Ponudba
Pošlji povpraševanje

Dimnik – vse, kar je potrebno vedeti

Dimnik je namenjen odvajanju vročih dimnih plinov iz kotlov, peči ali ognjišč. Poznamo več višin in vrst oziroma tipov. V grobem ločimo trislojne, dvostenske iz nerjaveče pločevine, dvoslojne (iz notranje cevi in zunanjega plašča) in enoslojne (keramične cevi). Najbolj pogosto uporabljen tip je prvi, saj zagotavlja najboljšo požarno varnost, izolacijo in neobčutljivost na dejavnike kot je vlaga. V Sloveniji ima že več desetletno tradicijo, sicer pa zgodovina dimnikov sega daleč v preteklost. Cevi v stenah so uporabljali že Rimljani, prvi pravi dimniki pa so se v Evropi uveljavili v 12. stoletju. Od takrat do danes so se tehnike že bistveno izboljšale, pa tudi sama montaža je danes bolj enostavna kot kadarkoli prej. Kljub temu pa se je še vedno dobro pogovoriti s strokovnjakom, ki bo preučil pogoje ter potrebe našega doma, ter nam svetoval glede tipa in višine, vrst cevi itd.

Kakšna je priporočena višina dimnika?

Gradnja oziroma montaža dimnika je ključnega pomena, saj je od tega odvisno ne le pravilno ogrevanje našega doma, temveč tudi naša varnost. Z navpično postavitvijo imajo vroči dimni plini neoviran tok, ustvarja se vlek in zmožnost za njihovo odvajanje. Višina dimnika se določi na podlagi analize pogojev za postavitev. Odvisna je od velikosti stavbe, načina ogrevanja, vrste kurilne naprave oziroma goriva, naklona strehe in drugih dejavnikov. Načeloma ni manjša od štirih do petih metrov. Na splošno pa moramo razlikovati med celotno višino dimnika (ki se meri od tal stavbe pa do samega vrha dimnika) ter delujočo višino (od priključka za grelno telo naprej).

višina dimnika

cevi za eko dimnik

Troslojni dimnik – kakšne so prednosti?

Že vrsto let je priljubljen troslojni dimniški sistem, zgrajen iz različnih elementov. Poznan je tudi pod imenom šamotni ali keramični dimnik. Njegovo zunanjo ogrodje sestavlja plašč lahkega betona, med plaščem in tuljavo pa je zagotovljena toplotna izolacija iz kamene volne. Notranja tuljava je izdelana iz šamota, ki je odporen proti ognju in obstojen tako pri nizkih kot visokih temperaturah. Troslojni dimnik skriva prednost prav v njegovi večplastnosti, saj se s s tem onemogoči prosto raztezanje in krčenje objekta – to lahko sicer omeji namestitev izolacije. Gradnja je prav tako enostavna, saj je sistem že v celoti pripravljen in je treba pri izdelavi zgolj sestaviti posamezne elemente med seboj.

Eko dimnik in njihova naraščujoča priljubljenost

Eko dimnik se ponaša z dolgo življenjsko dobo, saj je izdelan iz izjemno trpežnih materialov. Prav tako ima izvrstne izolacijske lastnosti in je odporen proti vlagi, mehanskim obremenitvam in visokim temperaturam. Zaradi gladkih sten je prehod plinov poenostavljen in povzroča zgolj minimalno trenje, hkrati pa varno odvajanje ostankov izgorevanja. Ob rednem vzdrževanju in pregledih bo odlično deloval preko 30 let. A čeprav je njegova montaža relativno preprosta, se je vedno bolje obrniti na koga, ki ima z izvedbo in postavitvijo dolgoletne izkušnje. Le tako si zagotovimo, da nam bo dimnik dobro služil še vrsto let in nam ne bo predstavljal dodatnih nepotrebnih stroškov.

Kakšne so cevi za dimnik?

Cevi so pomembne za nemoteno odvajanje dima. Nujno je, da so varne za uporabo in hkrati enostavne za montažo. Ponavadi so izdelane iz keramike, za katero je znano, da je izjemno odporna proti visoki temperaturi in vlagi. Cevi za dimnik omogočajo tudi sanacijo že obstoječih, starejših dimnikov. Keramika predstavlja odlično izbiro materiala za ogrevalno tehniko. Fleksibilne oziroma gibljive cevi se lahko namreč prilagodijo različnim odvodom in odprtinam. Predvsem so primerne, kadar nek kamin nameščamo naknadno in moramo pri tem upoštevati omejitve obstoječe gradnje.

cevi za dimnik in ostale dimniške komponente