Olje za menjalnik zmanjša trenja in obrabe med premičnimi zobniki

Menjalnik vsebuje ogromno gibljivih delov. Nekateri od njih so potopljeni v olje za menjalnik, nekateri pa ga brizgajo - to pomeni, da olje za menjalnik nanašajo na druge gibljive dele.

Olje za menjalnik je zasnovano tako, da na primer prepreči stik kovina-kovina med zobmi na zobnikih. Vrsta uporabljenega olja za menjalnik je deloma odvisna od vrste zobnikov, ki jih je proizvajalec oblikoval v menjalnik.

Tako kot pri motorju mora tudi olje za menjalnik vzdržati visoke temperature. Med rutinskimi menjavami olja za menjalnik, raven olja v menjalniku ne sme opazno pasti.

Če želite preveriti nivo olja za menjalnik, avto parkirajte na ravno površino. Na večini avtomobilov polnilni čep na strani menjalnika deluje kot indikator nivoja olja, nekaj avtomobilov pa ima merilno palico. Nekateri menjalniki imajo nameščen merilni drog namesto običajnega čepa za polnjenje.

Oznake na merilni palici za menjalnik prikazujejo priporočene zgornje in spodnje meje za nivo olja za menjalnik. Izvlecite merilno palico in obrišite s čisto krpo. Ponovno ga namestite in ga znova odstranite, da preberete nivo olja. Če ima avtomobil merilno palico, bo označena s priporočeno stopnjo olja.

Nekateri menjalniki uporabljajo motorno olje, drugi uporabljajo olje za menjalnik 75w90 ali hipoidno olje. Pomembno je, da uporabljate le pravilno vrsto in razred. V vašem priročniku za avtomobile bo določeno, katero olje za menjalnik uporabiti.

KAKO IZBRATI PRAVO MOTORNO OLJE

olje za menjalnik

Zakaj potrebujem filter menjalnika?

Menjalnik se med vsakodnevno vožnjo obrablja. Olje v menjalniku se lahko onesnaži z obrabljenimi koščki notranjih zobnikov. Če se te nečistoče ne izpraznijo, bodo skrajšale življenjsko dobo vašega menjalnika.

Da se to ne bi zgodilo, redno menjajte filter menjalnika, saj vas ta rešuje pred dragimi popravili menjalnika.

Filter za menjalnik odstrani nečistoče, ki plavajo okoli olja, medtem ko olje za menjalnik ne deluje le kot mazivo, ampak tudi kot hladilno sredstvo.

Katero olje za menjalnik izbrati?

Olje za menjalnik, olje za menjalnik traktorja ali olje za avtomatski menjalnik je mazivo, ki se uporablja za zmanjšanje trenja in obrabe med premičnimi zobniki. Različne vrste olj v menjalniku so določene z različnimi hitrostmi, pod katerimi delujejo zobniki in temperaturami, ki nastanejo zaradi trenja med prestavami. 

  • Olja za preprečevanje rje

Olja za menjalnike, ki preprečujejo rjo, so naftne ali mineralne spojine, ki vsebujejo zaviralce rje. Ta olja za menjalnike poznamo v dveh različnih razredih, monogradno in večgradno olje. Monogradno zobniško olje je zasnovano tako, da se uporablja pri določenih »normalnih« temperaturah, medtem ko se večgradno olje lahko uporablja pri toplejših ali hladnejših, kot tudi pri običajnih temperaturah. Prednost olj za preprečevanje rje je, da podaljšajo življenjsko dobo zobnikov, hkrati pa omogočajo, da zobniki delujejo pri visokih temperaturah. To olje za menjalnik je najbolje uporabiti v menjalnikih z nizko obremenitvijo.

  • Olja za ekstremno tlačno gonilo

Zobniška olja za ekstremni tlak (EP) so zasnovana kot sintetična ali mineralna baza. Vrsta olja EP menjalnika je večgradna in ima zaviralce preprečevanja rje, pa tudi dodatke proti penjenju, ki preprečujejo, da bi olje za menjalnik izgubilo sposobnost hlajenja. Življenjska doba olja EP menjalnika je omejena zaradi vseh dodatkov. To vrsto olja za menjalnik je najbolje uporabiti za menjalnike, ki delujejo pod velikim pritiskom. Veliko pritiska, ki ga povzročajo prestave, namreč povzroči, da se prestave hitreje obrabijo; Zobniško olje EP podaljša življenjsko dobo tega prenosnika z veliko obremenitvijo.

  • Sintetična prestavna olja

Sintetično zobniško olje je olje na gonilih na kemični osnovi, sestavljeno iz polialfaolefinov (PAO), estrskih olj ali poliglikolov. Sintetično olje za menjalnik je večgradno in vsebuje preventivni dodatek. To olje za menjalnik je mogoče uporabljati pri izjemno visokih ali nizkih temperaturah. Preprečuje rjo, penjenje znotraj menjalnika in obrabo zobnikov. Vrste sintetičnega olja se uporabljajo v menjalnikih, ki delujejo v nenavadnih pogojih, kot so temperature pod ničlo, vlažno podnebje in prašno ali blatno vreme.

Priznano slovensko podjetje Avto Minjon d.o.o. vam danes nudi popust na že tako ugodno in pestro izbiro olj za vse vrste menjalnikov; olje za avtomatski menjalnik, olje za menjalnik traktorja, olje za menjalnik 75w90 in tako dalje.

PREVERI PONUDBO OLJ ZA MENJALNIK