tudi za obrobo poti, členjenje zelenic ali za medsebojno povezovanje različnih površin. Takšne razmejitve olajšajo košenje trave na vaših zelenicah in še dodatno porazdelijo dele vašega vrta. Primerne so tudi za izdelavo cvetličnih otokov ali otokov okoli dreves. Njihova prednost pred robniki je v tem, da jih lahko polagamo v raznih oblikah in popolnoma po lastnih željah. Palisade priporočamo tako za domače vrtove in dvorišča kot za parke in urejene zelene mestne površine v kombinaciji s tlakovci ali ploščami.

Okrogle palisade Jarc

Cementni izdelki Jarc je podjetje, ki poleg betonskih tlakovcev, robnikov in škarpnic izdeluje tudi betonske palisade. Pravokotna palisada je poln betonski stebriček, ki se uporablja za utrditev brežin do višine 80 centimetrov, za razmejitev površin, premostitev višinskih razlik, izdelavo peskovnikov in podobno. Zelo fleksibilna je tudi možnost izvedbe horizontalnih ter vertikalnih radijev. Poleg pravokotne palisade pa vam je na voljo tudi okrogla palisada - poln betonski stebriček z izrezano 'lunco'.

betonska in kamnita korita

Palisada - navodila za polaganje betonske palisade

Ker vrtne palisade uporabljamo za utrditev brežin in premostitev višinskih razlik, moramo biti pri montaži palisad še kako pozorni. Elementov nikoli ne vgrajujemo samo v zemljo. Upoštevati moramo, da jih je treba do ene tretjine vkopati v zemljo in utrditi z betonom. V nevezani postavitvi jih lahko uporabimo za zidove do višine 50 centimetrov, za višje zidove pa jih moramo dodatno armirati. Najprej moramo na mestu, kjer bo stala palisada, izkopati ustrezen prostor za njen temelj. Dno jame prekrijemo z zmrzlinsko obstojim materialom v debelini 10 do 15 centimetrov. Na stran, kjer bomo palisade zasipali z zemljo, damo drenažno cev, ki bo omogočala odvod vode, ki se bo nabirala v zemlji. Na nasut teren položimo približno 10 do 15 centimetrov betona in teren ustrezno zniveliramo. Na beton postavimo palisado ter jo z vseh strani vertikalno uravnamo. Pomembno je, da se spodaj elementi dotikajo drug drugega.

Vrtne palisade

Za ustrezno učvrstitev vrtne palisade uporabimo lesene zagozde, ki jih po potrebi vstavimo na zgornji strani med posamezne palisade. Ko je palisada ustrezno umeščena, jo z leve in desne strani zabetoniramo do ene tretjine višine elementa. Na stran, kjer bo palisada zasuta z zemljo, namestimo zaščitno drenažno folijo. Do folije nasujemo zmrzlinsko odporen material, ki nam služi za dodatno nosilnost ter drenažo. Preostali prostor pa zasujemo z izkopano zemljo.

Obiščite spletno stran Jarc in preverite široko ponudbo vrtnih palisad!