Ponudba
Pošlji povpraševanje

Šamotni dimnik - ena glavnih prednosti je enostavna gradnja

V zadnjih letih se na področju dimniških sistemov vse bolj uveljavlja šamotni dimnik, za katerega je značilen troslojni dimniški sistem. Glavni element predstavlja ognjevzdržna šamotna tuljava, ki je okrogle oblike. Zunanje ogrodje je tako imenovani plašč iz lahkega betona, med plaščem in tuljavo pa je vgrajena toplotna izolacija iz kamene volne. Šamotna tuljava je obstojna tako na visoko kot nizko temperaturo, onemogočen je tudi prehod kondenza skozi stene tuljave. Poleg tega šamotno tuljavo odlikujejo stabilnost, plinska neprepustnost in kislinska odpornost.
Šamotni dimnik je izdelan že kot celoten dimniški sistem - izdelava dimnikov iz šamota tako vključuje le sestavljanje posameznih elementov med seboj. Ko je šamotni dimnik postavljen, se zgornji del dimniške konstrukcije obzida še z opeko, katero se polaga na posebno konzolno ploščo dimnika.

Šamotni dimniki in plošče

Šamotne plošče služijo kot podlaga, na katero postavimo kaminski vložek

Šamotne plošče navadno uporabimo kot podlago, na katero postavimo kaminski vložek. Z manjšimi šamotnimi ploščami pa obložimo kurišče znotraj kaminskega vložka. Ob kurjenju kamina se šamotna plošča za kamin segreje in nato zadrži ter porazdeli toploto po obodu kamina. Toploto nato enakomerno oddaja v prostor, tudi takrat ko že zaključimo s procesom kurjenja. Z uporabo šamotne plošče tako lahko dodatno izkoristimo kaminski vložek.
Šamotne plošče pridobivamo s pomočjo vlečenja, stiskanja ali prešanja gline in drugih materialov. Življenjska doba šamotne plošče je dolgotrajna, njena uporaba pa različna.

PRI PODJETJU OGM-BI SO STROKOVNJAKI ZA ŠAMOTNI DIMNIK

Šamotna malta - hitra priprava in enostavna uporaba

Šamotna malta predstavlja ključni element pri zidanju oblog kaminov in spodnjih delov dimnikov s šamotno opeko. Tako kot vsi šamotni izdelki podjetja OGM-BI je tudi šamotna malta visoke kakovosti, saj le kakovostna in pravilna izbira malt in lepil zagotavlja varno in nemoteno delovanje dimnika ali kamina, posledično pa tudi daljšo življenjsko dobo. Šamotna malta je tudi vzdržljiva, saj prenese izredno visoke temperaturne obremenitve. Predvsem pa je šamotna malta izdelek, katerega priprava in uporaba sta precej nezahtevni, saj ima na embalaži natančno navodilo, kako jo pripraviti in uporabiti.

Šamotni dimnik je odlična rešitev tako za sanacijo kot novogradnjo. Izdelava dimnikov v podjetju OGM-BI vključuje dva dimniška sistema: EKOKER in MULTIkeram. EKOKER, slovenski šamotni dimnik, je narejen na podlagi izkušenj, znanj in v skladu s standardi. MULTIkeram pa predstavlja najsodobnejši šamotni dimnik za vse vrste goriv in peči. Še zlasti je primeren za vgradnjo v pasivne in nizkoenergijske hiše.