Pošlji povpraševanje

Pri delu izberimo kakovostno zaščitno opremo

Zaščitna oprema je pri določenih poklicih nujna in zelo pomembna. Varovalno opremo delavec drži, nosi ali kako drugače uporablja pri delu zato, da zavaruje sebe in druge pred morebitnimi tveganji in poškodbami, ki se lahko pojavijo pri njegovem delu. Poklici, ki morajo obvezno uporabljati zaščitno opremo, so varilci, gozdarji, kemijski tehniki, vzdrževalci, gradbinci,…

Delodajalec je tisti, ki mora v skladu z veljavno zakonodajo ter na podlagi ocene tveganja za varnost in zdravje, zaposlenim na delovnih mestih, kjer so izpostavljeni določenim škodljivim vplivom in tveganjem delovnega okolja, zagotoviti ustrezno varovalno obleko, obutev in osebno zaščitno opremo.

Samozatemnitvena varilna maska

Zaščitna oprema niso le zaščitne rokavice

Zaščitne rokavice so najpogostejši kos zaščitne opreme. Varujejo naše roke pred fizikalnimi, mehaničnimi ali kemičnimi vplivi. Izdelane so iz različnih materialov, od gume, plastičnih mas, usnja ali tekstila ter imajo lahko všito še dodatno zaščito na delih, ki so pri delu najbolj izpostavljeni. Zaščitne rokavice so lahko temperaturno odporne, protiurezne ali odporne na olja. Nekateri poklici uporabljajo zaščitne rokavice za enkratno uporabo, pomembno je tudi, kolikšna je njihova debelina. Za bolj natančna in precizna ročna dela, običajno uporabljamo tanjše zaščitne rokavice. Pomembno je tudi, da se rokavice rokam dobro prilegajo, da so ergonomsko oblikovane ter nudijo dober oprijem in najboljšo zaščito.

Usnjene zaščitne rokavice

Oglejte si ponudbo zaščitnih rokavic

Ohranimo dober vid z zaščitnimi očali

Vid je eden glavnih človeških čutil, zato moramo svoje oči vselej dobro varovati. Zaščitna očala nudijo očem zaščito pred poškodbami pri različnih delih – ko jih moramo zavarovati pred drobnimi trdnimi delci, prahom, UV svetlobo ali kemičnimi snovmi. Kakovostna zaščitna očala se obrazu dobro prilegajo, so lahka in udobna za nošenje, imajo mehak nosni most ter so odporna na površinske poškodbe in megljenje.

Varilec – poklic s posebno zaščitno opremo

Pri ročnem varjenju je delavec izpostavljen visoki temperaturi, sevanju, ki je očem škodljivo, električnemu toku in nevarnim plinom. Ker je velika tudi izpostavljenost iskrenju, mora biti koža varilca ustrezno zaščitena s posebno, negorljivo zaščitno obleko. Varilec mora že pred začetkom dela poskrbeti za zaščito obraza in oči z varilno masko in zaščitnimi očali. Žareči delci taline so nepredvidljivi in lahko v trenutku poškodujejo kožo in oči. Stranski produkt varjenja je tudi izredno močno sevanje, ki lahko poškoduje vid osebe, ki brez zaščite opazuje potek dela. Varilna maska zaščiti tako oči kot tudi predel obraza in vratu. Za oči je zelo pomemben del varilne maske z zatemnjenim steklom in posebnim UV filtrom. Varilne maske se med seboj razlikujejo. Avtomatska varilna maska ima posebne filtre in nastavljivo območje zatemnitve ter nastavljiv čas za osvetlitev in občutljivost. Napaja se s pomočjo sončnih celic ali baterije ter ima avtomatski vklop in izklop.  Navadna naglavna varilna maska je izdelana iz steklenih vlaken ali termično obdelane plastike. Priporočljivi del opreme pod varilno masko, je poseben trak iz materiala, ki vpija znoj. Ob varjenju visoke temperature povzročajo segrevanje telesa in znojenje, predvsem na področju čela in tilnika, kar lahko postane brez odvajanja vlage s trakovi znotraj varilne maske, za varilca precej moteče.

Varilec pri svojem delu upravlja s plinskimi jeklenkami, gorilniki, dvigali ter mnogimi drugimi nevarnimi snovmi ali predmeti, zato je njegova zaščitna obleka sestavljena iz zaščitnih oblačil, kot so varilni predpasnik, negorljiva jakna, gamaše in negorljivi rokavniki.

Poseben varilni zaslon je še dodaten zaščitni kos varilske opreme, ki med varjenjem zaščititi okolico varilca pred UV sevanjem oziroma obločnim odbojem. Varilni zaslon (varilna zavesa) je izdelan iz materialov, odpornih na UV žarke, ogenj in odrgnine. Varilni zaslon je opremljen tudi s kovinskimi obročki za udobno in varno pritrjevanje na okvir. Varilne zavese so na voljo v različnih dimenzijah in materialih.

Več o zaščitni opremi za varilce