Pošlji povpraševanje

Najstarejši primeri varjenja izvirajo iz bronaste dobe človeštva

Majhne zlate okrogle škatle, na katere so med izkopavanjem naleteli arheologi, so bile narejene tako, da so imele pod pritiskom medsebojno spojene sklepne spoje. Strokovnjaki ocenjujejo, da so bile te škatle izdelane pred več kot 2000 leti. Med železno dobo so se Egipčani in prebivalci na območju vzhodnega Sredozemlja naučili variti koščke železa. Najdenih je bilo veliko orodij, ki naj bi bila izdelana približno 1000 let pred našim štetjem.

varjenje varilni aparati

V srednjem veku je bila razvita umetnost kovaštva in izdelanih je bilo veliko železnih predmetov, ki so jih varili s kladivom. Šele v 19. stoletju je bilo izumljeno varjenje z varilnimi aparati, kakršno poznamo danes.

Varjenje in varilni aparati

Varjenje je postopek, s katerim se lahko dva kovinska kosa spojita v enega. Postopek varjenja ne le da povezuje dva kosa skupaj kot pri spajkanju, ampak z uporabo izjemne toplote in včasih dodajanja drugih kovin ali plinov povzroči, da se kovinske strukture obeh kosov združijo in postanejo eno. Obstaja več različnih načinov varjenja, vključno s točkovnim varjenjem, kovinskim inertnim plinom (MIG) in inertnim plinom iz volframa, ki so oblike plinskega kovinskega obločnega varjenja, obločno varjenje in plinsko varjenje, če jih naštejemo le nekaj. Varjenje lahko izvajamo celo pod vodo. Za varjenje pa so seveda na voljo tudi različno primerni varilni aparati, kot so varilni aparati co2, varilni aparati tig ac dc, varilni aparat mig/mag, varilni aparat tig, varilni aparat mma, varilni aparat inverterski, točkovni varilni aparat.

Točkovni varilni aparati

Varilni aparati za točkovno varjenje delujejo po principu stiska varjenca dveh bakrenih elektrod. Točkovni varilni aparati so nepogrešljivi del avtomobilske, prisotni pa so tudi v drugih industrijah. Omogočajo namreč izvajanje visoko produktivnega in ekonomičnega postopka spajanja materialov. Najboljši varilni aparati za točkovno varjenje brez težav obdelujejo različne vrste kovin, kot so aluminij, jeklo, inox in barvne kovine.

Varilni aparati tig ac dc

Varilni aparati tig ac dc se uporabljajo za t.i. TIG varjenje z netaljivo wolframovo elektrodo v inertnem plinu argonu. Varilni aparati tig ac dc niso za začetnike, saj sta za obdelavo kovine potrebni obe roki (v eni roki gorilnik, v drugi pa dodajni material). Prednost v sami metodi je doseg estetskega videza zvara. Pri tej metodi je najpogostejša uporaba varjenja debelih odsekov iz nerjavečega jekla ali barvnih kovin. Ta postopek je veliko zamudnejši od ostalih in veliko bolj zapleten.


Varilni aparati TIG-AC-DC

Varilni aparati mig mag

Varilni aparati mig mag omogočajo varjenje najrazličnejših materialov, najboljše rezultate in visokokakovostne zvare. Varilni aparati mig mag se uporabljajo v delavnicah ljubiteljev, kot tudi pri profesionalnih mojstrih. Uporabljajo se za obdelavo nelegiranih in nizko legiranih jekel ter neželeznih kovin. Ta slog varjenja uporablja zaščitni plin vzdolž žične elektrode, ki segreje obe kovini, ki ju je treba povezati. Metoda zahteva enosmerni vir energije in je najpogostejši postopek varjenja v industriji. Ima štiri glavne načine spajanja kovin: kroglični, kratki stik, pršenje in pulzno razprševanje.

varilni aparati mig mag

Varilni aparati mma

Varilni aparati mma se uporabljajo za spajanje različnih materialov. Uporabljajo ga lahko tudi začetniki, saj približno polovica vseh varjenj poteka tako, da dodajne materiale vedno izberemo glede na vrsto osnovnega materiala in uporabo konstrukcije.

Varnost pri varjenju je zelo pomembna

Z varjenjem je povezanih več dejavnikov tveganja. Lok oddaja izjemno svetlo svetlobo in ultravijolično sevanje, kar lahko poškoduje oči. Brizge in iskreče kovine lahko kožo opečejo in povzročijo nevarnost požara, hlapi, ki nastajajo med varjenjem, pa so lahko pri vdihavanju nevarni.

Zaščito pred požarno nevarnostjo je mogoče 

doseči s predhodnim preverjanjem okolja varilnega mesta in z odstranjevanjem vnetljivih materialov iz bližine. Poleg tega morajo biti v bližini vedno na voljo gasilni aparati.

Oči, ušesa in kožo je potrebno ustrezno zaščititi. Varilna maska ​​z zatemnjenim zaslonom ščiti oči, lase in ušesa. Usnjene rokavice za varjenje in nevnetljiva varilna obleka ščitijo roke in telo pred iskricami in vročino. Pri zadostnem prezračevanju na delovnem mestu pa se lahko enostavno izognemo tudi  hlapom.

PREVERI PONUDBO ZAŠČITNE OPREME