Pošlji povpraševanje

Kaj je potrebno vedeti ob nakupu varilnega aparata?

Izbira tipa varilnega aparata je odvisna predvsem od namena uporabe le tega. Če kupujemo varilni aparat, ki ga imamo namen uporabiti le nekajkrat na leto, potem je mogoče najbolj primeren varilni aparat mma, v kolikor želimo opravljati bolj kvalitetne vare in nismo začetniki, potem bi bil najbolj primeren varilni aparat tig.

Varilni aparat zagotovo olajša marsikatero opravilo. Sam postopek varjenja, ni zahteven. Odvisen je seveda od načina delovanja varilnega aparata. Obstaja več vrst varilnih tehnik, zato poznamo tudi več vrst varilnih aparatov. Slednji se razlikujejo po samem načinu spajanja ter dodajnem materialu, ki je potreben za kvalitetni var.


Varilne tehnike

  • TIG postopek je najbolj univerzalen, saj omogoča varjenje vseh vrst kovin, zanj pa potrebujemo ustrezen varilni aparat.
  • MMA – varjenje z oplaščeno elektrodo
  • MIG/MAG – varjenje z dodajanjem varilne žice v zaščitni atmosferi
  • DC TIG – varjenje z volframovo elektrodo z enosmernim varilnim tokom v atmosferi zaščitnega plina
  • AC TIG – varjenje z volframovo elektrodo z izmeničnim varilnim tokom v atmosferi zaščitnega plina

Varilni aparati

Osnovni varilni aparat ali točkovni varilni aparat

Varilni aparat za točkovno varjenje uporabljamo za enega najbolj razširjenih postopkov uporovnega varjenja. Bistvo slednjega je, da dve bakreni elektrodi stisneta varjenca. Da nastane dober var, poskrbi veliki električni tok, zaradi katerega se material segreje. Tovrsten varilni aparat največkrat srečamo v avtomobilski industriji, uporaben pa je tudi na drugih področjih. Slednji namreč omogoča visoko produktivnega in ekonomičnega postopka spajanja materialov. Najboljši točkovni varilni aparat omogoča obdelovanje različnih kovin, kot so aluminij, jeklo, inox in barvne kovine.

Točkovni ali osnovni varilni aparat

Mig-mag ali CO2 varilni aparati

Varilni aparati Mig/Mag ali varilni aparati CO2

Način varjenja MIG in MAG sta si med seboj zelo podobna, razlikujeta se po varjenju različnih vrst kovin. Pri MAG varjenju varimo jeklene konstrukcije in druge pločevine, medtem ko pri MIG varjenju varimo kovine kot so nerjaveče jeklo, aluminij, baker in njegove zlitine. Razlika med MIG in MAG varjenjem je tudi ta, da pri MAG varjenju uporabljamo 100 % co2 plin (zato jim nekateri rečejo tudi varilni aparati co2) namesto mešanice argon / co2 75/25. Co2 je aktivni plin in se večinoma uporablja za prodiranje. Uporaba 100 % co2 naredi varilni bazen bolj vroč in kar omogoči boljšo penetracijo.

Varilni aparati mig/mag se uporabljajo za varjenje različnih materialov. Varilni aparati mig/mag so znani tudi po tem, da z njimi lahko dosegamo zelo kvalitetne zvare.  Namenjeni so tako amaterjem, kot profesionalcem. Če znamo izbrati pravilni pulz, so varilni aparati mig/mag najboljša izbira za obdelavo nelegiranih in nizko legiranih jekel in neželeznih kovin. Z varilnimi aparati CO2 varimo z neoplaščeno elektrodo, na voljo pa so tudi Inverter varilni aparati, pri katerih varimo z inverterskim ali transformatorskim izvorom ločeno omarico in dvo- ali štirikolesnim pogonom.

Varilni aparat Tig

Varilni aparat TIG uporabljamo za varjenje z netaljivo wolframovo elektrodo v inertnem plinu argonu. Varilni aparat tig oziroma varilna metoda TIG je nastala takoj po 2. svetovni vojni, a se je skozi čas neizmerno razvila. Varilni aparat tig za varjenje zahteva obe roki, kar začetnikom povzroča težave. Med varjenjem je namreč v eni roki potrebno držati gorilnik, v drugi pa dodajni material. Varilni aparat tig je znan po tem, da omogoča najbolj estetski videz zvara. Njegova uporaba pa je namenjena za obdelavo barvnih kovin in visoko legiranih jekel.

Varilni aparati TIG varjenje z netaljivo wolframovo elektrodo


Varilni aparat mma oziroma varilni aparat za obločno varjenje

Varilni aparat mma

Varilni aparat mma oziroma varilni aparat za obločno varjenje uporabljamo za spajanje različnih si materialov. Varilni aparat mma omogoča hitro varjenje z manj kvalitetnimi zvari in bolj kakovostno varjenje z vrhunskimi zvari. Varilni aparat mma je zelo popularen med začetniki, saj je enostaven za uporabo in vzdrževanje.

Generalni zastopnik svetovno priznanih proizvajalcev varilnih aparatov PRETENT nudi vrhunske proizvode in zagotavlja strokovni servis ter nadomestne dele. Širok izbor varilnih aparatov, varilne tehnike in varilne opreme različnih proizvajalcev in cenovnih razredov si lahko ogledate tako, da jih obiščete v naših poslovnih prostorih.