Ponudba
Pošlji povpraševanje

Dimniki in njihovo čiščenje

Dimniki so del našega doma, ki zahteva kakovostno in redno vzdrževanje ter čiščenje. Problem predstavljajo prevsem starejši dimniki, pri katerih je že prišlo do dotrajanosti in mehanskih poškodb. Lahko se začnejo tudi krušiti, kondenzirajo vlago ali slabo vlečejo dim. Vse to zahteva učinkovito sanacijo oziroma obnovo. Le tako se lahko zagotovi maksimalno varnost in tudi bivanjsko udobje za vse stanovalce. Za obnovo, ki navadno zajema popravilo celega objekta in razširitev tuljave, navadno niso potrebni večji gradbeni posegi. Drugače pa je, če je objekt že res poškodovan; v takem primeru je rešitev navadno popolno rušenje. Da do takega stanja sploh ne bi prišlo, pa se seveda priporoča redno čiščenje. Z njim preprečimo morebitne izbruhe požara ter prav tako izboljšamo vlek. Za najbolj kakovostne rezultate se je najbolje odločiti za strokovno čiščenje.

dimniki z obrobo

Kako poteka in koliko stane čiščenje dimnika?

Uredba Ministrstva za okolje ureja področje dimnikarskih storitev in navaja, da cene dimnikov in povezanih storitev določajo izvajalci sami, je pa določena najvišja dovoljena postavka na uro. Storitve navadno obsegajo pregled kurilnih naprav in mehansko čiščenje dimnika. Le očiščen objekt omogoča učinkovito delovanje – v kolikor iz njega po petih minutah ogrevanja še ne prihaja prozoren dim, je z izgorevanjem morda kaj narobe, in se je dobro posvetovati s strokovnjakom. Včasih bolj pogoste zidane dimnike se čisti s kovinsko ščetko na dolgi žici, tuljave iz nerjavečega jekla pa z mehkimi ščetkami.

ob čiščenju dimnika se lahko opravijo tudi manjša popravila

Kaj je dimniška obroba?

Gre za del dimnika, ki zaščiti streho in preprečuje puščanje deževnice, ter je ključnega pomena za ohranitev dimnika in konstrukcije strehe. Razlikujemo spodnjo, zgornjo in stranske obrobe, spoji med njimi pa morajo biti kvalitetno izdelani. Le tako se ohrani funkcionalnost. Pri materialu inox je dimniška obroba iz enega samega kosa. Med druge dimniške elemente uvrščamo recimo še plašče iz lažjega betona, cevi iz nerjavečega materiala, dodatna vratca, krovno ploščo in podobno. Z njimi se poskrbi za učinkovito ter hkrati varno toplotno ogrevanje stanovanja – le tako bodo stanovalci uživali ob prasketanju kamina.

cena čiščenja dimnika

Dimniki za kamine in drugi dimniški elementi

Izbira elementov ni enostavna – sicer vsi opravljajo sorazmerno podobne funkcije, a se bistveno razlikujejo po svojih tehničnih lastnostih, materialih, dodatni zaščiti, ceni, dimenziji in vrsti. Dimniki za kamine morajo biti toplotno in kislinsko odporni, lahki, izolirani in s čim daljšo življenjsko dobo. V zadnjih časih se zanje pogosto uporablja material inox. Nikakor ne smemo podcenjevati pomembnosti ne le kvalitetne izdelave, temveč tudi vzdrževanja in redne kontrole. Izvajalec mora v sodelovanju s stranko vse storitve opraviti v skladu z najvišjimi standardi. Seveda je prav, da na našo izbiro ponudnika vpliva tudi cena, a treba se je zavedati, da lahko zaradi površne izvedbe ogrožamo svoj dom, zdravje in tudi premoženje, v kolikor bi zaradi strokovnih napak prišlo do požara.