Ponudba

Motorna olja 5W30 in mnoge druge možnosti za različne vrste vozil

Motorna olja poskrbijo za zmanjšanje trenja med površinami, in sicer s tem, da ustvarijo mazalni film. Prav preprečevanje čezmernega trenja je njihova osnovna naloga, vendar pa obenem opravljajo še mnoge druge pomembne funkcije – skrbijo denimo za odvajanje toplote na hladilni sistem, s čimer se prepreči pregrevanje, ščitijo pred obrabo in korozijo ter pomagajo pri zmanjševanju porabe goriva. Da bi bilo vse to možno, pa morate izbrati pravi izdelek za svoje vozilo, ki hkrati ustreza letnemu času


Nujno tako motorno olje za dizelske motorje kot za bencinske

Voznikom je na voljo tako motorno olje za dizelske motorje kot za tiste, ki za svoje delovanje uporabljajo bencin, saj gre za tekočino, ki je seveda potrebna pri obeh vrstah vozil. Pri nakupu morate biti pozorni na oznako, ki vam pove, kateremu tipu vozil je določen izdelek namenjen.

Motorno olje za dizelske motorje je praviloma označeno s črko C, za bencinske pa s črko S. Poleg tega pa obstajajo še univerzalni izdelki, ki so primerni za uporabo pri obeh tipih vozil. Pazite torej na to, da boste izbrali zares pravi izdelek, sicer lahko povzročite več škode kot koristi. Če ste v dvomih, se je pred nakupom vsekakor najbolje posvetovati s prodajalcem.

Motorno olje Adeco


Naučite se razvozlati oznake, kot sta denimo motorno olje 5W30 ali 5W40

Oznaki, kot sta S in C, pa seveda nista edino, na kar je treba paziti pri izbiri. Na izdelkih pogosto zasledimo oznako, kot je npr. motorno olje 5W40 ali 5W30. Kaj je mogoče razbrati iz teh podatkov? Naj za zgled vzamemo motorno olje 5W30: črka W tu pomeni »winter« oziroma »zima«. Če bi bila številka navedena le pred to črko, bi pomenilo, da gre za izdelek, ki se uporablja zgolj v zimskih mesecih oz. takrat, ko so zunanje temperature precej nizke.

Vendar pa v danem primeru, torej »motorno olje 5W30«, opazimo številko tudi za to črko. To pa pomeni, da nam oznaka 5W30 pove, da gre za vsesezonski izdelek, ki ga je mogoče brez težave uporabljati v vseh letnih časih. Če smo še nekoliko natančnejši: številka pred črko nam pove, katera je najnižja temperatura, pri kateri tekočina ohranja svoje lastnosti in zagotovi zaščito pri hladnem zagonu, pri čemer je izhodišče, ki mu je treba prišteti številko pred črko W, vedno -35 stopinj Celzija.

Motorno olje 5W30 se torej lahko uporablja celo pri temperaturi -30 stopinj Celzija, kar pomeni, da pride v poštev v okoljih, kjer se pozimi temperature spustijo zelo nizko. Število, ki sledi črki W, pa prinaša informacije o viskoznosti tekočine pri temperaturi 100 stopinj Celzija. Višje ko je to število, višja je viskoznost pri omenjeni temperaturi – motorno olje 5W40 ima npr. višjo stopnjo viskoznosti pri maksimalni temperaturi kot tisto, ki je označeno kot 5W30, oba izdelka pa sta primerna za uporabo pri -30 stopinjah Celzija.

V ponudbi spletne trgovine Avto Minjon vas čaka pester nabor mazivnih tekočin z različnimi lastnostmi, ki so prilagojene za različne pogoje uporabe in za najrazličnejše tipe vozil. Pri tem pa je njihova skupna lastnost ta, da gre za proizvode priznanih znamk, ki so izjemno cenjene zaradi svoje kakovosti.

Več o motornem olju 5w40

Na voljo tudi motorno olje za traktorje, tovorna vozila in delovne stroje

Poleg tistih, ki so namenjena osebnim vozilom oziroma avtomobilom, je mogoče pri nas prav tako najti motorno olje za traktorje, delovne stroje in tovorna vozila. Obenem pa vam nudimo še izdelke, ki so primerni za kosilnice in freze. Artikli so pregledno razporejeni v kategorije. Če npr. potrebujete motorno olje za traktorje, bo zato možna hitra selekcija, posledično pa ne boste izgubljali časa z ugotavljanjem, katera motorna olja bi sploh prišla v poštev. V pomoč pri filtriranju artiklov pa vam je lahko tudi priročen iskalnik za brskanje po naši spletni trgovini.