Ponudba
Pošlji povpraševanje

Toplotna izolacija dimnika pomembna zahteva pri gradnji sodobnih dimnikov

Izolacija dimnika je zelo pomembna, saj z njo zadostimo požarni varnosti ter zmanjšamo zunanji temperaturni vpliv ter preprečimo kondenziranje dimnih plinov. Zato je treba vse površine, ki so v stiku z okoliškim zrakom ali potekajo skozi neogrevane prostore, toplotno izolirati. Dodatna zunanja izolacija dimnika je priporočljiva, kadar je dimnik višji od 15 metrov.
Včasih so morali biti dimniki odporni predvsem na visoke temperature dimnih plinov, zato so svojo vlogo skozi dolga leta povsem dobro opravljali dimniki, zidani iz opeke. Kasneje se je uveljavil poseben sistem gradnje dimnikov iz vnaprej narejenih elementov, ki imajo v notranjosti šamotno tuljavo. Gradnja teh dimnikov (montažni šamotni dimniki) je enostavna, saj proizvajalci izdelujejo celoten sistem dimnika, ki ga sestavljajo nosilna konstrukcija, dimniška tuljava, toplotna izolacija in drugi elementi dimnika.

Toplotna izolacija dimnika

Šamotni dimnik izpolnjuje vse zahteve sodobne gradnje in ogrevanja

V zadnjih desetletjih se je med dimniškimi sistemi najbolj uveljavil montažni troslojni šamotni dimnik. Glavni element predstavlja ognjevzdržna šamotna tuljava, ki je okrogle oblike. Zunanje ogrodje je tako imenovani plašč iz lahkega betona, med plaščem in tuljavo pa je vgrajena toplotna izolacija dimnika iz kamene volne. Toplotna izolacija dimnika iz temperaturno odporne kamene volne preprečuje prehod toplote iz cevi na plašč in s tem na ostale elemente zgradbe. Omogoča tudi neovirano raztezanje šamotne cevi, ki nastane kot posledica temperaturnih razlik v dimniku.
Po zaslugi številnih prednosti šamotni dimnik ne predstavlja samo najboljšo rešitev za novogradnje, ampak tudi za sanacijo zidanega dimnika.

VEČ O IZOLACIJI DIMNIKOV

Šamotni dimnik EKOKER domače proizvodnje

Šamotni dimnik EKOKER je narejen iz visokokakovostnih in trpežnih materialov in ima vse prednosti standardnih dimnikov. Keramične dimne cevi so neprepustne, se hitro segrejejo in hitro ohladijo, obenem pa so tudi odporne na vlago. Toplotna izolacija dimnika je odlična in dobro prezračevana. Odlična plinotesnost dimniškega sistema zagotavlja protipožarno varnost. Gladke stene dimnika povzročajo minimalno trenje pri prehodu plinov in omogočajo dober vlek. Odvod utekočinjenih agresivnih kislin ostankov izgorevanja je varen.
Dimnik omogoča lahko čiščenje dimnika, je odporen na mehanske obremenitve, obenem pa dimnik nudi tudi največjo stopnjo varčevanja energije. Ob pravilnem vzdrževanju je življenjska doba takšnega dimnika lahko tudi več kot 30 let.