Pošlji povpraševanje

Varilni aparati TIG – precizno varjenje, visoke kakovosti

Ročno varjenje po postopku TIG je gotovo eden zahtevnejših postopkov varjenja. Varilec za uspešno delo potrebuje obe roki. V eni drži gorilnik, s katerim segreva območje varjenja, v drugi pa material za varjenje, s katerim var zapolnjuje. Gre za različico elektroobločnega varjenja, kjer uporabljamo netaljivo volframovo elektrodo, ki se ne izrabi. Za zaščito vara uporabljamo nereaktivni zaščitni plin, kot sta na primer argon ali helij. Material s katerim varimo je običajno enake sestave kot material zvarjenca. Varilni aparat TIG, deluje kot izvor konstantnega toka in pri varjenju zagotavlja energijo, potrebno za vzpostavljanje in vzdrževanje električnega obloka, v katerem so kovinske pare ter visoko ioniziran plin. Največkrat ga uporabljamo za varjenje tankega nerjavnega jekla ter aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin. Varilcu omogoča visok nadzor nad zvari, ki so v primerjavi z ostalimi načini varjenja močnejši in kakovostnejši.

Oprema za TIG varjenje

Pri tej vrsti varjenja potrebujemo gorilnik namenjen za TIG varjenje, ki ima primerno volframovo elektrodo, varilni aparat za TIG varjenje ter jeklenko ali vir plina.

Gorilnik je lahko namenjen ročnemu ali avtomatskemu varjenju, njegovo hlajenje pa je lahko zračno ali vodno. Po sami sestavi so si ročni in avtomatski gorilniki podobni.

Varilni aparat predstavlja izvor konstantnega toka, kar pomeni, da spremenljiva razdalja in napetost med elektrodo in varjencem nanj ne vplivata. Ker s postopkom TIG varimo predvsem ročno ali polavtomatsko, kar naredi vzdrževanje enake razdalje med elektrodo in varjencem za praktično nemogoč podvig, je to včasih ključnega pomena. Pri uporabi vira s konstantno napetostjo, pa bi bilo to, zaradi same narave takega ročnega varjenja, praktično nemogoče. Pri spremembi razdalje bi se varilni tok močno spreminjal, z njim pa tudi temperatura obloka.

Polariteta elektrode, ki jo izberemo, je pri postopku TIG odvisna predvsem od materiala, ki ga želimo variti. Ko varimo jeklo nikelj, titan in podobne kovine, na aparatu nastavimo enosmerni varilni tok, z negativnim polom na elektrodi. Enako naredimo tudi pri avtomatskem varjenju aluminija in magnezija, če kot zaščitni plin uporabimo helij. Izbira enosmernega varilnega toka s pozitivno polarizirano elektrodo je manj pogosta, uporablja se predvsem za plitvejše vare, saj se na ta način v varjencu sprošča precej manj toplote. V takem primeru se elektroda močno segreje. Da bi ohranila svojo obliko in trdnost, mora biti torej debelejša.

Nekatere izvedbe varilnih aparatov TIG omogočajo tudi nebalansiran izmenični varilni tok, kar pomeni, da lahko delež pozitivnega in negativnega dela vala v eni periodi spreminjamo. Taka možnost nam omogoči boljši nadzor nad segrevanjem varjenca in čiščenjem oksidov.

Elektrode, ki se uporabljajo pri varjenju TIG, so izdelane iz volframa ali njegovih zlitin, ker le-ta velja za kovino z najvišjim tališčem. Med varjenjem se tako ne izrabljajo, možna je le rahla erozija ali delni odžig njihovega vrha. Dolžine elektrod običajno merijo od 75 do 610 mm, premer pa od 0,5 do 6,4 mm.+

Varilni aparati Tig

Varilni aparati za TIG varjenje

Varilni aparati AC DC

Varilni aparati za TIG varjenje so uporabni predvsem za izvedbo čistih in varnih zvarov, v prisiljenih položajih ter korenskih zvarih. Z varilnimi aparati AC DC lahko varimo skoraj vse materiale, kot so baker ali legirana jekla, s pomočjo AC pa tudi aluminij in njegove zlitine. S TIGSpeed dinamičnim sistemom dovajanja dodajnega materiala z vročo ali hladno žico, lahko z njimi dosežemo najvišje kvalitete zvara pri različnih varilnih hitrostih, ki so primerljive celo z MIG MAG varjenjem.

Na voljo so v polprofesionalnih ali profesionalnih različicah, z različnimi hladilnimi sistemi, možnostjo mikroprocesorskega krmilnega sistema, določanja časa za točkovno varjenje, tipa regulacije, predpihavanja plina, izravnavanja DC AC, ipd. Pogosto imajo tudi AC THINSPOT funkcijo, ki omogoča hitro in precizno točkovno varjenje.

Z njimi lahko varimo jeklo, inox, aluminij, titan, nikelj, magnezij in njihove zlitine.

Oprema za varjenje

Več o TIG AC DC varilnem aparatu