Lesena okna: smreka ali macesen? Izbira pravega lesa je izredno pomembna

Lesena okna iz smreke ali macesna? To je zelo pogosto vprašanje, ki (si) ga zastavljajo tisti, ki so se odločili za vgradnjo novih, lesenih oken. Kateri od dveh najbolj razširjenih vrst lesa za izdelavo oken torej dati prednost?

Pogosta dilema, ko izbiramo lesena okna: smreka ali macesen?

Ni enostavnega odgovora na vprašanje o tem, kateri les izbrati za izdelavo lesenih oken;smreko ali macesen? Obe možnosti imata tako dobre kot slabe plati. Troslojna okna, izdelana iz smrekovega lesa, so tako cenejša od macesnovih, nižja pa je tudi njihova toplotna prevodnost, kar pomeni boljšo izolacijo. Po drugi strani pa so lesena okna iz macesna bolje prilagojena na neugodne vremenske pogoje in bolj odporna na škodljivce. Preden se dokončno odločite, morate torej dobro pretehtati, katere lastnosti oken so za vas najpomembnejše.

Mnenje priznanih proizvajalcev lesenih oken

Smreka ali macesen za lesena okna pa ni le vprašanje, s katerim se soočajo kupci, ampak se dilema začne že pri samih proizvajalcih lesenih oken. Kateri vrsti lesa za lesena okna, smreki ali macesnu, dajejo torej prednost najbolj uveljavljeni med njimi? Večinoma so proizvajalci lesenih oken pripravljeni na izdelavo iz poljubne vrste lesa, naročnikom pa predstavijo tako prednosti kot slabosti različnih materialov za izdelavo oken. Odločitev za lesena okna iz macesna oziroma smreke pa je seveda prepuščena kupcu, ki lahko izbira tudi med drugimi vrstami lesa, ne le med macesnovim in smrekovim. Vrsta lesa pa mora biti vsekakor izbrana z upoštevanjem konkretnih pogojev, klimatskih razmer oziroma značilnosti okolja, kjer bodo okna vgrajena.

Lesena okna iz macesna