Katero motorno olje kupiti?

motorno olje

Motorno olje je eden najpomembnejših dejavnikov delovanja in dolgotrajnosti vašega motorja. Preprosto povedano, mazivo preprečuje, da bi se vsi ti kovinski deli med seboj raztrgali ali zvarili. Motorna olja preprečujejo, da bi se vaš motor v nekaj sekundah uničil.

Iz česa je narejeno motorno olje?

Motorno olje vsebuje dve temeljni komponenti: bazno olje in aditive. Obe delata v tandemu, da ustvarita končni izdelek, ki ga daste v svoj motor. Zamislite si kavo kot analogijo - osnova je voda (olje), paket dodatkov (aditivi) pa kavna zrna.

Bazna olja sestavljajo največji delež olja. Podmazujejo notranje gibljive dele, absorbirajo toploto in tesnijo batne obroče.

Bazna olja za motorna olja so lahko sestavljena iz:

1) nafte,

2) kemično sintetiziranih materialov ali

3) kombinacije sintetike in nafte (imenovane polsintetična ali sintetična mešanica).

Naftna (ali običajna) osnovna olja so rafinirana iz surove nafte. Postopek rafiniranja olja loči različne vrste molekul v olju po teži, pri čemer pušča molekule podobne teže, vendar različne strukture, kar zmanjšuje učinkovitost.

Po drugi strani so sintetična bazna olja zasnovana tako, da vključujejo le koristne molekule. Kot take ne vsebujejo kontaminantov ali molekul, ki ne bi bili načrtovani. Njihova vsestranskost in čiste, enotne molekularne strukture, dajejo lastnosti, ki zagotavljajo boljše zmanjšanje trenja, optimalen izkoristek goriva, največjo trdnost filma in ekstremno temperaturne lastnosti običajnih maziv.

Dodatki za motorna olja

Različne kemikalije, ki vsebujejo aditivni sistem za motorno olje, zagotavljajo lastnosti proti obrabi, protikorozijski zaščiti, nevtralizaciji kislin, vzdrževanju viskoznosti, detergentu in razpršljivosti. Nekaj ​​primerov kemičnih dodatkov vključuje cink, fosfor in bor.

   motorno olje 10w40olje za menjalnik

Kaj mora delati motorno olje?

Sodobno motorno olje je visoko specializiran izdelek, ki so ga inženirji in kemiki skrbno razvili za opravljanje številnih bistvenih funkcij. Motorno olje mora:

  • zmanjšajte trenje

Maziva zmanjšujejo stik med komponentami, kar zmanjšuje trenje in obrabo.

  • čistiti

Maziva vzdržujejo notranjo čistočo s suspendiranjem onesnaževalcev v tekočini ali preprečujejo, da bi se onesnaževalci lepili na sestavne dele. Bazna olja imajo različno stopnjo solventnosti, kar pomaga pri vzdrževanju notranje čistoče.

  • hladiti

Zmanjšanje trenja zmanjšuje toploto v gibljivih delih, kar znižuje skupno delovno temperaturo opreme. Motorna olja absorbirajo tudi toploto iz kontaktnih površin in jo prevažajo na mesto, kjer se varno razpršijo, na primer oljni zbiralnik.

  • tesniti

Motorno olje deluje kot dinamično tesnilo na mestih, kot je vmesnik bata / cilindra. Dinamično tesnilo pomaga zadržati zgorevalne pline v zgorevalni komori, kar poveča konjske moči in prepreči, da bi vroči plini onesnažili motorno olje v zbiralniku.

  • blažiti udarce

Mazivo lahko ublaži mehanski udar. Zelo funkcionalna mazalna folija se lahko upira porušitvi ter absorbira in razprši te konice energije po širokem območju stika. Ker se mehanski sunki komponent dušijo, se obrabne in škodljive sile zmanjšajo, kar podaljša celotno življenjsko dobo komponente.

  • prenašati energijo

Ker je motorno olje nestisljivo, naredi odličen medij za prenos energije, na primer, če ga uporabljamo s hidravličnimi dvigalci ventilov ali za aktiviranje sestavnih delov v motorju s spremenljivo nastavitvijo časa ventila.

PREBERITE VEČ O MOTORNEM OLJU TUKAJ

SAE stopnje viskoznosti

Društvo avtomobilskih inženirjev (SAE) je razvilo več klasifikacij ali razredov viskoznosti, kot so motorno olje 5w30, motorno olje 10w40 in motorno olje 15w50.

Te stopnje viskoznosti označujejo specifično območje, v katero pade posamezno motorno olje. »W« pomeni, da je primeren za uporabo pri hladnih temperaturah (»W« pomeni »zima«). Klasifikacije se številčno povečujejo; čim manjša je številka, nižja je temperatura, pri kateri se lahko olje uporablja za varno in učinkovito zaščito motorja. Večje število odraža boljšo zaščito za primere pri visoki vročini in obremenitvi.

Velika večina motornih olj je danes z več viskoznosti, kar pomeni, da se ob različnih obratovalnih temperaturah obnašajo drugače, kar zagotavlja najboljše iz obeh svetov - dober hladni pretok, ko temperatura pade, in zanesljivo zaščito, ko motor doseže delovno temperaturo. Na primer, motorno olje 5w30 deluje kot SAE 5w pri 40 ° C in motorno olje SAE 30 pri 100 ° C.

Eno izmed vodilnih slovenskih podjetij na svojem področju Avto Minjon d.o.o., med drugim ponuja tudi točno taka motorna olja, kot jih iščete vi.