Črpalka za olje – ročna za hitro in čisto menjavo olja

Črpalka za olje je pripomoček, ki nam omogoča hitro in komfortno menjavo olja in čeprav je najpogosteje obvezen del vsake avtodelavnice, nam zagotovo pride prav tudi v domačih delavnicah. Z nekaj izkušnjami lahko to opravilo opravimo kar sami, prav tako pa lahko črpalko za olje uporabimo tudi, kadar želimo zamenjati olje v vrtnem stroju, kot je denimo kosilnica. Pripomoček deluje pod tlakom, pri čemer olje iz motorja črpa v rezervoar in sicer s pomočjo cevi, ki jo priključimo z akumulatorskimi sponkami. Številne črpalke za olje, ki so na voljo na tržišču, že imajo vgrajeno oljno posodo oziroma rezervoar, s čimer nam izjemno  poenostavijo delo. Na tržišču je prav tako na voljo velika ponudba črpalk za olje, ki nam omogočajo črpanje kurilnega olja, antifriza itd., vsekakor pa niso primerne v primeru tekočin, kot je voda. Ročne črpalke so najprimernejša izbira za domače delavnice, saj je delo z njimi enostavno in hitro opravljeno, v kolikor pa želimo menjati večje količine olja, potem pa bomo s postopkom in rezultatom precej bolj zadovoljni, če bomo izbrali pretočno črpalko za olje, ki je zelo zmogljiva, ima visoko priključno moč in večjo zmogljivost ter stikalo za samodejni izklop. Velikokrat se pretočne črpalke za olje uporabljajo v profesionalnih avtodelavnicah, medtem ko so ročne črpalke največkrat del domačih delavnic. Ne glede na to, katero bomo izbrali, smo pri izbiri pozorni na zmogljivost in kakovost črpalke za olje, seveda pa moramo poskrbeti tudi za pravilno uporabo, s katero bomo preprečili številne nesreče in okvare črpalke za olje.

Črpalka za olje

Več o tem

Kako uporabljamo črpalko za olje?

Črpalka za olje je v prvi vrsti namenjena hitri in čisti menjavi olja. Najprej je potrebno omeniti, da je nikoli ne uporabljamo za črpanje vode, saj se bo v tem primeru zelo hitro izsušila, menjavi vnetljivih tekočin in olja menjalnika, ki ima preveč gosto konsistenco. V kolikor teh pravil ne bomo upoštevali, se lahko zgodi, da bomo ročno črpalko za olje hitro pokvarili, v hujših primerih pa lahko pride celo do eksplozije. Neprimerna uporaba, napake pri uporabi in nezadostno vzdrževanje izbrane črpalke za olje bistveno skrajšajo življenjsko dobo tega vsestransko uporabnega pripomočka in vodijo v nesreče ali okvare pri delu, zato je najbolje, da se držimo navodil, ki spremljajo našo ročno ali pretočno črpalko za olje. Še preden pričnemo napravo uporabljati, se seznanimo z navodili za uporabo in varnostnimi napotki, ki se jih nato strogo držimo. Seznaniti se je potrebno tudi z osnovnim delovanjem črpalke za olje.

Ročna črpalka za olje

Oglejte si na naši spletni strani

Kaj pa vzdrževanje? Kako pomembno je v resnici?

Tako kot pravilna uporaba, je tudi vzdrževanje ročne ali pretočne črpalke za olje zelo pomembno za ohranjanje njene dolge življenjske dobe. Navodila za primeren način vzdrževanja spremljajo vsako črpalko za olje in si jih je smiselno prebrati. V nasprotnem primeru bomo hitro povzročili ne le materialno škodo, temveč tudi nesreče pri delu, katerim se lahko izognemo s pravilno postavitvijo črpalke za olje, skrbno pritrditvijo cevi, zaščito priključnega kabla, pravilno uporabo in pravilnim vzdrževanjem. Potrebujete pomoč pri iskanju odgovorov na vprašanja o uporabi in vzdrževanju ročne črpalke za olje? Obrnite se na strokovnjake iz podjetja Avto Minjon, v katerem vam nudijo tudi pestro ponudbo 12V črpalk za olje.