Panoramska okna odpirajo pogled v prihodnost

Panoramska okna so idealna rešitev za povezovanje notranjosti in zunanjosti, saj omogočajo maksimalno pronicanje svetlobe, ob sodobnih materialih in dvo ali troslojni zasteklitvi pa tudi vrhunsko izolativnost in varnost. Ljudje se dokazano najbolje počutimo, kadar nam ne primanjkuje sončne svetlobe, a smo bili zgodovinsko gledano za njo pogosto prikrajšani, saj smo bili prisiljeni izbirati med izpostavljenostjo sončnim žarkom in zaščito pred mrazom ali drugimi naravnimi elementi, pa tudi pred sovražno nastrojenimi sosedi. Danes ta izbira ni več potrebna, saj sodobni materiali omogočajo, da si lahko privoščimo vse najboljše plati.

panoramsko okno

Okna in vrata v enem odpirajo nove poglede in nove možnosti

Panoramske stene oziroma okna so med bolj priljubljenimi sodobnimi arhitekturnimi rešitvami, saj izpolnjujejo več nalog, ki jih današnji zahtevni potrošniki pričakujemo od svojega doma ali delovnega prostora. Odlično prepuščajo svetlobo, v kombinaciji z nekaterimi pametnimi rešitvami lahko pomagajo pri varčevanju energije z ohranjanjem ali akumulacijo toplote, navadno se vgrajujejo v paru s sodobnimi prezračevalnimi sistemi, poleg tega pa seveda tudi “odpirajo”, v dobesednem smislu, povezave med notranjostjo in zunanjostjo. Ob misli na panoramsko okno vsi pomislimo na široke poglede, ki nas vabijo ven, pa čeprav le v domišljiji, a panoramske stene niso uporabne le kot vezni element med zunanjostjo in notranjostjo. Poleg tega, da ob skrbnem načrtovanju tvorijo skladen del zunanje podobe stavbe, jih lahko uporabimo tudi v notranjosti kot začasne ali stalne predelne stene. Ravno njihova modularnost je tista, s katero so se zasidrale v srca in načrte arhitektov.

Drsne ali zložljive - od izbranega sistema je odvisno okovje panoramske stene

Funkcijo in vključitev panoramske stene v bivalni ali poslovni prostor določimo že z izbiro okovja. Izbira je v prvi vrsti odvisna od tega, ali se bo naše panoramsko okno odpiralo kot drsna vrata ali bo zložljivo, torej se bo odpiralo kot “harmonika”. Kaj bomo izbrali, je odvisno nekoliko od specifik prostora, v katerega nameravamo umestiti panoramsko steno, kot tudi od osebnih preferenc - drsna panoramska stena ne posega v notranjost prostora, a je po drugi strani nikoli ne moremo odpreti povsem “do konca”, medtem ko je pri zložljivih panoramskih oknih situacija ravno obratna. Današnja okovja za panoramske stene so tanka in vzdržljiva, odlikujejo se po lahkotnem drsenju sicer težkih steklenih panelov.

funkcija panoramskih oken

Oblikovanje in materiali sodobnih panoramskih oken

Vloga panoramskih oken je povezovanje notranjih in zunanjih prostorov oziroma brisanje meje med njimi, estetski vidik panoramskih sten je eden glavnih razlogov, zakaj se kupci in arhitekti odločajo zanje. To seveda pomeni, da je oblikovanje panoramskih sten visoko na lestvici prioritet, kjer mu delata družbo še kvaliteta materialov in brezhibna funkcionalnost. Trendi v oblikovanju panoramskih sten gredo močno v smer minimalističnega okovja, kar je pravzaprav logično, glede na to, da panoramsko okno samo predstavlja nekakšno živo sliko in kot takšno zapolnjuje prostor z vsebino, brez hude potrebe po ekstravagantnih oblikovnih dodatkih. Okovje panoramskih sten je kovinsko, z možnostjo obloge v lesu, ki oknu doda naraven pridih. Ker so tako različne, kot so različne stavbe, v katere jih vgrajujemo, so dimenzije panoramskih sten po pravilu prilagodljive, produkti pa izdelani po naročilu.

Odpiranje notranjosti navzven in povezava z naravo

Kot rečeno, so panoramske stene uporabne tako znotraj stavbe, panoramska okna pa srečamo na vseh nivojih. Pri višjih postavitvah je nujno upoštevati tudi varnostne ukrepe in vgraditi omejitve odpiranja, do največjega izraza pa panoramske stene še vedno pridejo kot modularna pregrada med notranjim pritličnim prostorom in zunanjim vrtom. V ugodnih vremenskih razmerah to omogoča, da povečamo svoj bivalni ali poslovni prostor, kar še posebej z veseljem izkoriščajo ponudniki gostinskih in drugih storitev, kjer je počutje gostov pomemben del prodajne izkušnje.