Kako se pravilno odločimo o dimenzijah dimnika?


Za dobro delovanje dimnika ni nujno pomembno le iz katerih materialov je dimnik zgrajen, zelo pomembne so tudi dimenzije dimnika, ki jih moramo pred gradnjo dimnika natančno določiti. Dimenzije dimnika so odvisne od vrste kurjave, moči peči, lokacije postavitve ter višine dimnika. Ob optimalni izbiri dimenzij dimnika, bo tudi vlek našega dimnika optimalen, kar nam zagotavlja dotok svežega zraka h kurišču ter odtok dimnih plinov vstran od kurišča, kar posledično pospešuje izgorevanje. Da bo naš dimnik kvaliteten in varen je najbolje, da izračun dimenzij dimnika prepustimo za to strokovno usposobljenim osebam.

Dimenzije dimnika so ob gradnji dimnikov

 

NUDIMO VAM TUDI CEVI ZA DIMNIK

 


Po izračunu idealnih dimenzij dimnika, lahko pričnemo z gradnjo dimnika. Najprej se moramo odločiti iz kakšnega materiala bo naš dimnik zidan. V preteklosti so za zidanje dimnikov uporabljali opeko. Kasneje se je uveljavil sistem gradnje pri katerem je dimniška tuljava narejena iz šamotne notranjosti. Izdelava takšnega dimnika je bila enostavna, saj so proizvajalci dimnikov dimnike v celoti izdelali in jih nato le vgradili v sistem. Ker pa se je z razvojem kurilnih naprav temperatura dimnih plinov znižala, danes dimnike ogroža kondenzacija dimnih plinov. Tako so se razvili dimniki s keramično notranjostjo, ki je bolj gladka kot šamotna notranjost. Trenje se je zaradi gladke površine zmanjšalo s tem pa se je povečal tudi vlek dimnika.
Pri zidanju dimnika moramo biti pozorni tudi na požarno varnost. Ob odvajanju vročih plinov okolica dimnika doseže visoko temperaturo. Dimniška tuljava mora tako prenesti tudi temperature do 1000°C, temperatura zunanje površine dimnika pa kljub temu ne sme preseči 80°C.

 

obnova dimnika cena


Koleno za dimnik – nepogrešljiva rešitev pri gradnjah


Seveda se moramo zavedati, da ob gradnji dimnika nemalokrat naletimo na ovire – sploh če dimnik poteka po sredini hiše. Ovire so lahko različne, največkrat so to tramovi in druge ovire v stropu gradnje. Na ovire zelo pogosto naletimo kadar zidamo dimnik za kamin, saj ta poteka po sredini hiše. Oviram se z lahkoto izognemo s kolenom za dimnik. Koleno za dimnik je odlična rešitev v primeru, da moramo naši dimniški tuljavi spremeniti potek smeri. Koleno za dimnik ne predstavlja slabosti pri vzdrževanju dimnika in je tako zelo uporabno..
V podjetju OGM vam ponujamo izračun dimenzij dimnika, odločite pa se lahko tudi za nakup kolena za dimnik. Nudimo tudi obnovo dimnikov. Cena obnove dimnika pri nas je ugodna, storitev pa izjemno kvalitetna.

 

STOPITE V KONTAKT Z NAMI

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
OGM-BI d.o.o.
Naslov
Pod Hruševco 32
1360 Vrhnika
Spletna stran
E-pošta
01 7506080
Seznam fraz
Dimnik dimenzije, koleno za dimnik
ZEMLJEVID