Šamotni dimnik odlična rešitev za sanacijo in novogradnje

Izdelava obrobe dimnikaV zadnjem času so se predvsem večja urbana naselja začela ogrevati na plin, kar pa je v mnogo primerih povzročilo močno kondenziranje dimne tuljave. Ker temu procesu star klasičen dimnik ni bil več kos, se je pojavila potreba po nepropustnem materialu, ki bi se lahko hitro ogrel in hitro ohladil, obenem pa bi bil odporen na kondenz. Tem zahtevam ustreza keramika. Keramične dimne cevi so poleg tega odporne tudi na vse kisline, ki nastajajo pri izgorevanju. Ker imajo keramične cevi zagotovljeno dolgo življenjsko dobo, se vse pogosteje uporabljajo tudi za gradnjo dimnikov, ne samo za sancijo.

Šamotni
dimnik je sestavljen iz treh različnih elementov. Zunanje ogrodje je plašč iz lahkega betona, sledi toplotna izolacija iz kamene volne, ki obdaja okroglo dimno tuljavo iz šamota. Šamot je mešanica glin in primesi, npr. šamotnih zrn, ki je obdelana tako, da pridobi ognjevzdržne lastnosti. Šamotni izdelki, kot je na primer šamotna opeka, prenesejo temparaturne obremenitve do 1600°C, zato so odlična rešitev za vaš dimnik ali kamin. Šamotna tuljava je obstojna tako na visoko kot nizko temperaturo, s tem pa je onemogočen prehod kondenza skozi stene tuljave. Šamotna tuljava je stabilna, plinsko neprepustna in kislinsko odporna.


Šamotni dimnik se lahko pohvali tudi s hitro in enostavno montažo. Izdelan je namreč že kot celoten dimniški sistem, kar pomeni, da izdelava vključuje le sestavljanje posameznih elementov med seboj. Ko je šamotni dimnik postavljen, se zgornji del dimniške konstrukcije obzida še z opeko, katero se polaga na posebno konzolno ploščo dimnika. Nad streho se dimnik zaključi z elementom, ki pokrije izolacijo, na mestu, kjer prebijemo streho, pa se naredi obroba. Izdelava obrobe dimnika je nujna, saj je del dimnika, ki je nad streho, izpostavljen ekstremnim vremenskim razmeram.

 

 

Izdelava obrobe dimnika odvisna od naklona strehe, kritine in položaja dimnika

Dimniki in zračniki so najbolj problematični elementi strehe, ki jih je treba dobro zatesniti. Del dimnika, ki je nad streho, je namreč izpostavljen ekstremnim vremenskim razmeram, kot so vročina, mraz, dež in zmrzal. Zaradi naštetega pa prihaja do raznih poškodb na konstrukciji dimnika. Da bi te preprečili, je potrebno dimnik nad streho ustrezno zaščititi. K temu med drugim pripomorejo tudi dimniške obrobe. Izdelava obrobe dimnika je v veliki meri odvisna od naklona strehe, kritine, predvsem pa od položaja dimnika. Ta je namreč lahko v kapu, v slemenu ali na sredini.

OGM-BI d.o.o. - kakovostna, hitra in zanesljiva izdelava obrobe dimnika.

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
OGM-BI d.o.o.
Naslov
Pod Hruševco 32
1360 Vrhnika
Spletna stran
E-pošta
01 7506080
Seznam fraz
dimnik, šamotni dimnik, izdelava obrobe dimnika
ZEMLJEVID