Eko sklad subvencija spodbuja menjavo starih oken z lesenimi okni

Moderna lesena okna so izdelana po posebnih sodobnih postopkih, zaradi katerih imajo izvrstne toplotno izolativne lastnosti, dolgo življenjsko dobo, neprekosljivo lep videz ter so iz okolju prijaznega materiala.

Les za izdelavo oken

Zato se vse več lastnikov nepremičnin pri menjavi oken odloča za vgradnjo lesenih oken, k temu pa jih spodbuja tudi možnost pridobitve Eko sklad subvencije, s katero se jim povrne del stroškov – a le, če gre za vgradnjo oken vrhunske kakovosti, ki izpolnjujejo predpisane standarde izdelave in montaže.

Okna KLI Ambient je že 65 let sinonim za nadstandardno kakovost pri izdelavi lesenih oken in po svoji energijski varčnosti in dovršeni tehnologiji njihova lesena okna ustrezajo vsem zahtevam za Eko sklad subvencijo, podjetje pa opravi tudi brezhibno RAL montažo, ki je prav tako ena od zahtev za pridobitev subvencije Eko sklada. Menjava oken je lahko s pridobitvijo Eko sklad subvencije precej dostopnejša in cenejša, zato se lastnikom nepremičnin splača podrobno preučiti celoten postopek – vsi pomembni podatki o tem vas čakajo v nadaljevanju.   

Preberite več o izdelavi lesenih oken po meri

Eko sklad subvencije namenjene lesenim oknom z izrednimi odlikami

Kakšne lastnosti morajo imeti lesena okna, da lahko zanje prejmete pri menjavi oken Eko sklad subvencija, ki nosi oznako 74SUB-OB19 in je namenjena povečanju energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb?

Zahteve za energijsko učinkovita lesena okna so precej visoke, določa jih standard SIST EN 14351-1:2006+A2:2016. Ali so nova lesena okna res ustrezna, bodo preverili po izjavi o lastnostih v skladu z Uredbo številka 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali na podlagi ZGPro-1.

Lesena okna KLI Logatec eko sklad

Kvalitetna lesena okna

Zaradi izrednih izolativnih lastnosti morajo imeti lesena okna na notranji strani paroneprepustni in zrakotesni tesnilni material, na zunanji strani vodotesni in vetrno zaščitni material, med zunanjo in notranjo stranjo toplotni in zvočni izolacijski material. Lesena okna morajo imeti trojno zasteklitev in toplotno prehodnost UW je manj ali enako 1,1W/m2K. Vgradnja oken je enako pomembna kot same lastnosti lesenih oken in je natanko določena v smernicah za RAL montažo lesenih oken, tako da je tesnjenje brezhibno. Pri izbiri novih lesenih oken, namenjenih za menjavo oken na podlagi Eko skladove subvencije, morate biti torej enako pozorni na vrhunsko kakovost lesenih oken kot na izredno natančno in strokovno izvedeno montažo. KLI Logatec s svojimi  lesenimi okni dosega vse te visoke standarde, z njihovo izurjeno ekipo pa je menjava oken izvedena po vseh zahtevah za energijsko učinkovito vgradnjo po smernicah RAL.

Kakšen je postopek pridobitve Eko sklad subvencije?

Najprej opozorilo: subvencija za menjavo oken velja za stanovanjske stavbe z gradbenim dovoljenjem, izdanim pred 1. 7. 2010. Postopek za pridobitev Eko sklad subvencije je po korakih in pravilnem zaporedju takšen: 1. najprej morate pridobiti predračun za menjavo oken, 2. sledi vgradnja oken po vseh zahtevanih predpisih, ob tem je treba začeti zbirati vso potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije, izvedena morajo biti vsa zaključna dela in ob koncu del morate plačati celoten znesek menjave lesenih oken. Po teh dveh korakih je čas za 3. korak, in sicer, da oddate vlogo za pridobitev Eko sklad subvencije za menjavo oken. Vlogo lahko odda lastnik, solastnik, imetnik stavbne pravice, družinski član lastnika ali najemnik. Čez približno pol leta boste prejeli od Eko sklada odločbo, v dveh mesecih pa nato še nakazilo subvencije.

Panoramska lesena okna

Kolikšen delež naložbe v menjavo oken vam bo povrnjen?  

Pri Eko skladu vam povrnejo največ 20 odstotkov stroškov za vgradnjo energijsko varčnih lesenih oken, ob tem pa višina povrnjenih stroškov ne bo presegla 150 evrov na kvadratni meter zamenjanih lesenih oken. Vsekakor se izplača vložiti v energijsko učinkovito obnovo lastnega doma, pri čemer ima menjava oken zelo pomembno vlogo, saj s tem prihranite precej stroškov za ogrevanje. V podjetju KLI Logatec imajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno vrhunskih lesenih oken, Eko sklad subvencija pa vam pot do izboljšanega bivanja in večje vrednosti nepremičnine zaradi vgradnje novih oken še dodatno olajša in odpre vse možnosti za uresničitev vaše želje po menjavi starih oken.