Lesena okna so zdravju in okolju prijazna izbira

Lesena okna so vedno bolj priljubljena izbira ob granji ali bonovi, saj je les naravni oz. organski material. Z njim sobivamo in ga uporabljamo že več tisoč let. Je material, s katerim gradimo in oblikujemo javne površine, hiše in druge vsakdanje izdelke. Arhitekti in oblikovalci se vsakokrat znova navdušujejo nad njegovo trajnostjo in lepoto. Pri nas se, zaradi izjemne pogozdenosti dežele v kateri živimo, zavedamo, da je les naravna danost, ki ponuja številne priložnosti.

Doma prebijemo več kot polovico svojega življenja, zato je izjemnega pomena, da za opremo svojega domovanja izberemo zdrave materiale. Lesena okna so človeku prijazna, saj specifična zgradba lesa poskrbi za optimalno vlažnost prostorov. Njegova gladka površina deluje hipoalergeno ter blagodejno vpliva na človeška dihala.

lesena okna in njihova obnova

Okna KLI Logatec v svoji liniji lesenih oken ponuja velik izbor vseh vrst lesa in barvnih kombinacij, ki nam omogočajo, da okenska krila lahko povsem prilagodimo našim željam in uskladimo z našim interierjem. Njihova okna so na voljo v različnih debelinah, izdelana iz kakovostnega, lepljenega, z vidnih strani dolžinsko nespojenega lesa smreke, jelke, macesna, bora, hrasta ali merantija. Ponujajo tudi možnost eksotičnega lesa in kombinacije različnih vrst. Lazurne in pokrivne barve, ki jih uporabljajo, so človeku in okolju prijazne, saj so izdelane na vodni osnovi, hkrati pa zagotavljajo dolgotrajno funkcionalnost oken.

Njihova okna odlikujejo moderen izgled, ravne linije robov in zaključkov okenskega krila, najboljši materiali in najboljše tehnološke rešitve. Zunanja linija in dizajn aluminijaste maske sta načrtovana in prilagojena tako, da maksimalno poudarita arhitekturo zgradbe, zaradi poravnane linije aluminija s steklom pa usklajeno delujeta tudi s fasadnimi detajli.


Nova okna imajo pomembno vlogo pri opremljanju doma

Pri nakupu novih oken moramo biti pozorni na njihove dimenzije. Lesena okna so na voljo v dveh linijah in različnih dimenzijah, kar jim omogoča popolno ujemanje z interierjem našega doma. Običajno merimo vgradno debelino, vidno širino (L + D + zgoraj) in vidno širino (spodaj).

nova-lesena-okna


Okovja lesenih oken naj bo premišljeno izbrano

Večina sodobnih oken je opremljena z okovjem za kombinirano odpiranje, ki omogoča temeljito zračenje prostora. Z uvedbo najnovejših tehnologij obstaja tudi možnost nadgradnje osnovne izvedbe okovja do funkcionalnosti daljinskega upravljanja, časovno omejenega zračenja, samodejnega zračenja v intervalih in upravljanja na daljavo s pomočjo posebne aplikacije za mobilne telefone.


Varnost je eden izmed glavnih dejavnikov pri izbiri oken

Uporaba kakovostnih materialov, natančna izdelava ter nadgradnja vgrajenega okovja, vgradnja ustreznih varnostnih stekel in pololiv, zagotavljajo visoko stopnjo zaščite proti poškodbam in vlomu. Povečano protivlomno zaščito dosegajo tudi v načinu zračenja s posebnim pogonom okovja, ki omogoča motorno krmiljeno zapiranje okenskega krila obenem pa tudi vzporedni odmik okenskega krila za pribl. 6 mm.


Vzdrževanje lesenih oken je precej enostavno

Priporoča se, da nova okna enkrat letno pregledamo. Če ob tem opazimo morebitne manjše mehanske poškodbe, jih lahko odpravimo sami. Na tržišču najdemo posebne sete za vzdrževanje lesenih oken, ki vsebujejo vse potrebne materiale in navodila za nego. Poleg gobice, čopiča in krpice, vsebuje tudi negovalno mleko za les, temeljni in zaščitni premaz ter mazila za pregibne dele okovja ter orodje za manjše nastavitve okna.

vzdrzevanje-lesenih-oken

Morebitne mikropoškodbe odpravimo tako, da okenski okvir premažemo z negovalnim mlekom, ki s posebnim premaznim filmom zapre mikro razpoke ter naredi nov zaščitni sloj. Ta enostaven postopek osvežitve površine lahko ključno pripomore k podaljšanju življenjske dobe okenskega premaza.


Obnova lesenih oken je priporočljiva na sedem let

Življenjska doba novih lesenih oken je ob rednem vzdrževanju lahko zelo dolga. Pred nakupom se moramo zavedati, da takšen produkt potrebuje redno vzdrževanje, po nekaj letih pa tudi ponovno barvanje. Prva obnova lesenih oken je priporočljiva po desetih letih od njihove namestitve, navadno pa zajema barvanje in obnovo tesnil. Nadaljnje obnove so priporočljive približno v sedemletnih intervalih.

lesena-okna-standardne-dimenzije