Ponudba
Pošlji povpraševanje

Dimnik primeren za vse tipe goriv oz. peči

Dimnik – za klasično peč ali za kamin – mora biti izdelan iz kvalitetnih, preizkušeno ognjevzdržnih materialov, ki so obenem odporni na kisline, vlago ipd. Le tako bo namreč zagotovljena zares optimalna varnost, hkrati pa dolga življenjska doba.

Sistemi EKOKER, ki smo jih razvili v podjetju OGM-BI, ustrezajo vsem naštetim lastnostim, obenem pa se lahko pohvalijo s številnimi drugimi odlikami, zaradi katerih so odlična rešitev za vaš dom (med drugim se lahko po potrebi uporabijo kot dimnik za kamin). Ker pa morajo biti lastnosti komponent prilagojene posameznemu projektu, smo za vas pripravili raznolik nabor elementov, ki omogočajo več različnih kombinacij.

Slovenski dimnik

Kakovosten slovenski dimnik za kamin in različne vrste kotlov

Odločitev za slovenski dimnik EKOKER pomeni, da je mogoče računati na odličen vlek, za kar so še posebej zaslužne gladke stene, ki poskrbijo, da je trenje ob premikanju plinov resnično minimalno. Hkrati je poskrbljeno za izvrstno plinotesnost in s tem za protipožarno varnost ter za varno odvajanje kislih ostankov v tekoči obliki, ki nastajajo ob izgorevanju. Ena izmed pomembnih odlik, ki jih ima slovenski dimnik EKOKER, pa je zagotovo tudi njegova univerzalnost. V poštev pride namreč pri kotlih na trdna goriva, olje ali plin. Uporabiti pa ga je možno celo pri nizkotemperaturnih kotlih (pri katerih je izstopna temperatura plinov vsaj 40 stopinj Celzija). Kot že omenjeno, pa je to lahko tudi učinkovit dimnik za kamin. Za mnoge bo verjetno koristna še informacija, da morebitna sprememba vrste goriva ne bo zahtevala dodatnih finančnih vložkov v sistem.

Gradnja dimnika

Gradnja dimnika se zdi zapleten projekt, ki zahteva kar nekaj časa, a če se odločite za sistem EKOKER, bo ta proces bistveno krajši, kot bi bil sicer. Eden najpomembnejših razlogov za to, da je montaža enostavna in hitra, je posebna kombinacija lastnosti dimniških plaščev. Ti so namreč zaradi lahkega betona, ki je uporabljen pri njihovi izdelavi, izjemno trdni, vendar je njihova teža kljub temu zelo nizka. Na naši spletni strani boste našli natančnejša navodila, kako poteka gradnja dimnika EKOKER – vključno s primeri, ko se namerava uporabiti kot dimnik za kamin. Pri tem naj poudarimo, da so vam vsi elementi, ki jih potrebujete za postavitev sistema EKOKER, na voljo na enem mestu oziroma v enem samem paketu. Ta poleg osnovnih gradbenih komponent vključuje še dele, kot so ventilacijska rešetka, vratca in diletacijska rešetka. Pozabili pa nismo niti na posebno lepilo, ki mora biti v tem primeru seveda ognjevzdržno. Če morda potrebujete dodatne informacije, tako glede samega nakupa kot glede montaže, smo vam na voljo za vsa vaša vprašanja.

Premer in višina dimnika 

Vsak projekt ima določene specifike, ki jih moramo upoštevati pri načrtovanju. Tako se denimo dimnik za kamin nekoliko razlikuje od klasičnega zunanjega. Poleg upoštevanja namembnosti (za klasično peč/kotel, za kamin itn.) pa morate biti pozorni še na to, da bodo dimenzije zares ustrezne. Vsekakor je zelo pomembna primerna višina dimnika, saj je od nje odvisen vlek oziroma to, kako uspešno bo odvajanje dimnih plinov. Pri določanju, kakšna naj bo minimalna višina, je treba upoštevati vrsto dimnika (za kamin idr.), obenem pa tip goriva, ki ga uporabljate. Pri sistemu EKOKER tovrstne prilagoditve ne bodo težava, saj so vam elementi na voljo v različnih dimenzijah, kar seveda pomeni tudi možnost izbire med različnimi premeri cevi, in sicer je možen premer 140 cm, 160 cm, 180 cm, 200 cm ali 250 cm. 

Gradnja slovenskega dimnika

Za več informacij obiščite našo spletno stran, kjer vas čaka katalog, v katerem so predstavljene različne opcije. Naj omenimo še, da o kvaliteti in varnosti sistema EKOKER med drugim pričata certifikata SIST EN 13063-1:2006+A1:2007 in SIST EN 13063-2:2005+A1:2007, ki zagotavljata, da gre za zares odlično izbiro.