Vsako oko rabi svoje okno

Pogosto slišimo, da so okna oči doma, pri čemer bi se dalo razpravljati, kaj je pravzaprav kaj. Je oko okenska niša in sam okenski okvir torej njegov obod? Je okno kot veka, ki se zapre čez zrklo, ali je to vloga zavese? Poetične primerjave redko rešijo resne težave, zato pustimo poezijo pesnikom in se raje lotimo bolj praktičnih vidikov izbire oken.

Okna so bistven element stavbnega pohištva in element, s katerim se kar precej ukvarjamo, preden se odločimo za nakup. Pri izbiri moramo namreč upoštevati številne dejavnike - od dimenzij, ki so pogosto prej danost kot spremenljivka, do okovja ter okvirja, ki je lahko iz lesa, aluminija, alu lesene kombinacije ali kaj tretjega. Dobra okna se morajo zapirati tesno, da pustijo zvok zunaj in zadržijo toploto znotraj, hkrati pa se morajo zapirati tudi mehko, da jih z veseljem odpiramo in z radostjo zremo skoznje.

protivlomno okno

Nekatere stvari so določene v naprej - za vsak slučaj

Ker človeška domišljija ne pozna meja, neumnost pa tudi ne, so modreci, ki sedijo nekje v vodstvenih središčih Evropske unije, nekatere stvari dorekli namesto nas, tudi ko govorimo o oknih. Te se tičejo predvsem varnosti, materialov, izdelave... Sami se lahko odločimo, ali hočemo protivlomna ali navadna okna, lesena ali aluminijasta, standardi pa natančno določajo, kakšne so lahko obremenitve glede na profil, s katerimi materiali so lahko prekriti okenski okvirji, da so izolativno in požarno varni, kateri materiali se lahko oglašujejo kot leseni in kaj so to alu-lesena okna. Nenazadnje je tako tudi prav - zakaj bi si belili lase s stvarmi, ki bi nam vzele veliko časa, če lahko naše skrbi odpravi enostaven certifikat, medtem ko mi svojo pozornost namenimo prijetnejši, estetski plati izbire?

velika protivlomna okna

Ko govorimo o videzu oken, so možnosti neskončne

Okna so danes na voljo v celi množici materialov, barv in oblik, kupci pa navadno lahko izbirajo vsako karakteristiko posebej in sestavijo kombinacijo vseh želenih lastnosti, ki bodo kar najbolj natančno odslikavale njihove potrebe in okus. Ne glede na to, ali vas navdihuje preteklost ali ste futuristi po duši, prednost manjših proizvajalcev stavbnega pohištva je gotovo ta, da se rade volje prilagodijo željam svojih strank in okna izdelajo po meri.

V poplavi umetnih materialov so še vedno zelo priljubljena lesena okna. Očitno je nekaj na tem naravnem materialu, kar človeka privlači že od nekdaj in bo vztrajalo tudi v prihodnosti. Roko na srce, kljub izredno kvalitetnim sodobnim umetnim masam večina ljudi še vedno hrepeni po stiku z naravo in se raje dotakne lesenega okenskega okvirja kot katere koli najsodobnejše različice. Da bi lesena okna in okna iz lesenih materialov naredili čim bolj obstojna, jih pogosto kombiniramo z aluminijem. Takšna alu-lesena okna so z aluminijem zaščitena predvsem na zunanji strani, kjer jih material ščiti pred vremenskimi vplivi, hkrati pa pod zaščito in na notranji strani ohranjajo tradicionalen lesen izgled in otip.

veliko leseno okno

Okna, zrak, toplota in zvok

Poglavitna naloga oken je še vedno prepuščanje svetlobe v notranjost stanovanj ob hkratnem neprepuščanju zvoka in temperaturnih sprememb iz okolice. Pri tem igra okenski okvir zelo pomembno vlogo. Čeprav so tudi okenska stekla bolj ali manj izolativna, so ravno okvirji tista šibka točka, ki delo opravi stoodstotno ali pa pri njih “pušča”. Okenske okvirje zato navadno izbiramo ne le glede na eno, dvo ali troslojno zasteklitev, ampak tudi glede na mikroklimo v prostoru, ki lahko zahteva bolj ali manj prepustne okvirje, kar lahko dosežemo z izbiro pravega materiala.

PREVERITE CENIK LESENIH OKEN KLI